hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區巴士發展計劃修訂版
開啟左側

[經歷分享/報告] 元朗區巴士發展計劃修訂版

shakugan2005 發表於 2014-7-20 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2014-7-20 14:07 發表

佢係再拆左2條
E34A原線20分鐘一班
不經天北特車15分鐘
姐係一個鐘都有7班車

M線直情失敗啦
69M同265M齊齊行天華路
咁69M延長既意義去左邊?
等睇早繁天秀路班客照搭269M
之後三湖天慈客唔洗上
我建議九巴初期換 ...
69M行得AV, 269M應該唔行得AV, 依個係九巴招標天水圍北巴士果陣講話全線低地台, 不過依家成日整架ADS黎行269M; AV黎行265M就唔知係同政府傾過定係炸炸帝扮睇唔到
3ASV174 發表於 2014-7-20 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-20 14:19 發表
69M行得AV, 269M應該唔行得AV, 依個係九巴招標天水圍北巴士果陣講話全線低地台, 不過依家成日整架ADS黎行269M; AV黎行265M就唔知係同政府傾過定係炸炸帝扮睇唔到 ...
車務調動間唔中整部白板運署根本唔會理,
就算新巴低地台比例高咁多,796 系同西九專線都一樣成日派 3A 黨。
shakugan2005 發表於 2014-7-20 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-7-20 14:43 發表
車務調動間唔中整部白板運署根本唔會理,
就算新巴低地台比例高咁多,796 系同西九專線都一樣成日派 3A 黨。

唔止一日半日既車務調動, 264M/269M都好似曾經上掛過非低地台車, 仲日日都有非低地台車行, 例如GS6500/GS6072, 所以未話唔知係傾過黎定係炸炸帝扮睇唔到

269M應該唔行得AV, 到佢真係日日仲要大量行果陣唔知仲可唔可以炸炸帝扮睇唔到, 除非真係傾過黎, 但咁樣城巴就輸得唔抵!

s3n370 發表於 2014-7-20 15:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2014-7-19 13:08 發表
至少 264M去到大馬路, 但 68E 不能, 青衣唔少人去大馬路, 但會有幾多人去元朗南
所以我十分認同青衣冇左條有用線, 但換來垃圾 68E

68E將改經鳯翔路,已經覆蓋到元朗較旺的雞地、大棠路果頭。無直車去相對無咁旺0既元朗西,係咪咁大問題?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
樂仔〞 發表於 2014-7-20 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-20 14:19 發表
69M行得AV, 269M應該唔行得AV, 依個係九巴招標天水圍北巴士果陣講話全線低地台, 不過依家成日整架ADS黎行269M; AV黎行265M就唔知係同政府傾過定係炸炸帝扮睇唔到 ...

269M 唔行得 AV 明顯唔係專營權問題 ... 而且 269M 都好似唔關天北專營權事 ...
坤仔 發表於 2014-7-20 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-20 03:20 PM 發表

唔止一日半日既車務調動, 264M/269M都好似曾經上掛過非低地台車, 仲日日都有非低地台車行, 例如GS6500/GS6072, 所以未話唔知係傾過黎定係炸炸帝扮睇唔到

269M應該唔行得AV, 到佢真係日日仲要大量行果陣唔知仲可唔 ...

講到尾都係唔滿意九記做呢兩條線姐?
又"炸炸帝", 又輸得唔抵
ksmbh 發表於 2014-7-20 17:23 | 顯示全部樓層

1.
楊屋道一帶是否多客上大欖
251M撤了等如推班客上西鐵
青機去楊屋道買送班客都會冇埋了

2.
青衣來往大馬路要靠
68M>68E
等車唔好彩都搞半個鐘
南行要求加設54/64K/76K補差價
在新元中轉乘68E往青衣.
3.
269M應該考慮與57M對調總站及車隊
讓269M以大車服務.
shakugan2005 發表於 2014-7-20 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-7-20 17:23 發表
1.
楊屋道一帶是否多客上大欖
251M撤了等如推班客上西鐵
青機去楊屋道買送班客都會冇埋了

2.
青衣來往大馬路要靠
68M>68E
等車唔好彩都搞半個鐘
南行要求加設54/64K/76K補差價
在新元中轉乘68E往青衣.
3.
269M應該 ...
68A葵涌道及新都會往青機既客未又唔係當佢地死既! 楊屋道一帶未就係當佢地死嫁囉, 要去青衣就搭41M/42M係長安行返過去, 要去大欖隧道就用238M轉乘, 不過唔好意思, 冇連續轉乘優惠嫁喎!
shakugan2005 發表於 2014-7-20 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 坤仔 於 2014-7-20 16:07 發表

講到尾都係唔滿意九記做呢兩條線姐?
又"炸炸帝", 又輸得唔抵

即係城巴當年應該照樣話全線會派低地台車, 反正之後原來可以炸炸帝成日車務調動265M開AV, 269M開ADS
shakugan2005 發表於 2014-7-20 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-7-20 16:04 發表

269M 唔行得 AV 明顯唔係專營權問題 ... 而且 269M 都好似唔關天北專營權事 ...

樓上有人話想269M開AV, 載多十個得十個