hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

alex_yu1992 發表於 2014-6-23 01:55 | 顯示全部樓層

原帖由 卡達哥 於 2014-6-23 01:43 發表

我唔會歧視患有眼疾的人,
只會炮打五 誅死九公(及九毛)

"89D繁忙時間係5-10mins一班
我唔想再講多次,自己上網又好落站睇又好
唔該睇清楚!"

...

首先sorry,係我打錯左

1.我唔係9毛,我只係住係馬市嘅一個居民

2.同容議員所講5mins一班都好大出入

3.你爬下40幾頁文先好講野(睇啲唔睇啲)
   之前同容議員講過一日未係區議會傾好一日都仲有得ban

4.我而迦係叫容議員比壓力老九去爭取同更好嘅方案

5.而加改到咁就不如全部都唔好過

6.你呢種講態度講,我只覺得你唔尊重同
   唔好以為係網絡打野見唔倒樣就可以不負責任地口出狂言
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-23 01:39 發表

有時表面上係一條區外線,但會當咗區內學生流水線用,舉例當未有86S嘅時候,40X還用緊雞車的時候,早上往葵涌方向的幾班車可以係源禾路落半車客。點解佢唔會咁好死開多條線,非常簡單佢就係用緊剩餘接載能力。當年馬鐵未開的 ...

呢啲思想唔應該係一個區議員諗
因為以上係一果做生意嘅人先會諗
你咁叫為居民服務?
係未連爭取條區內線嘅事都唔做
唔理老九咁賺盡居民錢?
卡達哥 發表於 2014-6-23 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 01:55 發表

首先sorry,係我打錯左

1.我唔係9毛,我只係住係馬市嘅一個居民

2.同容議員所講5mins一班都好大出入

3.你爬下40幾頁文先好講野(睇啲唔睇啲)
   之前同容議員講過一日未係區議會傾好一日都仲有得ban

4.我而迦係叫 ...

"唔好以為係網絡打野見唔倒樣就可以不負責任地口出狂言"
係咪狂言就留番比版友們自行判斷`

但我可以講,我見到你個樣我都會大大聲咁指出你個錯誤,
對於閣下覺得自己好負責任,
我都好想知你響italk要負咩的責任

工作的責任在下係唔理的。

容議員所講5mins一班都好大出入?
九巴自己寫係5分鐘一班
5min同5分鐘有咩出入?

最後,唔該閣下睇清楚,
無人話過你九毛,
自己唔使對號入座的

信則有 不信則無
micyung 發表於 2014-6-23 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 01:26 發表

車隊數目細同如果道路發生交通意外的時候,班次的穩定性會比車隊數目大的線更差係無關
因為車隊數目大,班次會密
行走緊路線而唔係巴總嘅巴士數目就自然多
塞車係唔會因為路線車隊數目細而影響
因為大家都係甩班
但受 ...

您忘記了3C也出現黃大仙番慈雲山的鬼車事件了,其實最緊要係睇行車時間有幾多。

81C未改時間表前,定時定侯就會見踢車到富安起載。

車隊數目大,班次相對密。其實可供調動嘅車會較容易,以現今的科技係有辦法搵到架車嘅位置,還可以投過外勤人員通知寫字樓調動班次,但九巴最衰唔係部部車有GPS。您會話車塞死咗,都要等佢番站先得㗎。但係佢總會番總站嘅,到時站長可以拉疏總站開出班次,然後踢車落分站起載,短時間可以穩定番班次。但係車隊數目細嘅話,拖起卡上嚟,您拉疏總站班次,踢分站未必可以搞掂,有機會要私牌對面總站,確保盡快追番班次。所以當年同九龍公司的同事交流過,細車隊數目嘅線出起事上嚟,係幾難救班次。
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2014-6-23 02:04 發表

"唔好以為係網絡打野見唔倒樣就可以不負責任地口出狂言"
係咪狂言就留番比版友們自行判斷`

但我可以講,我見到你個樣我都會大大聲咁指出你個錯誤,
對於閣下覺得自己好負責任,我都好想知你響italk要負咩的責任

...
狂言係你紅色字個post,唔係你果大段野
原來對自己講過嘅野要負責任都唔知
咁唔怪得尊重都唔識
原來5-10mins一班係等於5mins一班
條數我真係唔識計
你爬文睇下容議員講左幾多次繁時5分鐘1班89D先

alex_yu1992 發表於 2014-6-23 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-23 02:06 發表

您忘記了3C也出現黃大仙番慈雲山的鬼車事件了,其實最緊要係睇行車時間有幾多。

車隊數目大,班次相對密。其實可供調動嘅車會較容易,以現今的科技係有辦法搵到架車嘅位 ...

踢車到富安起載去邊先?

去紅磡?
alex_yu1992 發表於 2014-6-23 02:17 | 顯示全部樓層

原帖由 micyung 於 2014-6-23 02:06 發表

車隊數目大,班次相對密。其實可供調動嘅車會較容易,以現今的科技係有辦法搵到架車嘅位 ...

班次疏要拉未自然疏左
都係好正常嘅事
你客量同班次應該係正比
甩班要踢要未跟返個班次再拉疏少少,然後再踢車去中途站
呢啲突發野好睇站長點決定
有啲做得好有啲做得差
同車多與少無咩分別

micyung 發表於 2014-6-23 02:17 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 02:01 發表

呢啲思想唔應該係一個區議員諗
因為以上係一果做生意嘅人先會諗
你咁叫為居民服務?
係未連爭取條區內線嘅事都唔做
唔理老九咁賺盡居民錢?

好簡單,您唔用吓生意人嘅方法諗吓,係定線,班次上分析下佢點解會咁做,您點同佢討價還價呢?我的對手是生意人呀!

唔通您諗條定線係快,但無客嘅,遲早執笠啦!唔通係九巴高層保住嘅6X咩!
micyung 發表於 2014-6-23 02:18 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 02:12 發表

踢車到富安起載去邊先?
去紅磡?

係,都唔知見過幾多次!
micyung 發表於 2014-6-23 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-23 02:17 發表

班次疏要拉未自然疏左
都係好正常嘅事
呢啲突發野好睇站長點決定
有啲做得好有啲做得差
同車多與少無咩分別

車多,您手頭上可用嘅資源就多咗,調動起來更靈活,講完!