hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

S3BL100 發表於 2014-9-11 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-10 23:00 發表
點算呢...我比以前已經沒咁屎忽,但似乎你班友仔仲系咁鐘意做大觀市過海呢個市場...

以前我一定同人講,唔洗淋,將來咩都601咩都619,咩619P/671呢d全部槍鬼晒佢,收工!繼續碌飽佢算數...

跟著我後來淋,點解炮台山北角會有直車 ...

弊就弊在北角炮台山都有一定人流,你真係諗住可以飛起晒北角而得到區議會支持?
俾左出去就好難收返,四順秀茂坪真係有唔少客搭 601/619 去北角,你想飛起佢都會影響唔少觀塘山乘客。

既然大家都同意銅鑼灣都有客,而且去程做銅鑼灣就不如順手做埋北角炮台山,
咁點解一開始就一定要好似 603/681 咁,西行頭站灣仔警署,東行尾站興發街?咁去程咪做唔到銅鑼灣囉。

想吸客,根本就應該做完主要客倉後上公路走人,
灣仔係客倉之一,另一個係銅鑼灣,如果興發街走人,繁忙時間未必快過行北角,
對灣仔同中上環又太慢,所以一條做完灣仔內街走,一條做銅鑼灣北角,係最理想…

而家個問題根本唔係有幾多條線,而係你擺左幾多資源、幾多成本落去。
如果夾硬將幾條線併埋一齊,減少路線數目,但到頭來資源無減過,
結果只會用同樣成本,但做少左唔少生意,值得咩?

都話左,以而家個情況,拆特快唔會出多左車,但係可以做多一班嫌舊線太慢的乘客,
而中途客又唔受影響,咁點解唔拆?

灣仔中環快,同埋北角炮台山銅鑼灣,兩者唔係有你無我囉…

就算你話觀塘巿特快無得做,但係觀塘山特快 OK 的話,點解唔可以
用 601P/619P 過香港的定線(加回程紅隧特快),一次過提昇山上同山下的服務先?
你都明白樂華同和樂邨令到 601/619 九龍走線改動空間少,
而且如果係觀塘跟現有路線,但過海後直飛灣仔,回程灣仔內街走的話,
對觀塘山的提速幅度,同埋一條線做晒四順秀茂坪(但飛起曉麗苑),去到港島慢碌,差唔多…

當然上繁就應該開更多 619X 之類的東西,俾山上客盡快入隧道,
而非繁去北角至銅鑼灣都仲要經巿中心,但車程長度未至於不可接受,地鐵又要轉兩次車,
中間班客繼續用 601/619 無問題架喎。

況且回程想盡快入隧道,更加無理由碌到北角先入東隧,就算之後飛起觀塘巿中心,
都唔見得好過灣仔內街直入紅隧,飛起晒其他已知塞車位。

你想將 111 踢上順天,首先四順無車落北角銅鑼灣不在話下,
其次 111 下繁時段同 101 相反,拉長就要改到同 101 一樣,九巴制唔制?
仲要加到幾多分一班先掂?真係有效率過 619 拆線?

641 錯係錯在用菲林明道天橋同會議道上東廊,而且將觀塘巿中心同啟業麗晶啟德一齊做,
人地搭 101 唔見得慢幾多。如果係變成 619P 回程做埋半座觀塘山,你估結果又一唔一樣?
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2014-9-11 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-11 00:16 發表

641 錯係錯在用菲林明道天橋同會議道上東廊,而且將觀塘巿中心同啟業麗晶啟德一齊做,
人地搭 101 唔見得慢幾多。如果係變成 619P 回程做埋半座觀塘山,你估結果又一唔一樣?

比多個數據大家。
早幾日我上左 641 最多人班次,塞車時段(6 點 35 分到)由灣仔碼頭去藍田站只需 25 分鐘,去觀塘裕民坊只需 35 分鐘。
(而 6 點 25 分有部 101X 有空位經過果站,依下仲火滾,果部車大約 35-40 分鐘會去到玉蓮臺。)
果中有 30-40 人被迫容忍超過 20 分鐘一班既「垃圾班次」,仲有能力塞爆左部 641,而半車人係裕民坊前落晒。

雖然仲未計由熙信大廈塞左最少 10 幾分鐘去灣仔碼頭,點解依班車咁多人?
明知行去搭 619、601P 同 101 時間唔差得遠,你可以話班客都傻既,傻極都仲上 641。
明眼人就會發現,問題係有班藍田客至觀市客,對東隧特快有需求。

另一點我想指出既係,641 錯在用菲林明道,
101X 1755 班車有能力係堅尼地城慢慢塞去到灣仔北,641 由港澳碼頭去灣仔北用左半個鐘?
你考慮下 641 行內街浪費左幾耐時間,引致趕晒堆客走?更離譜既係,咁都仲有人坐?因為佢地坐 101/601P/619/621 仲耐。

就算 101 有幾密車,你考慮下係 101 呆坐成粒鐘有突,幾辛苦至到觀塘尾站?
我唔反對九龍灣人坐 101 快,但觀塘市中心唔會有市場,好多人寧願吸廢氣或者上 619,都打死唔上 101。

我先唔講全日,只講兩味,如果中環經灣北特快去觀塘,我就比多塞車時間你,全程係 40 分鐘內完成,
點會無人坐?你行落港鐵站,仲要係北角等幾班車,時間都差唔多(頂盡爭等巴士果 15 分鐘),點會唔吸引?

係運輸署自己有問題,改佢坐 141,仲要 141 同 101 時間幾乎一樣。

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2014-9-11 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-10 23:00 發表
仲有,頂閘系應該的!繁時唔識頂閘系有問題的。

繁時 101 唔係班班都頂到閘,一拖三果陣,總係有車有空位企,
咁係唔係 101 需要減班?

我唔認為 101 需要減班,因為巴士唔係下下需要頂閘,而係要載人。
101 夠密,萬一有人要上,咁都有空位比人企,而唔係班班頂到出門口,否則麻煩加班。

假若繁時 101 全部頂閘,香港淪陷都似。
(當然,港鐵上唔到車問題出現左好耐,你試下係北角同鰂魚涌站搭,仲槍 641 迫人坐港鐵?我淨係轉車果陣等車,都浪費左 5-10 分鐘)

惡意回復是不道德的行為。
groom1002 發表於 2014-9-11 23:12 | 顯示全部樓層

如果有八達通轉乘回贈,58M基本可飛轉車站

miklcct 發表於 2014-9-11 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 groom1002 於 2014-9-11 23:12 發表
屯轉基本無需所有M線停轉車站,令轉車站無謂塞爆
有需要停轉車站M線:59M/61M/66M/67M

咁唔該長途車加轉車站落車分段
S3BL100 發表於 2014-9-11 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-11 21:06 發表

比多個數據大家。
早幾日我上左 641 最多人班次,塞車時段(6 點 35 分到)由灣仔碼頭去藍田站只需 25 分鐘,去觀塘裕民坊只需 35 分鐘。
(而 6 點 25 分有部 101X 有空位經過果站,依下仲火滾,果部車大約 35-40 分鐘會去到玉 ...

咁我又會覺得,灣仔北同灣仔內街的問題可以分開處理。

做灣仔北除左係因為灣仔北都有一定數目乘客之外,亦係想上環至金鐘的乘客可以快少少返屋企。
不過事實已經證明 101X 兜埋九龍灣,去到觀塘巿中心都唔會比起同時段 641 差幾遠,
所以 101X 只要入境處同灣仔碼頭加站同適量加班,已經可以取代到 641 灣北去觀塘巿中心的功能。

淨係係藍田,但仲有條客量差的 621,可以好好利用。
反正人地都開到聲唔介意 641 食 621,即係唔介意飛起銅鑼灣,
我覺得直頭可以 621 入境處尾站直上東廊入東隧,甚至將 621 併入 603 下繁拆線,
一條上環做到金鐘就停入境處走,加經麗港城,一條就金鐘起載。
到時又可以俾油塘藍田客一個唔使塞銅鑼灣同興發街的選擇,正常情況下兜埋麗港城應該都會快過 603。

至於上環至金鐘,想直接經東隧入觀塘巿中心,呢種定線似乎只有下繁適宜做。
但咁就做唔到灣仔內街,而灣仔內街畢竟係客倉,亦值得開快線。
不過下繁又輪到東廊東隧塞車,成公里車龍,加上觀塘迴旋處,
到頭來去觀塘巿中心未必快過經灣仔道入紅隧,飛起紅隧口行東九廊。

所以倒不如都係併入 101P/119P (301X/319X) 之類,行紅隧直飛觀塘/牛頭角,上埋秀茂坪/四順仲好。
雖然灣仔內街巴士車費優勢比起金鐘至上環無咁大(灣仔去觀塘 $11.1,金鐘去觀塘 $13.2),
但畢竟有唔少位離地鐵站都係唔就腳,巴士如果尾站直飛九龍,優勢好大。
甚至乎對四順來講,我覺得好過塞條 619P 入境處尾站回程俾佢地,119P 會更快而且更貼近灣仔主要客源。

同埋,如果要行東廊東隧,塞最少的行法係入境處尾站,告士打道直行,跟 373。
但係如果要做灣仔內街或者塞灣仔碼頭,倒不如行紅隧仲好,反正有得打尖,過左海就神仙,
反而行東隧仲要忍受隧道入口成公里車龍,入觀塘之前又要再塞多鑊。

所以,入境處東廊東隧特快,做藍田/麗港城/油塘就好啦…

fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2014-9-11 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-9-11 21:12 發表

繁時 101 唔係班班都頂到閘,一拖三果陣,總係有車有空位企,

我唔認為 101 需要減班,因為巴士唔係下下需要頂閘,而係要載人。
101 夠密,萬一有人要上,咁都有空位比人企,而唔係班班頂到出門口,否則麻煩 ...

又系咁,我有話要班班咩?咁鐘意放大我d野黎講...

我用九龍方向計,全日開20班,每班當130人,咁641呢d繁時路線,我當然個人認為要出到2300人比我先收貨啦(即系90%),但641連2000人都比唔到出黎wor...

觀市仲要得果1000人多少少,即系觀市特快平均每班得50人,點解要做呢d生意?咁ge表現我真系唔收貨,收到$13.40都唔夠好味啦...

巴士公司一樣咁淋,寧願將呢堆客倒比港鐵,變晒$0,or $9.80都唔想做呀,哥仔...

你似乎嘗試發洩作為一個小市民的辛酸多過嘗試說服我去認同觀市特快...

往港島我唔提啦...早繁開多d 619好過,619隨時仲快過641...

我就沒S3BL1000咁進取ge,不過佢講出左幾點令我立場有d變wor...

第一,車原來都系用咁多,第二,本身601/619咩時間都過鐘過得幾厲害啦,提速未必需要改變聯營時段...

第三,真系有機會同樣成本但做少左生意...

OK,呢幾點可能佢真系講中都唔定,但至少人地有從利潤方面體吧,而你就只系不斷同我講641點好法...

你明唔明點解我好難從你的說話去接受觀市特快有市場呀...

BTW,搭下101同619,你會發覺去觀市時間差不多的,d友死等619只系佢地覺得行東隧快d,同埋因為里數短d而已...

同埋一樣野,101可以比619更早頂閘,趕左有d人上619...
alan2011super3 發表於 2014-9-11 23:57 | 顯示全部樓層
始終非繁坐101快過641
啟業麗晶人相信寧願行去坐一過土丶紅就入隧道直落灣仔的101,也不寧願坐塞完九龍灣丶牛頭角再塞觀塘的641
而且101有灣仔道兩個半無鐵競爭站但641在灣仔的站也有鐵競爭
所以一日有101對641的優勢也有衝擊
因此641全日真未必有需要
反而往九龍方向,101X加班或加設141有幫助
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2014-9-12 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-11 21:12 發表

101 夠密,萬一有人要上,咁都有空位比人企,而唔係班班頂到出門口,否則麻煩 ...

睇你在那等啦
在歐化根本繁時冇可能上到101乜滯
因為觀塘開的已載好多人,木廠街起載的啲等有位車才上的人龍實上咁在土瓜灣3個站已經可以載滿
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
Ravenclaw 發表於 2014-9-12 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-11 00:16 發表

弊就弊在北角炮台山都有一定人流,你真係諗住可以飛起晒北角而得到區議會支持?
俾左出去就好難收返,四順秀茂坪真係有唔少客搭 601/619 去北角,你想飛起佢都會影響唔少觀塘山乘客。

既然大家都同意銅鑼灣都有客,而且去程 ...

嗯...咁即系大體你希望全日咁分家:

第一組:金鐘、灣仔、銅鑼灣、北角(西行清風街天橋,海皮衝過去金鐘,東行照碌)?
第二組:灣仔、中上環(西行舊灣警、東行鵝頸橋)?

定系依然好鐘意31幾X呢?果堆我就真系唔敢話你好唔好...

否則,咁九龍果邊點玩呢?唔系同我講拆4條掛?同埋如果鵝勁橋走ge,果條行紅隧+啟隧吧...

619X系靚野黎,沒得講,我都唔會搞佢...

不過都系果句啦,西行一見親禮頓道我實反對ge...

點解應該一開始好似603/681咁?你唔覺得尾站系港島住宅區好奇怪咩?601/619應該主力唔系想做北角炮台山居民wor,我覺得只系以前開線,沒前例參考,咪用最順路+經最多地方的方法做條線出黎囉...

601/619開辦的時候北角/炮台山未咁旺架...