hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區巴士發展計劃修訂版
開啟左側

[經歷分享/報告] 元朗區巴士發展計劃修訂版

shakugan2005 發表於 2014-7-19 13:35 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2014-7-19 13:25 發表

你睇下地圖先
維港灣做總站既話, 一出站一定要兜好遠先去到櫻桃街隧道, 一係就跟87B/E21咁行

柏景灣已經係最短既路線了

維港灣總站要快就一野抽出連翔道上東京街
Lelouch 發表於 2014-7-19 13:38 | 顯示全部樓層
-禁多左-已刪

Lelouch 發表於 2014-7-19 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-7-19 10:54 發表
我有3點質疑:
- 268途經旺角道/亞皆老街去栢景灣,對比佐敦道去渡華路,路程真係會短好多咩? 班次真係會穩定咗咩?
- 268與68X於旺角道/亞皆老街重疊路線,而且係反方向,我覺得會增加該處交通擠塞。
- 268與68X分拆後,以現時27 ...

我覺得68X會變259B翻版
最好就搞到268完全入唔到旺角先有得諗
老實講宜家68X過左旺角中心站之後都係得返好少人
索性比佢同268B合併算啦
shakugan2005 發表於 2014-7-19 13:45 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2014-7-19 13:30 發表

251M 關68E咩事?
251M 青衣去大欖隧道既人一定少過68E既客量好多

251M 客量唔夠係事實, 九巴要做佢係無可厚非
如果客量係夠既話, 仲駛乜非繁時30分鐘一班?
新線251B大約15分鐘一班, 上到大欖隧道仲有68M,69M,265M, ...

68E客量唔夠都係事實, 開到單層都仲係拍蚊! 一開始連荃灣都唔出已經收人天價, 但明明就食左268B咁多車!

開埋251A/251B又唔係去元朗西, 成日搵架64K過橋, 做掂架54再加轉乘連251B都唔洗開啦!

至於轉乘果度, 一陣又話冇第三次轉乘, 下下當原本既轉乘客死既, 咁原本轉31,36,235,238M,248M,249M去葵青其他地方既又點算?
shakugan2005 發表於 2014-7-19 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2014-7-19 13:40 發表

完全唔入旺角就一係用31B條路上大角咀道只做大角咀/深水埗/荔枝角, 要係旺角搭車就行入黎總站搭, 甚至直接擺欽州街/東京街做總站
rusf101001 發表於 2014-7-19 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-19 13:20 發表

68A縮去洪水橋係好事, 最好將68M好似68X咁踢埋去洪水橋, 但點擺? 係洪水橋起番個大型總站塞到63X/68X入去而唔係擺街又煩調頭先啦!

洪水橋起緊總站差在要搞幾內姐
呢個總站塞落得2條M線同2條X線?
http://www.legco.gov.hk/yr12-13/chinese/panels/hg/papers/hg0107cb1-384-1-ec.pdf
hadboy5 發表於 2014-7-19 16:09 | 顯示全部樓層

洪水橋的總站只預計擺兩條線,就洪水橋雙X,仲有搵54用轉乘係疏到死,開251B 有著數點解會有人反對,反而我覺得而家的錦田係極需要一條類似新251A 的物體,呢次建議中的251A 我覺得超好,可惜錦田公路唔可以直接使用八鄉路
TYChow 發表於 2014-7-19 16:48 | 顯示全部樓層

轉:油尖旺區議會主席並不認同268用柏景灣做總站

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-7-19 10:54 發表
我有3點質疑:
- 268途經旺角道/亞皆老街去栢景灣,對比佐敦道去渡華路,路程真係會短好多咩? 班次真係會穩定咗咩?
- 268與68X於旺角道/亞皆老街重疊路線,而且係反方向,我覺得會增加該處交通擠塞。
- 268與68X分拆後,以現時27架或將來29架車隊,根本做唔到各自10/12分鐘一班,應該要3X架車至夠。

[quote]原帖由 Lelouch 於 2014-7-19 13:40 發表

[/quote]

根據第四屆油尖旺區議會
在2014年5月22日舉行的第十四次交通運輸委員會的會議記錄,
油尖旺區議會主席鍾港武並不認同268用柏景灣做總站。

http://www.districtcouncils.gov.hk/ytm/doc/tc/committee_meetings_minutes/TTC/TTC_Minutes_14th%20dd.%2022.5.2014_C.pdf

會議紀錄:

第31段:鍾港武議員表示,他認為擬增設的第268號線(洪水橋(洪元路)至佐敦(渡華路))與現時的第265B號線(天恆邨總站至旺角(柏景灣))大部分路線重疊。

第34段:九巴高級經理(策劃及發展)余志明先生補充如下:第68X號線(洪水橋(洪元路)至佐敦(渡華路))擬分拆重組,該線巴士往彌敦道南行的班次將大大減少。

http://www.districtcouncils.gov.hk/ytm/doc/tc/committee_meetings_audio/TTC/TTC%2014th%20Mtg%20dd.22.05.2014%20(Audio)/TTC_14th_Audio_5b.mp3

錄音聲帶口述:

(10:15-11:00)

鍾港武:另一方面,就著一條路線68X分拆,你們建議整一條268的路線,將巴士線的九龍區總站擺在柏景灣巴士總站,但事實上現時在柏景灣巴士總站已經有一條265B的路線是前往天水圍的,但是我看看在九龍區的路經,265B和你們建議的268原則上是重疊的,如果是這樣,我就覺得到市民來說,對當區的市民來說未必有很大的訴求,同時會佔用了(柏景灣)巴士總站的一條行車線,日後當我們爭取一些其他的路線時會十分不利。

(33:32-33:45)

余志明:另外,我們亦將68X分拆後,在彌敦道南行也大大減少了班次。

九龍公司根本利字當頭,只顧利用海泓道用作調動新68X和268,但沒考慮268B與新68X的配合。

新68X不能用摩地道新總站嗎?如是者,新68X和268B便可利用紅磡繞道作調動吧!

若93K調離旺角火車站,應讓268入駐,而不是72X/272X。

JC8385 發表於 2014-7-19 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-7-19 16:48 發表

根據第四屆油尖旺區議會
在2014年5月22日舉行的第十四次交通運輸委員會的會議記錄,
油尖旺區議會主席鍾港武並不認同268用柏景灣做總站。

http://www.districtcouncils.gov.hk/ytm/doc/tc/committee_meet ... [/quote]
68X入尖麼摺268B再放268係旺角東站,條橋work喎
3asv@59x 發表於 2014-7-19 17:25 | 顯示全部樓層

出西九線果度
其實建議咁

265B改番做編號65X
天恆 - 柏景灣,天水圍路線取道現265M路線
全程 $ 13.8

68X 洪水橋 - 旺角東站
元朗走線不變,九龍走線跟58X,另外,往元朗,改為經聯運街、弼街、洗衣街、太子道西往來彌敦道
$ 13.8

69X 天恩 - 佐敦渡華路
本線將大幅修改,天水圍路線沿天瑞路延往天恩
市區走線,過大欖隧道後直行青朗公路、長青公路、長青隧道、青葵公路、呈祥道、大埔道入彌敦道

全程 $ 14.8
天瑞往佐敦 $ 13.8
大埔道往佐敦 $ 5.5
快富街往天恩 $ 13.8
欖隧往天水圍 $ 10.0
天水圍站往天恩 $ 4.5

268B 天慈 - 尖沙咀東
$ 15.8
九龍中央郵局往天慈 $ 14.8

經天城路、天福路、朗天路、(往九龍:宏達路/媽橫路)、大馬路、欖隧、屯門公路,後如259B路線前往彌敦道,以尖東作總站

269B 路線取道天秀路、不經天華路、其餘不變

咁重好d

往來美孚 至 深水 (65X 68X)
往來深水大埔道 (69X)
往來旺角(65X 68X 69X 268B)
往來大角咀 (65X 268B只限回程)
西九龍走廊特快旺角 (268B)
往來油麻地 (69X 268B)
西九龍公路特快佐敦尖沙咀 紅磡(269B)
往來尖沙咀 (268B 269B)

各自各有其區域到,各自各去相應不同的地點,路線廣得來而不具重疊性
呢樣先至系有轉車站後需要做到既野

無啦啦搞條268出黎,不如用68X同268B優化重好啦