hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

S3BL343@66 發表於 2014-9-12 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 groom1002 於 2014-9-11 23:12 發表
如果有八達通轉乘回贈,58M基本可飛轉車站

以後去葵芳就係靠 61M 67M?
建生去轉車站坐咩? 258D 260X 960 兜到七彩
S3BL100 發表於 2014-9-12 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-11 23:47 發表

又系咁,我有話要班班咩?咁鐘意放大我d野黎講...

我用九龍方向計,全日開20班,每班當130人,咁641呢d繁時路線,我當然個人認為要出到2300人比我先收貨啦(即系90%),但641連2000人都比唔到出黎wor...

觀市仲要得果1000人多少少 ...

不過果個係全日(上繁加下繁)的數據,而 641 上繁往九龍其實只係麻麻地。
所以如果睇下繁,個比例會再高一點。

同埋一個客源如果佔左條線超過 50% 的乘客,其實已經係舉足輕重。
雖然一千人人數未必好多,但係至少在 641 的 case,呢班客係為巴士公司帶來盈利。
放棄呢接近六成客,走去只係做啟麗啟德果四成都無,但係又出返咁多班次,
除左吞左條 621 之外,我真係睇唔出巴士公司邊忽會賺多左…

就算你話倒晒俾地鐵,咁呢一千個客係咪事必真係走去同你搭地鐵?
有幾多個會倒左落 601 619,搞到銅鑼灣打後更難上車?601 619 又有無加班?
我覺得 RDP 的 641 變 141 計劃,根本好無說服力。
用一條唔上山、去九龍灣的 641 做灣仔觀塘特快固然係傻仔,但係倒走呢班客,賺少左,更加傻仔。
601 619 都爆到七彩,盈利上限已經由巴士容量本身局限左,就算再倒客落去都唔見得會賺得更多。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-12 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-12 00:34 發表

嗯...咁即系大體你希望全日咁分家:

第一組:金鐘、灣仔、銅鑼灣、北角(西行清風街天橋,海皮衝過去金鐘,東行照碌)?
第二組:灣仔、中上環(西行舊灣警、東行鵝頸橋)?

定系依然好鐘意31幾X呢?果堆我就真系唔敢話你好唔好...
...

大概係咁,之前都 outline 過:

301X (101P/601P):寶達 - 上環/港澳碼頭,西行頭站舊灣仔警署,東行鵝頸橋入紅隧,
不停紅隧口,直飛東九廊,停九展/megabox,經常怡道天橋落牛頭角道,再經物華街上寶達,
可以補到 641 回程在九龍灣同觀塘巿中心的大部分功能
319X (119P/619P):順利 - 港澳碼頭,西行頭站舊灣仔警署,東行鵝頸橋入紅隧,
不停紅隧口,直飛東九廊,停啟祥道兩個站,經天橋直剷牛頭角道/樂華

慢線 601/619 就擺金鐘(主要係因為灣仔無位,而且時間差唔到幾多),但上繁 619P 塞車,
而且北角上環流水有客,可以繼續狂開 619/619X 去港澳碼頭。

以兩線編定私牌情況計,全日拆線亦唔見得會用多左資源,但至低限度可以上下繁拆線先。

剩返比較難處理果條係 641,因為殺線一定過唔到,
而且條 301X (101P) 只係補到 641 回程九龍灣。
另一個麻煩的原因係上下繁港島方向都有客,但可能要行唔同隧道。
上繁東隧紅隧都塞,但行紅隧距離短好多,可以直頭變成 141 德朗開,啟業後右轉啟祥道入機隧,唔見得慢過 641。
下繁返九龍,藍田可以搵 621 及/或 603 重組解決,觀塘已經有其他線可以補位的前提下,641 可以變埋 141,
但行鵝頸橋入紅隧,行東九廊,頭站德朗,之後經啟晴、啟業,再拉埋上彩福,順手縮短服務時間,務求執得一個得一個。

但下繁東隧往港島方向暢通,東九廊紅隧過港島塞到一鑊泡,
行紅隧未必快過東隧。
另一樣要留意的係,641 下繁過港島,相信有一定數目乘客係轉車去南區/半山/跑馬地/西區
(七月搭過一次下繁過港島,灣仔警署落左接近一半乘客),101X 回程同 176 開左之後,
可能會對 641 客量有影響,而且 101X 除左行紅隧較慢之後,只要灣仔同中環加站,或者可以取代到 641。

所以可能下繁要開返一條類似 641 的物體過港島,但可以考慮九龍灣後直上觀繞,
觀塘巿中心交俾 319X (619P)。

另外,如果真係聚焦啟德啟業麗晶(或者加埋彩福呢個山頭,併落去做應該會夠客),
過海線做北角銅鑼灣似乎仲好,至少無 101 重疊,尤其是兩繁有九龍灣返工客支持。當然 141 點都要留返幾班車。
dennis28a 發表於 2014-9-13 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-11 23:47 發表

往港島我唔提啦...早繁開多d 619好過,619隨時仲快過641...

早繁就唔一定,告士打道情況最差既時候,頂盡打個和。
只要東區走廊少塞,619 比 641 早 10 分鐘到觀塘市中心,641 最後會係銅鑼灣見追得留前車。

BTW,搭下101同619,你會發覺去觀市時間差不多的,d友死等619只系佢地覺得行東隧快d,同埋因為里數短d而已...

同埋一樣野,101可以比619更早頂閘,趕左有d人上619...

我搭左 619 搭多次,除非你係天樂里果頭上 101,
否則灣仔起坐 101 去裕民坊總站時間正常比 619 慢最少 10 分鐘。

D 友死等 619 就係頂唔順 101 係土瓜灣站站停,坐到頸痛。
我真係見 101 接近吉車返裕民坊總站多過有客落,但 101 好似得總站同創紀之城叫觀市範圍。

101 比 619 更早頂閘,係因為 111 既客上都照上,要上 619 返觀市既人唔會考慮 101。
你所講既 101/619 兩味客,似乎得淘大/德福批客仔。

所以真係唔好意思,唔好再說服我 101 對觀塘平手,
我從事實客量同我搭既車程,我未見過 101 去觀塘快過 619,亦對觀塘市中心完全唔吸引。

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2014-9-13 04:42 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-11 23:31 發表

做灣仔北除左係因為灣仔北都有一定數目乘客之外,亦係想上環至金鐘的乘客可以快少少返屋企。
不過事實已經證明 101X 兜埋九龍灣,去到觀塘巿中心都唔會比起同時段 641 差幾遠,
所以 101X 只要入境處同灣仔碼頭加站同適量加班,已經可以取代到 641 灣北去觀塘巿中心的功能。

我成日都話,我話知你係 641 定 101X,我真係無所謂,時間上合理,係咩車都得。
但問題出現左,如果 101X 停入境處,最少比而家行會展慢 10 分鐘至到碼頭,咁會直接打擊 101X 車程。
所以 101X 要停只可以停會展,對入境處以南既客,101X 唔會係最好解決方法。

其實灣仔碼頭唔係最塞 788 都跑得好密下就知,個塞車黑點係菲林明道上落橋/港灣道轉入碼頭區,基本上 104 係稅務大樓去碼頭仲識行到(否則 104 就斷纜)。
坦白講,上東廊跟 373 行告士打道係唔係最快?上繁係,但下繁唔係,因為香港仔隧道同馬獅道倒塞,結果行碼頭區同行大馬唔唔爭得遠。
依個亦係點解 101X 行港灣道/會議道經碼頭落紅隧既原因,因為可以慢駛再插隊。

原帖由 S3BL100 於 2014-9-11 23:31 發表
不過下繁又輪到東廊東隧塞車,成公里車龍,加上觀塘迴旋處,
到頭來去觀塘巿中心未必快過經灣仔道入紅隧,飛起紅隧口行東九廊。

兩睇啦,如果以 101X 同 641 經驗,其實點行都總有一死,用灣仔北入紅隧/東廊再塞番去觀塘,

唔好忘記軒尼詩道都可以塞車引致行唔到,只係 101 塞完菲林明道可以慢塞灣仔道塞入隧道,
有時好過部其實巴士企左係菲林明道燈口唔識郁。

東廊要整插隊線落東隧唔離,只係運輸署無心搞。

惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2014-9-13 06:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-12 00:34 發表
601/619開辦的時候北角/炮台山未咁旺架...
...

呢篇文我好難插到咀, 太多野想講, 又有自己計劃, 呢度想簡單講, 炮台山.北角-和樂邨.秀茂坪呢個市場唔好睇少,
大家講左咁耐都係側重左響中上環-銅鑼灣一段.

下繁返秀茂坪的居民, 由新界.九龍上去主要係搭巴士.港鐵到牛頭角站.觀塘站駁車上山, 不論係九巴13M 98A,
冇轉乘的1A 11C 13D都好多人搭, 小巴34M 34S更加係排長龍, 咁由港島返上去呢, 好似冇人提過藍田站兩條小巴線71A 71B!

呢兩條線下繁在藍田站打晒蛇餅入晒巴士總站同商場就冇人理, 而同時段601唔係冇人搭, 一樣係班班爆, 咁點解
會有咁多人等小巴, 呢兩條線講緊一條做寶達+南邨, 一條做五期+南邨, 仲有半個秀茂坪做唔到, 除左鰂魚涌-柴灣
因為冇巴士可搭, 個個搭晒港鐵去轉車之外, 其實天后.炮台山.北角都有唔少人因為架架601響金鐘-銅鑼灣打爆晒,
與其唔知食幾耐塵, 不如潛落水底去到藍田站, 過條斜天橋再落長電梯打下蛇餅等小巴上山.

非繁呢, 清晨寶達頭三班車有一半客響北角.炮台山.天后落車, 淨番半車做埋銅鑼灣.灣仔.金鐘, 頭兩班仲一定係頂閘的,
該時間港鐵未開, 就算港鐵開左, 601主力做秀茂坪.協和街, 冇港鐵搭, 應該就唔會有人去左保鐵.

加班車等左十幾年, 今年初終於實現, 而家第三.四班車終於唔駛頂閘過海, 不過仍然要企十幾個, 落客數一樣係
北角.炮台山.天后佔一半, 而同時段的N619因為亦未有港鐵服務, 沿途要過海的乘客都冇乜得選擇, 但我從來只見過
順利尾二車最多企十個人, 而且落客分佈明顯側向銅鑼灣.灣仔及打後, 皆因北角.炮台山.天后落客只佔約三分之一.

夜晚非繁, 十二年前左右在銅鑼灣收工, 九點幾無論601定619都有位坐, 到我離開公司前, 2004年已經開始間中冇位坐,
呢個轉變一直在以後幾年形成趨勢, 每次去完銅鑼灣消遣搭巴士返觀塘, 怡和街已經冇位坐, 當時加左班33XX柯打601,
上埋維園已經頂閘, 黎到2011年我又試響天后一帶返工, 夜晚十點半後收工冇幾多次可以有位坐, 即係話繁忙時段已經
進一步推遲, 而一班頂閘過九龍的601, 藍田站同觀塘法院落車人數只得寥寥幾個, 九成半人都係上山, 其中長期被迫
企前軸附近的乘客, 三年來得幾次有人要求在前門落車, 即是話炮台山.北角上車的九成九都係上山, 而619響觀塘市中心
已經落左半車客, 有D係上唔到601轉小巴而落車, 有D係唔想繼續搭619, 轉22M上樂華, 全因牛頭角道西行太慢,
亦推展到601唔夠載, 619要幫手做埋秀茂坪呢個事實.

後生仔應該唔會同你癲等巴士, 一早走左落去潛水轉小巴上山, 北角班師奶.婆婆就最慘, 佢地最低要求只係上到車,
有位企已經好好, 逼都唔緊要, 反正車程唔耐, 八分鐘過到海, 港鐵呢, 用多十分鐘就差唔多. 由銀幕街到港運城,
一個站上十個客, 五個站都有五十個客, 計埋明年入伙的安達臣南, 就當上到七十個客, 計埋回心轉意搭巴士的乘客,
隨時坐滿晒九十幾個位上山, 以夜晚十點幾計, 有呢個成績算唔錯, 乘客亦終於有個位坐下.

巴士公司就係一直唔善用呢個優勢, 將乘客趕晒落港鐵+小巴, 形成北角.炮台山俾人印象好唔掂, 唔會夠客過海的局面,
試諗深一層, 點解601長久以來淨做秀茂坪.協和街<>北角-灣仔都夠客(金鐘只搵位黎擺), 619捺到過上環只係打平手.

一次過回埋其他(請自行對號入座):
619固然係慢, 但同101比較, 灣仔去觀塘搭619唔理101亦都好正常, 至少我真係唔會咁傻灣仔上101去觀塘, 中上環
都還可以, 下繁更加冇可能揀101, 紅隧塞, 馬頭圍道塞, 世運塞, 觀塘道又塞, 仲要九龍分段平過本土線, 大上大落,
灣仔上車差唔多兩個鐘頭先到觀塘市中心, 識搭係唔會咁搭.

至於觀塘市中心係用紅隧做特快比較適合, 而四順.樂華因為有啟祥道天橋關係, 亦係用紅隧直上比較適合, 但秀茂坪
絕對唔會係用紅隧囉, 東隧一出當佢係690咁上將軍澳道就已經係秀茂坪, 何必要響觀塘市中心兜兜轉轉, 協和街燈位
又唔順, 行下停下燈停下站浪費晒d光陰, 秀茂坪居民都係香港市民, 點解就係唔能夠用直接d的路線去做, 要直接就要
先俾貴人幾兩銀去換呢? (最抵死係好多時換到都唔係自己野, 要同人share, 甚至俾人話搶野, 冇付出過之類的說話!)
S3BL100 發表於 2014-9-13 11:16 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-9-13 04:42 發表

我成日都話,我話知你係 641 定 101X,我真係無所謂,時間上合理,係咩車都得。
但問題出現左,如果 101X 停入境處,最少比而家行會展慢 10 分鐘至到碼頭,咁會直接打擊 101X 車程。
所以 101X 要停只可以停會展,對入境處以南既客 ...

同埋其實 101X 行四幹,加站亦只能夠係灣仔北加站,中上環無可能停多個站,
所以都只能夠取代 641 灣仔北返九龍灣至觀塘的功能,灣仔內街同中上環電車路都係要正正經經拎 601/619/641 重組。

不過,而家 101X 下繁九龍方向改左跟 18/373A 轉入港灣道?
夏愨道天橋東行落斜好似轉唔到入中信大廈,
而 101X 編定應該係行告士打道,但可以視乎交通情況改行菲林明道、會議道同鴻興道。

同埋停得灣仔地鐵站就應該行灣仔道行紅隧,一來菲林明道/灣仔道都係客倉,
二來根據我的經驗,641 係會慢過 1 字頭紅隧線去到紅隧口的。

S3BL100 發表於 2014-9-13 11:26 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-13 06:05 發表
619固然係慢, 但同101比較, 灣仔去觀塘搭619唔理101亦都好正常, 至少我真係唔會咁傻灣仔上101去觀塘, 中上環
都還可以, 下繁更加冇可能揀101, 紅隧塞, 馬頭圍道塞, 世運塞, 觀塘道又塞, 仲要九龍分段平過本土線, 大上大落,
灣仔上車差唔多兩個鐘頭先到觀塘市中心, 識搭係唔會咁搭.

至於觀塘市中心係用紅隧做特快比較適合, 而四順.樂華因為有啟祥道天橋關係, 亦係用紅隧直上比較適合, 但秀茂坪
絕對唔會係用紅隧囉, 東隧一出當佢係690咁上將軍澳道就已經係秀茂坪, 何必要響觀塘市中心兜兜轉轉, 協和街燈位
又唔順, 行下停下燈停下站浪費晒d光陰, 秀茂坪居民都係香港市民, 點解就係唔能夠用直接d的路線去做, 要直接就要
先俾貴人幾兩銀去換呢? (最抵死係好多時換到都唔係自己野, 要同人share, 甚至俾人話搶野, 冇付出過之類的說話!)

無錯,觀塘巿中心用紅隧做比較適合,四順樂華亦係用紅隧直上比較適合。
秀茂坪行東隧將軍澳道上山,的確會快少少,但到時就飛起左和樂邨、祥和苑、寶珮苑一帶。
既然觀塘巿中心特快回程行紅隧較佳,咁點解唔順手做埋和樂邨?
做得和樂邨,點解唔直接經曉麗苑上山?

反正都會快過 601P,同時和樂邨係 601P 現有覆蓋範圍,又似乎無咩理由飛起佢。
而呢條紅隧特快同時食 101 同 601P 客,客源基礎廣,亦有潛質可以進一步加班。

當然,安達臣入伙後,我覺得有潛質而且有需要開條兩繁線
做晒成個安達臣後,停寶達秀暉樓直接過海(可以加經興田同啟田道),主打北角至銅鑼灣。
gu9434@24 發表於 2014-9-13 15:54 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-12 23:44 發表

剩返比較難處理果條係 641,因為殺線一定過唔到,
而且條 301X (101P) 只係補到 641 回程九龍灣。
另一個麻煩的原因係上下繁港島方向都有客,但可能要行唔同隧道。
上繁東隧紅隧都塞,但行紅隧距離短好多,可以直頭變成 141 德朗開,啟業後右轉啟祥道入機隧,唔見得慢過 641。
下繁返九龍,藍田可以搵 621 及/或 603 重組解決,觀塘已經有其他線可以補位的前提下,641 可以變埋 141,
但行鵝頸橋入紅隧,行東九廊,頭站德朗,之後經啟晴、啟業,再拉埋上彩福,順手縮短服務時間,務求執得一個得一個。

但下繁東隧往港島方向暢通,東九廊紅隧過港島塞到一鑊泡,
行紅隧未必快過東隧。
另一樣要留意的係,641 下繁過港島,相信有一定數目乘客係轉車去南區/半山/跑馬地/西區
(七月搭過一次下繁過港島,灣仔警署落左接近一半乘客),101X 回程同 176 開左之後,
可能會對 641 客量有影響,而且 101X 除左行紅隧較慢之後,只要灣仔同中環加站,或者可以取代到 641。

所以可能下繁要開返一條類似 641 的物體過港島,但可以考慮九龍灣後直上觀繞,
觀塘巿中心交俾 319X (619P)。

另外,如果真係聚焦啟德啟業麗晶(或者加埋彩福呢個山頭,併落去做應該會夠客),
過海線做北角銅鑼灣似乎仲好,至少無 101 重疊,尤其是兩繁有九龍灣返工客支持。當然 141 點都要留返幾班車。

如果只改641 其實我有個好極端既諗法

641兩繁 星期一至五只留單向4班  星期六3班
其他班次則改行循環 (暫訂為141)

上繁先照641走線(灣北尾站)過九龍後跟15a走線(不停apm站)入九龍灣商業區
行完啟德啟業麗晶就行機隧+紅隧過海
加紅隧過海$9.3分段

早繁九巴時段港島開出既班次只住啟業
走線:
https://mapsengine.google.com/map/edit?authuser=0&authuser=0&hl=zh-TW&hl=zh-TW&mid=z04-WnYp1VAs.kCylv99xNiK4

下繁就循環先行紅隧跟101走線 (汁101雞+搶特快觀塘客) 不停紅隧站
之後兜一兜啟德同麗晶商場站就直行沿641走線去港島
(下繁星期一至五19:25  星期六 17:30打後中環開出班次以藍田為終站)
走線:
https://mapsengine.google.com/map/edit?hl=zh-TW&authuser=0&mid=z04-WnYp1VAs.kHp0Ck-LOtUQ

可以係主要乘客不太受影響下避開塞車位以幫助641提速

castanopsis 發表於 2014-9-13 18:18 | 顯示全部樓層

原帖由 gu9434@24 於 2014-9-13 15:54 發表

如果只改641 其實我有個好極端既諗法

641兩繁 星期一至五只留單向4班  星期六3班
其他班次則改行循環 (暫訂為141)

上繁先照641走線(灣北尾站)過九龍後跟15a走線(不停apm站)入九龍灣商業區
行完啟德啟業麗晶就行 ...

早繁行紅隧過港島可能會好慢
紅隧港島方向無巴士線去加快行車速度,東九廊亦一樣塞死
個人覺得可能會比641塞東隧更慢
另外,641早繁往港島/下繁往啟德,觀市是641大站,下繁過裕民坊之後半車客無咗
如果跟你個循環,早繁往港島/下繁往九龍,觀市會好慢,有機會會趕客
(FYI,我開唔到幅圖)

另外,仲未有人答到我馬師道走線有無額外路面限制
我真係好多次下繁見到私家車右轉上廊,亦唔見有牌話唔俾行
樓上有人話馬師道塞死其他巴士
無計,私家車太多,你一係就俾私家車塞死,一係就跟私家車行法盡快送堆乘客上公路