hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

leeallen 發表於 2014-9-15 07:11 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-9-15 00:44 發表

當我非繁都用成 45 分鐘,咁繁忙時間係熙信大廈返去,咁姐係大約要成 70 分鐘以上?
就算 641 點塞法,係熙信大廈一個鐘左右點都塞得番觀市。
真係對觀塘客係災難,點解大家仲鼓勵用人 101 返觀市?

依點我認同,坦白講,對於觀 ...

我經常下繁前後坐101西環觀塘, 熙信返觀塘幾耐就冇計過, 我通常去到金鐘灣仔就瞓得著, 醒幾次都未
到觀塘, 全程多數兩個鐘左右, 西環到上環通常15-20分鐘左右

有641時就會18P稅務落再行入碼頭轉641觀塘法院落, 快則50分鐘內, 慢極都係70-80分鐘

101X 坐過幾次, 車程都75分鐘左右, 仲要夾時間

ATENU1198 (UR1585) @ 619
leeallen 發表於 2014-9-15 07:41 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-13 06:05 發表

, 而619響觀塘市中心
已經落左半車客, 有D係上唔到601轉小巴而落車, 有D係唔想繼續搭619, 轉22M上樂華, 全因牛頭角道西行太慢,
亦推展到601唔夠載, 619要幫手做埋秀茂坪呢個事實

其他唔command, 不過呢個真係好FF下

已經坐緊619, 仲轉22M? 排緊22M見23M/619衝上來搭就見得多,
619仲去轉22M真係未見過, 唔通尐人咁鍾意排隊既,
定尐人係去康寧道/功樂道呀?唔好亂估好播

619要幫手做埋秀茂坪? 頂盡咪幾個中環客, 唔好將601放大到線皇咁
唔通我試過幾次係港島去觀塘法院, 601/619前後腳來, 原想坐619因
多新車, 點知見619冇乜位坐, 而601仲大把位, 而揀左601, 就話601要
幫619手咩?

要咁比冇意思, 不同時段不同客量, 619可以平日中午非繁頂閘而601半
車都冇, 晚繁後去港島619少極都有1/3至半車客, 但我試過601得幾丁

ATENU1198 (UR1585) @ 619
EX-TL 發表於 2014-9-15 08:02 | 顯示全部樓層
原帖由 leeallen 於 2014-9-15 06:56 發表

好同意, 拆到咁, 唔好話普通居民, 我睇都覺得煩, 有時尐野數係咁計, 不過實際行出來大部份人都
係越簡單越好, 呢尐情況遇太多, 例如某software有尐新function對資深IT玩家可能覺得好正,
甚至不惜花好多時間去設定s ...

完全同意, 拆到咁, 唔好話普通居民, 我睇都覺得煩, 有時尐野數係咁計, 不過實際行出來大部份人都
係越簡單越好, 所以, 講就係應該咁做, 實際咁做我都唔知幾時去邊度搭車, 上左車唔知行邊, 邊度落車.

正如我睇其他區爆到A B C P S X N咁多條線, 咁多年我都記唔到邊條打邊條.
EX-TL 發表於 2014-9-15 08:12 | 顯示全部樓層

原帖由 leeallen 於 2014-9-15 07:41 發表

其他唔command, 不過呢個真係好FF下

已經坐緊619, 仲轉22M? 排緊22M見23M/619衝上來搭就見得多,
619仲去轉22M真係未見過, 唔通尐人咁鍾意排隊既,
定尐人係去康寧道/功樂道呀?唔好亂估好播

619要幫手做 ...
講事實啫, 你講果啲619中午非繁頂閘我都試過,
你唔信619裕民坊轉22M冇問題, 唔駛話FF, 601只做住宅非繁另一方向
當然少客過619, 兩線全日客量點分佈, 班次大概反映到.
S3BL100 發表於 2014-9-15 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-15 03:56 發表

唔係唔想,而係唔夠資源咁玩,又有兩間公司時段/分帳問題。
果年出到 601P/619X 算係特事特辦。

你唔可以當 962 系,城巴鍾意就拆 962/962A/962B/962P/962S/962X/X962,
同埋要拆咁多條線,管理上都好困難,因為班班車到尾站時間唔同, ...

其實我計過,係夠資源咁玩的。

主因係因為 601/619 時段分配,因為兩間公司的利益問題,好多年都無變過,但係條路就越來越塞,
搞到編定行車時間長過一個時段的時間,結果係
每時段頭車要由對岸私牌來做,尾車到站之後要私去對岸,先可以維持到班次,包括非繁都有咁既情況。
(新城好少少,新巴部分 601 會私去將軍澳食茶點,城巴 619 或者會私九龍灣廠,但都係要出多架車)
結果係,兩巴為左維持班次,唔好脫班,就要投放不成比例的資源,
好多時係出八架車開六班車,九巴 619 九點幾果轉甚至係出八架編定開五班車。

同樣資源,已經夠將條線一開二,以 619 計,班次亦只係由 13/16 分減到 20 分一班,但總班次數目有所增加。
慢線縮短,快線行快路慳時間,拆完連時段都唔駛改。

呢種情況在大部分聯營過海線都有發生,例如包括 101 在內的唔少紅隧線,甚至西隧線 914 都有咁既情況。

所以我一路覺得,隧巴線係時候應該要拆線改快,成本唔需要增加,但係
改快的同時,有好大機會吸引到一班嫌舊線太慢的乘客,我覺得相當值得做。

我又唔覺得需要搞到好似 962 咁拆唔知幾多條支線,港島拆兩條已經差唔多,又唔會令原有乘客覺得混亂。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-15 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-15 08:12 發表
講事實啫, 你講果啲619中午非繁頂閘我都試過,
你唔信619裕民坊轉22M冇問題, 唔駛話FF, 601只做住宅非繁另一方向
當然少客過619, 兩線全日客量點分佈, 班次大概反映到. ...

其實非繁 619 班次唔見得好過 601,尤其是朝早九點幾十點的時候,619 九巴開緊 16 分鐘一班過港島,
城巴亦要到舊年唔記得幾時先由 13 加到 11/12 分一班,但 601 仲開緊 9/10 分一班。

其實 619 因為有牛頭角同觀塘巿中心,站位對巿中心好過 601,潛在客源同實際客量都好過 601,偏偏 601 較密。
fb.com/scientisthk2usa/
gu9434@24 發表於 2014-9-15 12:26 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-9-13 18:18 發表

早繁行紅隧過港島可能會好慢
紅隧港島方向無巴士線去加快行車速度,東九廊亦一樣塞死
個人覺得可能會比641塞東隧更慢
另外,641早繁往港島/下繁往啟德,觀市是641大站,下繁過裕民坊之後半車客無咗
如果跟你個循環,早繁往港島/下繁往九龍,觀市會好慢,有機會會趕客

早繁用紅隧其實係唔慢
因為果段時間東九龍走廊好少塞
架車一落到巴士專線就係神仙

上繁因為站位問題未必食得太正觀市客
問題係早繁新巴時段過海既641其實唔係點見得人
(東廓塞車都係趕客既因素)
倒不如行番機隧紅隧 假假地都可以汁104客汁到飽

時間上下繁灣仔>觀塘 計埋塞車641太約45分鐘到
如果跟101行既話4個字就出到紅隧口
計埋兜一兜九龍灣 其實都係同蓞時641差唔多

下繁熙信返九龍灣計其實等101同641基本上時間差唔多
EX-TL 發表於 2014-9-15 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-15 11:28 發表

其實非繁 619 班次唔見得好過 601,尤其是朝早九點幾十點的時候,619 九巴開緊 16 分鐘一班過港島,
城巴亦要到舊年唔記得幾時先由 13 加到 11/12 分一班,但 601 仲開緊 9/10 分一班。

其實 619 因為有牛頭角同觀塘巿中 ...

得閒開篇文, 借D耳抽下水, 不點名批評, 寫晒咩時間咩地點, 有咩見到, 恆常搭恆常鬧,
應該好快加班俾你, 唔係講玩. 屎忽數專員另一篇文話應該同運輸署反映, 我呢度出篇文,
隔個禮拜就加車, 話俾運輸署知? 仲要轉介俾巴士公司, 巴士公司派人實地觀察一段時間,
想加班, 等一年都未必得.

619中午至下午班次差, 早排我都講過, 自己都身受其害過, 觀塘過港島中午到食飯時間
過海企滿至頂閘, 星期六人人過海去玩, 觀塘站已經頂閘, 可能我唔好彩, 亦因為星期六
禮頓道龍尾例牌頂到天后, 我都唔敢再搭巴士返工.

同時段601客量冇619咁好係正常, 市中心站位問題, 令到佢只係一條普通住宅區過海線,
連市中心邊皮都食唔到幾多, 晚繁亦都一樣, 客源單向得好緊要, 最多只係食到和樂邨,
客量墜埋返九龍一邊.

所以601要重組起上黎會容易過619(我覺得), 619繁時雙向都有唔少客, 班次少過人,
走線又零舍長過人, 要拆要改唔容易.

順便講埋裕民坊轉22M單野, 呢兩個月少搭上樂華或者順利, 較早前有大半年三點幾收工
搭619上樂華或者順利, 因為冇得好似平時返屋企三條線601 619 671一齊等, 死等619
先知道619有幾難等, 等親都係15分鐘以上, 等得越耐客越多, 當灣仔.維園有展覽,
天后已經冇位坐, 北角上唔晒, 架車一開得慢, 實有人頂唔順裕民坊落車轉22M上樂華,
唔係我FF, 下午呢個時間裕民坊22M係車等人, 基本上一落車跳上22M一野上到樂華,
不過咁做o既人真係唔多, 兩三個, 我就係試過上到樂華邨麥記又見番果個人已經食緊野.

亦都試過有一對老夫婦, 女問個男, 你估會唔會有人呢度落車轉小巴返上去? 雖然只係問,
冇做, 但起碼有人會咁問, 即係代表咩? 而呢對夫婦最後響樂華南邨落車, 至於之後佢地
係咪行番去功樂道或者康寧道, 我就唔知.
Ravenclaw 發表於 2014-9-15 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-15 03:20 發表

我係以事論事,何以見得偏心?我幾時有話 101X 要縮去牛頭角總站?
我家陣講緊下繁飛九龍灣工業區,但事實上對紅小客都唔吸引。
唔吸引有幾點:班次問題,定位問題(你都識講巴士公司無心做,完全做唔到搶紅小客)。

以 101 車海情 ...

縮牛頭角系我話的...我明啦,因為你assume個個都認同101X做觀塘特快(笑),邊個同你講101X系做觀塘特快?老運堆文件呀?你真系天真,果堆文件只有數字系可信的,不過仲要識分個數字真正講緊d咩wor,呢d官方文件最鐘意玩文字遊戲的...

建議好處呢,囉來Post上黎討論區比人抽水用而已,d理由10個有9個都系假的,作好d理由,有貨交就得架啦,所以用文件的理由你反駁我就唔好意思啦,我又得淡笑而已...

我只expect觀塘101會有客,唔expect 101X會有客,thats why我唔明點解我講九龍灣你就講左去觀塘...

101X做西環紅隧口特快就真的,但我又唔明點解你話幫104手,西環d友都唔坐104的...104下繁15-20分一班系西環開你又知唔知?因為踢鬼晒去灣北,104主力系做灣北<>紅隧口而已...

唔好expect 104去紅隧口一定快過101呀,好多友仔以為灣北就系特快...

你知唔知果2班101X唔識頂閘架,坐滿多少少而已,計客量即系唔收貨啦...上下繁走線唔一樣有幾難做到?根本佢就沒心開條線做西環觀塘特快,所以唯一理由幫自己加快回車而已...

呢樣正常架,種種的重組,包括141果堆,你就知道巴士公司對觀市過海系不泡任何希望的,所以你話無神神有心開條101X做西環特快,成件事唔合理的...

佢系要做d野降下西區把火,因為714重組真系激怒左好多地區,到時議員走去告老運咪死。唔好記得,西區d重組仲未玩完,地鐵通後,遊戲先正式開始...

巴士公司唔會唔知道自己唔夠紅小搶,正如新巴開18X一樣,佢系知道自己唔夠地鐵打的,所以開黎唔系真系想做西環的...

101X一樣,因為全部玩私牌就一定系$0收入,所以先借機會,淋條屎忽數出黎,並且叫老運系文件上做好個包裝,做下有成本的私牌...

2班可以幫到好多架啦,將果幾班踢去唔知邊度起載,比如灣仔道,及時救下d上唔到車的人,等佢地唔好投訴就算架啦,塞住佢地把口而已...

停牛總咪即系做淘大囉阿哥...

101X由101抽車,咁101運載率增加好正常架,照計而已...

下繁路面情況比上繁更壞,所以下繁一樣要加快回車...

唔系101X開黎打紅小,但結果打唔到呀,而系開黎唔系為左打紅小呀,因果關系錯左啦...

28B果個我say聲sorry先,唔記得101X系收$11...

但如果想搶紅小,咁至少下繁唔好系九龍灣行大運先啦,對吧?

BTW,回埋S3BL,101可以考慮全日玩下分拆,不過,唔系101X全日...
dennis28a 發表於 2014-9-15 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-15 15:27 發表

縮牛頭角系我話的...我明啦,因為你assume個個都認同101X做觀塘特快(笑),邊個同你講101X系做觀塘特快?老運堆文件呀?你真系天真,果堆文件只有數字系可信的,不過仲要識分個數字真正講緊d咩wor,呢d官方文件最鐘意玩文字遊戲的...

建議好處呢,囉來Post上黎討論區比人抽水用而已,d理由10個有9個都系假的,作好d理由,有貨交就得架啦,所以用文件的理由你反駁我就唔好意思啦,我又得淡笑而已...

唔好意思,我要推你成篇文既理論。

1. 觀塘特快係中西區區議員提出,因為佢地投訴 101 過海時間太快,本身當區居民想開 901,
但運輸署研究完,901 情況唔比 101X 好,所以生左條 101X 塞佢地把口。由頭到尾唔係運吉「交功課」。

2. 101X 係 2009 提出,我睇唔出同 2013 年 714 重組有咩關係?安撫西環居民係你自己作出黎。
點解 101X 係 09 年出現,要去到 13 年至開?因為兩巴同運輸署講唔好數。

3. 係中西區區議員要求 101X 全日化幫 104/113 做晒西環至紅隧客源,至願意考慮係今年年尾或下年年頭將 104/113 縮到西環(你都識講重組未完)。
好似係中西區區議員講到 104 去紅隧有幾重要,你就當班政棍吹水,反正有晒錄音,講到西環無左 104 會死人塌樓咁。

4. 101X 早繁客量證明左,101X 有九龍灣/觀塘返工客,唔好忘記,早繁有班係頂閘過海。
而之前有好多人討論過,101 坐足全程既人幾乎唔存在,就算係中環灣仔上車,有九成客係去到九龍灣站落晒,就算係,都係牛頭角落晒,
觀塘過海客?以我所見,我答你,每班車平均大約 2-3 個。

結論,早繁 101X 有觀塘返工過海客,係下繁唔夠吸引
但 101 呢?好多份研究講過,101 係無觀塘過海客,吉車空氣多過人,我真係好想知你點 expect 觀塘 101 會有過海客。

上面有人講左,成西環去觀塘成兩個鐘,我灣仔天樂里非繁去觀塘都要 45 分鐘(成車人仲要得番 2 個客落,得我 1 個係過海),你叫人點坐?
你點都說服唔到我 101 觀塘有客,有麻煩你比理論出黎。

5. 「停牛總咪即系做淘大囉阿哥」,請你儘快向運輸署建議,但運輸署會以牛下無位為由,而 reject 依個要求。(因為區議員反映過/我反映過)

惡意回復是不道德的行為。