hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

micyung 發表於 2014-6-23 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 av335 於 2014-6-23 00:44 發表

剛才睇多次份RDP,真正有加車的多是83A、982X之類的晨早特別線
除咗89D加5架外,好多線都係減車,非繁時都唔見咗10部車以上喇
果啲車咪又畀九巴食晒 ...

您要留意多一樣野,89D加5車後,居然繁忙時間由5分鐘變6/7分鐘,點解加咗車,還會疏班次,唯一解釋是加係非繁忙時間攝食飯啦!
micyung 發表於 2014-6-23 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2014-6-23 00:44 發表

剛才睇多次份RDP,真正有加車的多是83A、982X之類的晨早特別線
除咗89D加5架外,好多線都係減車,非繁時都唔見咗10部車以上喇
果啲車咪又畀九巴食晒 ...

您要留意多一樣野,89D加5車後,居然繁忙時間由5分鐘變6/7分鐘,點解加咗車,還會疏班次,唯一解釋是加係非繁忙時間攝食飯啦!
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-6-23 00:54 發表

拿...拿...拿...

都話有人鬧架啦...唔緊要,我唔expect我會說服到你信,我亦都沒興趣去花精神去說服你信...

意義不大...因為總有機會比你捉到天后走會快過北角走的moment...

重點系680x下繁唔系班班好客,但680基本上 ...

係你唔明條線嘅服務重點係咩
係協助681 ar ma
大老而迦681下繁開緊4-8mins一班都爆到咁
680X經北角
咁上環到灣仔班客點?
未又係打爆返681
咁681係未要加到5mins一班?
加唔倒680X又無左特快
咁係人都唔想改la
係金鐘抽4班680去銅鑼灣sogo做特車仲好la
唔係見條線唔爆就直接拉過去就解決倒問題
諗下原本班客點處理先
處理唔倒就好簡單
就係唔好改
micyung 發表於 2014-6-23 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ANgus31 於 2014-6-23 01:05 發表

好簡單,人係自私的,
都好簡單,現實就係殘酷的,
自己個區唔夠客,你怪邊個?

我係當區居民,我受喎,點解?
如果281X 20分鐘一班,
對比而家等87D,我一定慳左時間等車,
因為我自問我好有時間觀念,
我一定預到時間搭車,唔 ...

當車隊數目細嘅時候,如果道路發生交通意外的時候,班次的穩定性會比車隊數目大的線更差。新281X的定線比81C更易受彌敦道塞車影響,導致脫班。您幾有時間觀念準時落去等車都無用,因為脫班嗎!而且最大嘅問題係九巴現在的車務調動,不是新城咁靈活,可以在其他線抽車救班次,九巴最叻就係踢車或者私牌,這些安排會導致部分方向的班次缺失,所以先諗啲鬼車出來處理問題!
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-23 01:06 發表

89D繁忙時間係6-10mins一班
我唔想再講多次,自己上網又好落站睇又好
唔該睇清楚!
ANgus31 發表於 2014-6-23 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-23 01:15 發表

當車隊數目細嘅時候,如果道路發生交通意外的時候,班次的穩定性會比車隊數目大的線更差。新281X的定線比81C更易受彌敦道塞車影響,導致脫班。您幾有時間觀念準時落去等車都無用,因為脫班嗎!而且最大嘅問題係九巴現在的車務 ...

如果道路發生交通意外的時候,我俾1萬架車你行都冇用啦,
你點都唔會穩定,所以唔好攞交通意外黎講,
咩踢車鬼車有咩關係?87D三十幾部車,
都係照踢照鬼架啦,旺角班客都係媽媽聲咁等車架啦.....

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
epsilon + 1 佢為掩飾乜都講得出

查看全部評分

alex_yu1992 發表於 2014-6-23 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 micyung 於 2014-6-23 01:15 發表

當車隊數目細嘅時候,如果道路發生交通意外的時候,班次的穩定性會比車隊數目大的線更差。新281X的定線比81C更易受彌敦道塞車影響,導致脫班。您幾有時間觀念準時落去等車都無用,因為脫班嗎!而且最大嘅問題係九巴現在的車務 ...

車隊數目細同如果道路發生交通意外的時候,班次的穩定性會比車隊數目大的線更差係無關
因為車隊數目大,班次會密
行走緊路線而唔係巴總嘅巴士數目就自然多
塞車係唔會因為路線車隊數目細而影響
因為大家都係甩班
但受塞車影響嘅路線車隊數目比例係一樣

長途旺線好難有鬼車出現
因為走太遠會好覺眼
但走太近又無幫助
多數只會係九龍區/其他區區內線先會有
而且呢啲大線唔夠車就拉車都拉唔設
無左幾班賺少好多

卡達哥 發表於 2014-6-23 01:37 | 顯示全部樓層

沙田區RDP 最新發展

無上italk 一陣姐,竟然成班九毛出黎吠,難怪九龍公司要加價!

我想講呢。。。沙田區巴士路線發展計劃重未有最後修訂版,
樓主呢個只係九龍公司單方面的建議,未同總公司同運輸署傾過...
據聞,RDP最後方案最快今個星期四或五先會落實。

不過點都好,總結一下最近呢兩個星期響某公司男廁偷聽番黎的料:

1. 有關87D轉87X事宜

其實成個馬鞍山區區議員都有共識(包括我地個版友議員),
支持呢個建議,交換條件係281X做全日,並維持合理班次,
但呢單野比第一城某姓黃,服務於沙田碧湖區的"社區工作者"大大力反對,
九龍公司就乘機縮沙!

張偉沖快D為民請命,
快D抗議呢個阻住區議會重組的建制派"社區工作者"啦!

其實,最後九巴主動收回87D轉87X建議,
因為佢唔想全日開281X(詳情請睇第2點)

2. 81C 縮短路線事宜

據悉,沒有任何一個馬鞍山區區議員要求保留81C總站在馬鞍山區,
並建議281X全日維持合理班次行駛及改用彌敦道。

同時,有議員建議81C改用濱景或碩門做總站,
方便濱景及碩門市民乘車。

但九龍公司拒絕有關建議,
因為81C縮到濱景或碩門後,里數減少後要減 $1,
同時堅持用23架車行哂 81C/281X/281B,
87D縮左的車就自己收埋,唔用黎重組81C系...

呢樣都解釋第一份RDP時,
點解富安總站無位時,都仍建議81C以富安做總站。

3. 281B/287X開辦事宜

由於水泉澳村落成延誤落成,
287X最快在本年第四季先會上馬,以收足大家 $7.7...
同時,因為依家281B 只收$7.5,
某公司想養大條287X,281B 只維持20分鐘以上一班的服務。

4. 40X/43X特快事宜

40X不行亞公角街只節省四分鐘,有部分議員認為作用不大,
直情建議40X唔經瀝源和濱景,成為馬鞍山到城隧的快線,
最後當然被九龍公司拒絕...

用番九龍公司最鐘意講的"聯合班次",
40X及43X在亞公角街做聯合班次,繁忙時間約4分鐘就一班車上城隧,
其實,只要43X加車,繁忙時間在亞公角街做番約5分鐘一班,
我地個版友想唔放條40X都唔得~

但最後,九龍公司表示40X唔經亞公角街後要減車兩架,
43X有剩餘剩載力所以一架車都唔會加...

我地版友議員唔成個榴槤車比九龍公司都算厚道。。。

5. 89D特快事宜

我地版友議員都唔知係咪得罪九巴,
攪親都係佢果區的路線線...(版友自己解釋下)

89D轉特快係好,但同40X/43X問題一樣,
兩條線都做緊聯合班次上大老山隧道去東九龍,
由於89C班次比89D更疏,
抽走89D後,即係無左約三分二去東九龍的班次...

同時,抽走89D後,亞公角街無左直車去藍田,
由亞公角街去藍田北,九龍公司要提供第三次轉乘。
(e.g. 亞公角街去廣田,現時是89D-->216M,改線後要89C-->89D-->216M)

6. 86C/86X/286C重組事宜

相信各版友都認為第一份RDP的286C係一個笑話...
據聞連總公司的人都覺得第一代286C係垃圾(佢真係咁講!)

有馬鞍山區議員建議86X全日以達雙贏,
但九龍公司認為86X全日會唔夠客,
所以有依家86C曾大屋版本...

點解重會有三班286C?
好似話有個姓關的高級運輸主任唔服輸,
響調職前都要有「建樹」,
服從長官命令去開條8幹新線...(咩思維?)

關小姐,新西的路會比新東更難走的。

7. 大老山隧道改造計劃

大老山隧道收費模式將改用城隧/屯公轉車站收費模式,
現時只有$4的轉乘優惠,
未來兩程車只要補差價就可以轉乘,同價免費轉乘。

同時,大老山隧道巴士站將會擴建,
未來會有廁所,甚至便利店...(FF下先)

大圍/沙田河西又係另一大堆故事,
有機會再同大家分享...

Last but not least,
我想尋人,尋找找一下我地個做九龍公司,外號肥仔的版友下落,
我聽人講你比人調左去另一個角落去上italk,
我想問候下你,好好去問候下你...

評分

參與人數 9aPower +6 HugeC +9 收起 理由
chan6723 + 1 + 1 成班九毛出黎吠
kay + 1 真相
FD5410 + 1 + 1 好多九毛
S3BL100 + 1 + 1 真的假不了,假的真不了
RE2303 + 1 good
JF1261 + 1 + 1 唔明點解咁多人幫狗巴
cheungtszfung + 1 + 1 謝謝講出真相
HF3204@243M + 1 + 1 終於有真相
tatl + 1 好 detail

查看全部評分

信則有 不信則無
micyung 發表於 2014-6-23 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 00:53 發表

少咗早上出沙田番學個班學生?
81C係一條區外線,但竟然唔要求開條區內線去代替(沙田番學個班學生)?
私牌多左呢個更唔明
281X同281B改曬全日
咁私牌多係? ...

有時表面上係一條區外線,但會當咗區內學生流水線用,舉例當未有86S嘅時候,40X還用緊雞車的時候,早上往葵涌方向的幾班車可以係源禾路落半車客。點解佢唔會咁好死開多條線,非常簡單佢就係用緊剩餘接載能力。當年馬鐵未開的時候,出九龍方向係新翠可以落30人左右,佢就可以容納新翠客上車。對九巴角度上,佢慳咗一架車做區內線之餘,仲賺多咗錢,一個位,可以做兩轉客,收2份車費。所以最賺錢未必是特快線,但最蝕錢未必是流水線,有時係要睇條定線,班次,收費多個因素,先知究竟條線係賺定蝕。

私牌問題我初時都估唔到會俾舊時多咗,問題係出係281B,281B碩門出嘅班次差唔多係班班私牌做嘅,點解呢?唔多唔少係因為行定點定班,對班次的準繩度要求俾非定點定班高,九巴為咗準時開車惟有在行車時間預鬆咗,咁嘅情況之下,用相同車數就祗能做少咗班次。現在281B/281X的總班次是比81C少咗。相同車數,少咗班次,盤數點會靚呢?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FBI2 + 1 連雞車都知?

查看全部評分

卡達哥 發表於 2014-6-23 01:43 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 01:16 發表

89D繁忙時間係6-10mins一班
唔該睇清楚!

我唔會歧視患有眼疾的人,
只會炮打五 誅死九公(毛)

"89D繁忙時間係5-10mins一班
唔該睇清楚!"

信則有 不信則無