hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 轉貼:西頁區RDP 修訂版
開啟左側

[經歷分享/報告] 轉貼:西頁區RDP 修訂版

dennis28a 發表於 2014-8-10 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2014-8-10 11:01 發表
老實啊,人地新巴一路想開線過尖沙咀,九巴咪又反對

而事實上九巴反對既唔係 796X 去尖沙咀,
而係新巴自己唔想去九龍站度縮數,想開條 705M 做轉乘,九巴反對既係 705M,
最後運吉同新巴再講數十幾年,最後新巴屈服,只係拉長去尖沙咀就算。

http://hkbus.wikia.com/wiki/新巴705M線

拖左咁多年,真正責任既新巴身上,唔好瀨落九巴度。

惡意回復是不道德的行為。
053h4 發表於 2014-8-10 18:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| hadboy5 發表於 2014-8-10 19:02 | 顯示全部樓層
咁講法, 將南咪因為咁無法享受唔塞車的尖沙咀服務?可惜可惜
EH2674 發表於 2014-8-10 19:27 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-8-10 09:06 發表
根本呢度眾多版友成日覺得次次加價又脫班,先搞到新巴做得超好,講真我睇咁多回覆來來去去都啄住價錢問題多過其他問題,
當T係試水溫的時候俾人插到應,仲要人地額外加資源去做,你話抽車加價就過份姐,人地無咁做喎,新巴咁有線換 ...

開t
強人所難,不可一不可再
 樓主| hadboy5 發表於 2014-8-10 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2014-8-10 19:27 發表

本身重組完北區服務不足就鐵一般既事實,抽車入黎開t線而唔係加強不足線既服務你仲要我謝主隆恩?
重申:我唔係張生,我唔係九巴代言人發言人,亦唔係任何一間巴士公司的忠實fans ,唔會盲撐或盲反?講事實北區保鐵的人幾多大家心中有數,將南巴士服務本身夠不足囉,又唔見你謝主隆恩,在我眼中三間巴士公司都半斤八兩,大家都係咁衰,回正題,原來新巴怕加價先唔延長去九龍鐵路站,呢下值一讚
EX-TL 發表於 2014-8-10 19:52 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

不如你講下你認為將南邊條線服務不足, 你所見所聞, 好過我地呢D門外漢淨係識講車費, 講用車, 講港鐵...
3ASV174 發表於 2014-8-10 20:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2014-8-10 18:53 發表

我唔記得當年係咪因為796X拉到九龍站要加價先有呢個替代方案
無o的咁o既事。
dennis28a 發表於 2014-8-10 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-8-10 18:53 發表

我唔記得當年係咪因為796X拉到九龍站要加價先有呢個替代方案
不過唔知如果新巴先開條線去九龍站再全日係唔係可行啦

話晒796X尖東都唔係話少客

先分清楚幾件事,705M 依個替代方案唔係因為 796X 要加價班彈出黎(我無聽過)。
係倒番轉因為 796X 拉去九龍站要大幅加車,但賺錢人數極低,新巴認為無客,
所以新巴打死唔拉去九龍站,至生個 705M 出黎,目的要同九巴同綠小搶客。

點解明明 705M 已經落到新巴手都唔開?依點麻煩你問新巴。
新巴自己證明,2001 年佢用 705M 做藉口唔將 796X 拉去尖東,
但去到 2010 年,就聯同運輸署用 796X 沿線有港鐵至唔去尖東。

最後一點,重申多次,係 2001 年一早批左 796X 去得尖東,九巴都無反對過依點。
究竟新巴同運輸署有無意將 796X 拉去尖東?我答你,從黎都無。
LF5502 發表於 2014-8-10 20:52 | 顯示全部樓層
其實都擺到明狗疤阻頭阻勢 la.....

296C 的車,
都係留返黎加強 93K 95M 吧 la...

原帖由 poondriver 於 2014-8-9 12:41 發表
796C尚德擱置 是咪即係296C又有排都唔駛死
愛護狗疤力量
dennis28a 發表於 2014-8-10 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2014-8-10 20:52 發表
其實都擺到明狗疤阻頭阻勢 la.....

296C 的車,
都係留返黎加強 93K 95M 吧 la...

現實係,係區議會認為繞經尚德有增加行車時間。
都係果句,唔好咩都落九巴度。

如果 296C 唔再行觀塘道,盤數會更難睇,依個亦係點解 796C 載客量低過 296C 既原因。
796C 仲兜尚德?將軍澳、寶盈既客會進一步轉投港鐵,依個係區議會既見解。

至於 796C 兜去尚德殺 296C,我唔反對既,但要解決觀塘流水客既問題。