hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議會已通過68X同E34拆線方案
開啟左側

元朗區議會已通過68X同E34拆線方案

KC7813_ATS64 發表於 2014-8-13 08:25 | 顯示全部樓層

回復 50# 的帖子

最大頭嘅開支始終系大帽山上落帶黎嘅,縮咗錦上路同錦田呢段唔見得可以慳到幾多,反而會陰乾51然後話錦田呢邊冇人上車,最後索性逼運吉取消,咁樣以後雷公田至郊野公園一段就唔會有車到,你哋即管睇住啦
FD_8592 發表於 2014-8-13 08:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-8-7 08:45 發表

要兜天北嘛,天南和美湖已經嘈一餐,話天南上唔到車,美湖兜路等,不過天北一致支持.
估計最終九巴可能加D天南特車收工.

斷估都係講繁時上唔到車吧 如果係咪又係繁時加不入天北特車
睇怕都唔會有空間再將E34A 分天南同天北兩條線吧?

**OT:E34 做得咁有聲有色 真係唔明點解E33 就...(個人支持E33P 轉全日)
FBI2 發表於 2014-8-13 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2014-8-13 08:35 發表

斷估都係講繁時上唔到車吧 如果係咪又係繁時加不入天北特車
睇怕都唔會有空間再將E34A 分天南同天北兩條線吧?

**OT:E34 做得咁有聲有色 真係唔明點解E33 就...(個人支持E33P 轉全日) ...

If Tuen Mun District Board wants to convert E33P to full day services, 57M and 59A must be shortened to peak hour only routes.
I think several not profitable routes will be modified or cancelled to exchange the full day services of E33P.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Lelouch 發表於 2014-8-16 17:54 | 顯示全部樓層

我估E34A/B最後都會逐步加車
B仔得果14部, 真係好炆水
汀九橋塞一塞都好易脫班

果年268/9C又係48部分家
宜家夾埋都有52部
但晚繁過後都仲係15-20一班
3AV53 發表於 2014-8-16 17:56 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2014-8-13 08:25 發表
最大頭嘅開支始終系大帽山上落帶黎嘅,縮咗錦上路同錦田呢段唔見得可以慳到幾多,反而會陰乾51然後話錦田呢邊冇人上車,最後索性逼運吉取消,咁樣以後雷公田至郊野公園一段就唔會有車到,你哋即管睇住啦 ...
如果咁既理由cut到既話51cut左好耐喇,
51就係因為要做荃錦所以先唔死得。
HF3204@243M 發表於 2014-8-16 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-8-13 09:17 發表

If Tuen Mun District Board wants to convert E33P to full day services, 57M and 59A must be shortened to peak hour only routes.
I think several not profitable routes will be modified or cancelled to ...

遲啲屯赤通道起好,路程大幅減少,E33 同 E34 系應該可以有車剩出嚟擴大服務範圍
所以雖然我成日提倡龍九資源互用,但我唔贊成用 57M 59A 換 E33P 全日
KC7813_ATS64 發表於 2014-8-16 20:44 | 顯示全部樓層

回復 55# 的帖子

但係點解一直唔死得嘅理由你知唔知喺邊先?就係一直有錦田呢邊嘅人撐話51有錦田人搭所以唔取消得,唔系嘅話軍營至郊野公園一段冇車上(綠巴72唔想上到郊野公園去頂51個位)但九巴而家咁cut短法無論邊個錦田人都唔會咁神心去上村轉51啦,咁樣搭車上郊野公園不如搭的士好過(預唔到時間兼且要轉車),到時錦田呢邊收咗皮咯,九巴仲唔大條道理取消51?
miklcct 發表於 2014-8-16 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2014-8-12 09:14 發表
既然九巴代表都講得出51冇客,咁cut短佢黎為咩呢?真係連錦上路嗰班識計時間上車嘅客都要趕埋去西鐵先安樂?(而家下繁都有唔少高鐵嘅地盤工人坐51返荃灣噶)同埋51凈系做大帽山上落我真係睇唔到仲有咩客可以坐,佢真係想班班載 ...

51根本就是做郊遊客為主,錦上路那段主要用作接載乘客由錦上路站上山,削線只會令荃灣開頂閘情況更嚴重。
FBI2 發表於 2014-8-16 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-8-16 20:32 發表

遲啲屯赤通道起好,路程大幅減少,E33 同 E34 系應該可以有車剩出嚟擴大服務範圍
所以雖然我成日提倡龍九資源互用,但我唔贊成用 57M 59A 換 E33P 全日 ...

57M,59A轉兩味係必然會發生的事.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HF3204@243M 發表於 2014-8-16 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-8-16 21:49 發表

57M,59A轉兩味係必然會發生的事.
兩條線轉兩味係必然發生既事
甚至 57M 被殺
同換 E33P 唔一定要扯上關係

59X 59M 食番晒 59A 既車同 66M 食埋 57M 既車
換 E33P 係唔抵玩