hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

卡達哥 發表於 2014-6-23 02:22 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 02:10 發表
狂言係你紅色字個post,唔係你果大段野
原來對自己講過嘅野要負責任都唔知
咁唔怪得尊重都唔識
原來5-10mins一班係等於5mins一班
條數我真係唔識計
你爬文睇下容議員講左幾多次繁時5分鐘1班89D先 ...

(食post打多次)

容議員講左幾多次繁忙時間5分鐘唔關我事,
至少佢講係事實,唔似有d人記錯左班次,
重要聲大夾惡叫人上網睇又好去埋巴士站睇都好...

依家D人上網真係好唔負責任,
死雞撐飯蓋,
連自己講過的野要負責任都唔知...

我地版友張偉沖就唔同,
佢一心一意為政府為九巴,
最多搬下龍門選擇性失明兼且有少少失憶,
但佢無叫過我地負責任無叫過我地要尊重佢
呢鋪我就撐佢啦~

5-10分鐘一班即係有5分鐘一班的班次,
我大大紅色字係比你睇清楚,學你果句話呀「唔該睇清楚」。

最後都要宣傳下,唔好比人轉移視線,
沙田RDP最新發展情況在 #438

信則有 不信則無
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 02:23 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-23 02:17 發表

好簡單,您唔用吓生意人嘅方法諗吓,係定線,班次上分析下佢點解會咁做,您點同佢討價還價呢?我的對手是生意人呀!

唔通您諗條定線係快,但無客嘅,遲早執笠啦!唔通係九巴高層保住嘅6X咩! ...

咁居民呢?
你好似無提出一個區內線去代替呢個問題wo
仲覺得而迦咁係好應該
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 02:25 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-23 02:18 發表

係,都唔知見過幾多次!

原來呢啲叫鬼車?
最多未叫踢車又或者特車
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 02:26 | 顯示全部樓層

原帖由 micyung 於 2014-6-23 02:20 發表

車多,您手頭上可用嘅資源就多咗,調動起來更靈活,講完!

咁講未條條線都要加車?
只能說你唔係好識計數

kmb71k 發表於 2014-6-23 05:15 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2014-6-23 01:37 發表
但九龍公司拒絕有關建議,
因為81C縮到濱景或碩門後,里數減少後要減 $1,
同時堅持用23架車行哂 81C/281X/281B,
87D縮左的車就自己收埋,唔用黎重組81C系...

81C縮短路線, 減少左車行, 唔咪仲好咩?

用番九龍公司最鐘意講的"聯合班次",
40X及43X在亞公角街做聯合班次,繁忙時間約4分鐘就一班車上城隧,
其實,只要43X加車,繁忙時間在亞公角街做番約5分鐘一班,
我地個版友想唔放條40X都唔得~

但最後,九龍公司表示40X唔經亞公角街後要減車兩架,
43X有剩餘剩載力所以一架車都唔會加...

唔怪得知九巴唔想40X撒走亞公角
原來想同43X玩聯合班次
但係40X/43X做到聯合班次同埋有相同站位只限第一城/濱景花園/沙田醫院/亞公角
況且第一城外都已經有49X
即係最少點都要照顧著濱景花園/沙田醫院/亞公角
然後犧牲馬鞍山市既人既利益
再同馬鞍山市既人講sorry : "因為我要照顧番亞公角同濱景花園既人, 所以唔會將40X踢出亞公角"

89D轉特快係好,但同40X/43X問題一樣,
兩條線都做緊聯合班次上大老山隧道去東九龍,
由於89C班次比89D更疏,
抽走89D後,即係無左約三分二去東九龍的班次...

同時,抽走89D後,亞公角街無左直車去藍田,
由亞公角街去藍田北,九龍公司要提供第三次轉乘。
(e.g. 亞公角街去廣田,現時是89D-->216M,改線後要89C-->89D-->216M).

89C/89D又講聯合班次
亞公角撒走89D, 減一兩班車俾89C唔得?
況且89D去到富安/亞公角都無剩載能力
呢度留條89D有鬼用?

仲有點解要89C同216M做轉乘?
直接同15/16做轉乘咪得囉
一定要用番M線?

7. 大老山隧道改造計劃

大老山隧道收費模式將改用城隧/屯公轉車站收費模式,
現時只有$4的轉乘優惠,
未來兩程車只要補差價就可以轉乘,同價免費轉乘。

咁隧巴點計先...

以上回應,是否可行?是否合適?
HF3204@243M 發表於 2014-6-23 09:11 | 顯示全部樓層
無上italk 一陣姐,竟然成班九毛出黎吠,難怪九龍公司要加價!

我想講呢。。。沙田區巴士路線發展計劃重未有最後修訂版,
樓主呢個只係九龍公司單方面的建議,未同總公司同運輸署傾過...
據聞,RDP最後方案最快今個星期四或五先 ...

87X 都可以慳到五架車,老九會唔會大想頭咗啲
不過放番呢五架車落 281A 可以換番贊成既話,我一定會咁做
不過照計殺 81C 換 281X 全日都可以有賺架
點解老九要死留 81C? 流水客好好食?

40X 點解老九要留佢喺源禾路?

89D 抽走咗係冇咗三份二班次
但係老九講到明抽走咗 89D,89C 兩繁會提供 8-10 分鐘不經濱景一城服務
咁樣重未夠?
另去廣田照計可以喺觀塘道轉車,唔一定要轉 216M

另嗰位關小姐 = 肥仔版友? 定係兩位都係服從長官命令去開條8幹新線既人?
rusf101001 發表於 2014-6-23 09:29 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-6-23 09:11 發表

87X 都可以慳到五架車,老九會唔會大想頭咗啲不過放番呢五架車落 281A 可以換番贊成既話,我一定會咁做

89D 抽走咗係冇咗三份二班次
但係老九講到明抽走咗 89D,89C 兩繁會提供 8-10 分鐘不經濱景一城服務
咁樣重未夠?
另去廣田照計可以喺觀塘道轉車,唔一定要轉 2 ...

坐過一次中午非繁忙出九龍既81C
由總站開始坐,冇乜流水客,反而淨係靠富豪至新翠既客就坐滿部車,馬鞍山客不多於十個到

86S點解會存在先
呢個真係食到流水客
D客多到影響正線先開條特別線,明屈你城隧價落沙田

89C個載客率繁時相當高
前面幾版話富安上唔到車都係要靠89D/P補獲喎

九巴唔鍾意長途線比人轉車掛
而且屈你坐14B未收多幾毫子
AD118 發表於 2014-6-23 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-6-23 09:11 發表

87X 都可以慳到五架車,老九會唔會大想頭咗啲
不過放番呢五架車落 281A 可以換番贊成既話,我一定會咁做

8 ...

281B收$7.5嘅問題,九巴覺得唔收馬市價會蝕錢
有講過281A(20.4公里)收$7.5係蝕錢, 所以長過281A嘅281B (22.5公里) 9巴都可能驚住蝕
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=828466&page=27#pid2952205
http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=828466&extra=&page=28
出奇地81C未縮短前里數係同依家281B/281X(22.5公里)一樣,但81C縮短後係20.6公里,里數仲短過281B
281B收得平過81C, 281B里數仲要長過81C,緊係唔想81C 換 281B/281X 全日啦

hon_son_wilson 發表於 2014-6-23 09:53 | 顯示全部樓層

3. 281B/287X開辦事宜

由於水泉澳村落成延誤落成,
287X最快在本年第四季先會上馬,以收足大家 $7.7...
同時,因為依家281B 只收$7.5,
某公司想養大條287X,281B 只維持20分鐘以上一班的服務。

6. 86C/86X/286C重組事宜

相信各版友都認為第一份RDP的286C係一個笑話...
據聞連總公司的人都覺得第一代286C係垃圾(佢真係咁講!)

有馬鞍山區議員建議86X全日以達雙贏,
但九龍公司認為86X全日會唔夠客,
所以有依家86C曾大屋版本...

點解重會有三班286C?
好似話有個姓關的高級運輸主任唔服輸,
響調職前都要有「建樹」,
服從長官命令去開條8幹新線...(咩思維?)

關小姐,新西的路會比新東更難走的。

從281B/287X及81C重組兩例可見,9巴好似已經唔係跟里數比例收費咁,
只會取消平線留貴線,恣無忌憚慢性循環地加價,未到車費等級表頂部都唔心息。

另外,我對286C被評為「笑話、垃圾」有點意外。
初版RDP建議收費($10.3)當然係「笑話、垃圾」,對石硤尾/富豪亦無好處。
但係對荔枝角/長沙灣提速效果應該唔講得笑,唔差得過曾大屋版86C吧...
AD118 發表於 2014-6-23 10:00 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2014-6-22 13:58 發表
真係最貴比佢用87D個價

里數相約(22.Xkm)既86C/X/89D都只係收$8.5

本來87D同89D冷熱收費係一樣,但89D早全冷過87D所以全冷價係熱價×26%
87D全冷價係熱價×30%,變咗87D依家冷價仲貴過89D,
早年九巴個隊城隧同大老山線全冷減價後收熱價×22%-26%,
但九巴後尾唔鐘意咁收平,全冷減價後收返熱價×30%,
去到08年後仲唔減價照收返原本冷馬價
所以依家D新線跟收費未必會跟城隧同大老山線收平