hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議會已通過68X同E34拆線方案
開啟左側

元朗區議會已通過68X同E34拆線方案

KC7813_ATS64 發表於 2014-8-17 07:23 | 顯示全部樓層

回復 58# 65# 的帖子

本來251M仲系行錦上路嘅話咁51的確系以上山客為主,但251M而家冇咗,得返251A逼人去大欖轉車,好多錦上路人(尤其地盤工人)都系用返51黎出荃灣,咁呢個case 51就唔應該縮短,縮到去上村真係搵鬼坐佢(講緊錦田呢邊),到時錦田呢邊都冇人用佢,荃灣有小巴上到川龍,咁51嘅存在價值降低咗(軍營至郊野公園冇人坐,載空氣),九巴仲會唔會同你講良心先?(以前陳先生年代我信佢會講良心,但而家何生?sorry我信佢唔過)
rkkwan 發表於 2014-8-17 07:34 | 顯示全部樓層
九巴覺得做51只係社會責任。佢冇人坐冇問題,只希望蝕得愈少愈好。可以嘅話,佢最想一個鐘一班,一架車載空氣行川龍至雷公田就最好。佢最唔想就係錦田人用佢出荃灣。
FBI2 發表於 2014-8-17 09:51 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2014-8-17 07:23 發表
本來251M仲系行錦上路嘅話咁51的確系以上山客為主,但251M而家冇咗,得返251A逼人去大欖轉車,好多錦上路人(尤其地盤工人)都系用返51黎出荃灣,咁呢個case 51就唔應該縮短,縮到去上村真係搵鬼坐佢(講緊錦田呢邊),到時錦田呢邊都冇 ...

每一部巴士營運,都有佢既FIXED COST,呢個FIXED COST,不論載客量多與少,都是一樣,載客量多,而票價上無法相應配合,成本隨時更加大.因此,爬山線的FIXED COST
往往比平路和公路線高,BREAKEVEN會較高,需要較多收入才收支平衡.

基於這個因素,埔公馬騮山段,荃錦,林錦,寶林路等路線,需要有更加多的收入才圍皮. 否則,只有兩個方法解決,一是把票價定於十分高的水平(例如98C),一是縮短路線不減價慳
油.

51已經多次被九巴提出要縮短至上村,甚至取消轉專線小巴,可惜每一次都被區議會否決而收回. 雖然,今次區議會也是反對,但由於是涉及251系重組,而251系方案已獲通過.
因此,51將會因應251系重組同時被行政指令縮短至上村和減班. 51縮短後,雖然少了一班錦上路出荃灣的客,但這班客,可以用251A出大欖轉車,票價比51高,成本遠比51低.
再者,51因縮短,派車數目由4部減至1部,固定營運成本大大降低,反正做左呢批客都幫唔到成本,所以寧願唔做. 至於大帽山,假日行山客太多,而且獨市,無辦法之下才加班.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2014-8-18 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2014-8-17 07:34 發表
九巴覺得做51只係社會責任。佢冇人坐冇問題,只希望蝕得愈少愈好。可以嘅話,佢最想一個鐘一班,一架車載空氣行川龍至雷公田就最好。佢最唔想就係錦田人用佢出荃灣。 ...

其實由 251M 開左之後, 51 大減班,
由此可見九記就預左錦田班人出荃灣都係用 251M 多 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
adv_106 發表於 2014-8-18 03:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-8-18 01:01 發表

九巴對待51的唯一戰略就是節省成本,客量就最好班班車一個都無,全部人走晒去坐251M。
ccchhhuuunnn 發表於 2014-8-18 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-8-18 01:01 發表

西鐵轉51, 錦上路轉或荃灣西轉, 根本分別不大, 只差一個站距離
對比起等巴士時間根本雞毛蒜皮

錦上路落荃灣,由大欖隧道一開就一早去曬251M
就算而家251M唔經錦上路, 只得251A
只間接證明根本唔夠客
(也包括當年九巴技術性地縮251M行錦田公路唔行錦上路, 開251A唔開251B)

縮短而平日疏車, 假日密車,
實屬合理