hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 年度葵青區巴士路線發展計劃修訂方案 ...
開啟左側

[服務調整] 2014-15 年度葵青區巴士路線發展計劃修訂方案

S3BL100 發表於 2014-6-5 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2014-6-5 11:37 發表

我睇老九將40P呢招搬去俾35X/36X用,先俾你上船,真係好搵就開回程

不過 36X 開得兩班車,仲要隔 45 分鐘,佢到底想點?

原帖由 VA54-HN8897 於 2014-6-5 10:05 發表
5X 里數如何長過10號...
同埋5X 係本身係獨立存在,拉長去銅鑼灣時係用獨立新線黎定位 (不過之後陰乾現有路線,即係5仔),只要開線一刻現有路線仍然存在,班人可以繼續用現有車費($3.4)搭車,反對聲音自然較少

相反,36B-> 36X ...

我覺得如果 36X 可以入埋尖咀的話,$7.7 應該好多人都會順氣好多。

不過似乎要 31B/35A 重組以作配合,35A 改快兼減車,先可以放到條線入尖咀。
fb.com/scientisthk2usa/
石頭 發表於 2014-6-5 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2014-6-5 09:33 發表
- 31暫時唔駛大執,安蔭居民算執到
- 31B + 32唔駛強行合併都係一件好事,32話cut到20分一班,但好老實,而家都行緊20分一班啦
- 35X減價應該過到骨
- 36X過骨機會50:50,葵青區問題不大
- 43M + 43A唔駛被合併都係好事,先唔講4 ...

235搞成咁又想執31,唔好玩啦~好彩暫時唔搞住~

32減左班架,RDP話最密17分一班,有減到架!

35X如果直出尖沙咀收$10又點話~
36X應該進取D行呈翔道、大埔道、彌敦道出佐敦,不過而家都唔慢~

43A呢個騎呢到,繁忙時間去到葵芳大上大落,新都會打爆成架車返青衣。。。
食埋43M?客源都唔同,咪玩la。。。呢個建議本身就唔應該出~

其實呢D都好正路,但我反而留意到青沙的部份,
249X加強服務擱置左,但272P就改經白石角、青沙往葵興?!
咁行條線要經葵芳,行唔行入面停智芳街同林士德呢?
AVD1 發表於 2014-6-5 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-5 11:49 發表

到得呢班人唔買帳, 有轉乘比你已經叫執到,
快快手行落去用58M 轉36A啦.

當然可以, 未就係企硬,
轉車我未話我寧願咩都唔好做,
而家 59A 又唔係唔掂, 好似 #55 所講,
九記個目的就係碼頭人「濫用 (係九巴眼中)」59A $11.0 平價錢出九龍,
根本多如, 就算真係有呢班人, 實情有幾多個丫 ...
LJ7006 = MF5119 = AVD1
石頭 發表於 2014-6-5 11:56 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-6-5 11:44 發表

咁班區佬放30 走, 咪有轉乘囉,
30 需求咁低, 又要留, 成班區佬走去幫九巴放血.

如果九巴肯用30填返荃灣往返深水埗呢個位,

先會有人支持改30,否則九巴繼續放血la!

填左呢個位既真空之後,

咁30X改特快,45、46改線等等一連串重組既阻力都會細好多!
AVD1 發表於 2014-6-5 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-6-5 11:56 發表

如果九巴肯用30填返荃灣往返深水埗呢個位,

先會有人支持改30,否則九巴繼續放血la!

填左呢個位既真空之後,

咁30X改特快,45、46改線等等一連串重組既阻力都會細好多! ...

閣下有所不知, 其他版友早就咁講過,
但張兄一味就話資源問題九記唔做
LJ7006 = MF5119 = AVD1
石頭 發表於 2014-6-5 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-6-5 11:52 發表

當然可以, 未就係企硬,
轉車我未話我寧願咩都唔好做,
而家 59A 又唔係唔掂, 好似 #55 所講,
九記個目的就係碼頭人「濫用 (係九巴眼中)」59A $11.0 平價錢出九龍,
根本多如, 就算真係有呢班人, 實情有幾多個丫 .. ...

而家好多時係59X唔密車時段去到美孚打爆企滿,D人先焗住上59A,

如果59X在非繁忙時間做密少少,D人點會揀咁疏車咁慢既59A?

何況59X不能完全取代59A,美樂客點算?葵涌道荔景村站上車去屯門班客點算?

荃灣去深水埗個位又無車填窿,而家輪到貨櫃碼頭班客,今次仲慘,
連搵架車上屯門公路轉車站都無,九巴覺得無問題就無問題吧!
石頭 發表於 2014-6-5 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-6-5 11:59 發表

閣下有所不知, 其他版友早就咁講過,
但張兄一味就話資源問題九記唔做

呢個係一定要做,唔到佢唔做,

搞到最後搞唔掂佢都係要做返呢樣先做到其他重組!
張偉沖 發表於 2014-6-5 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-6-5 12:03 發表
如果59X在非繁忙時間做密少少,D人點會揀咁疏車咁慢既59A?

何況59X不能完全取代59A,美樂客點算?葵涌道荔景村站上車去屯門班客點算?

荃灣去深水埗個位又無車填窿,而家輪到貨櫃碼頭班客,今次仲慘,
連搵架車上屯門公路轉車站都無,九巴覺得無問題就無問題吧.

59x 大部份時間都做到10 分鐘之內有車,
密的程度算係數一數二,
你仲想要多密?

美樂請用59M 轉乘58X/59X/60X/63X/67X, 葵涌道荔景邨可以行去荔景北總站搭57M轉59M.
盲目反對 香港已死
jonathanngan 發表於 2014-6-5 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-6-5 07:52 發表

咩叫搶人地D野呵? 你有冇自私D? 我住青衣村22年,都未出聲.
如果44爭氣,青衣村今天就唔會咁少人搭,咩叫搶人地野?
仲有,41A轉特快,已經爭取左14年,由以前讀大學一直嘈到而家,以前晚晚用2小時先返到屋企既滋味而家仲 ...

講緊2蚊機播,呢件事邊個自私大家有眼睇佢要做初一我都冇辦法
你唔想搭41A咪保鐵咯,難怪要開d 6X同地鐵直接競爭 我搭41A多數深水埗上,要我行遠d搭44我已經落左鐵啦
青衣夠有人去九龍城/土瓜灣讀書,又冇地鐵,果d人就真係逼住慢搭巴士,洗咪轉
特快

青衣村少人搭係因爲唔快咯,
唔覺得係因爲少人出西九,
比你繼續伸其實都係嘥氣姐

坦白講只係各區之間資源爭奪姐,本來我都冇
感覺,不過見到人地來勢洶洶
流星☆雨 發表於 2014-6-5 15:38 | 顯示全部樓層

話時話,原來呢次既RDP已經無再叫做「區域性重組」