hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴下下都要就曬大角咀?
開啟左側

[問題] 點解九巴下下都要就曬大角咀?

s3n370 發表於 2014-9-17 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-17 23:14 發表

窩打老道東行旺唔可以轉彌敦道北行,係因為個行人過路處,放窩打老道車行既同時,要比人橫過窩打老道。只要取消行人過路處,叫人改用MTR出口橫過窩打老道,就可以比窩打老道既車左轉彌敦道北行。 ...

仲嫌油麻地站出入口唔夠窄唔夠多人,要將地面0既人潮谷落地底先安樂?

閣下為佐唔想萬惡的大角咀市民阻住閣下咁尊貴的時間,要巴士線夾硬行看似順路,實際塞到爆廠0既路。
改埋燈位都唔夠,仲要無喇更0既人迫落地底去造就閣下?做人駛唔駛咁自私呀?

閣下咁尊貴,都係搭的士...唔得,的士行西隧出入旺角,最順路都要“兜”大角咀,睇怕要直升機先得囉。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
樂仔〞 發表於 2014-9-17 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 boyvv1000 於 2014-9-17 22:56 發表

改左路之後都唔會停豪華戲院啦,旺角道有其他地方停站,再唔係停弼街都得啦。

旺角道唔停豪華戲院 , 你仲想邊到有位比你停呀 ? 花園道街市呀 ?
kmb71k 發表於 2014-9-17 23:51 | 顯示全部樓層
就係唔想904/905碌到油麻地或者佐敦至入隧道
但又要做旺角客
所以一定係大角咀來回走
咁有乜問題?

904/905飛走大角咀
咁大角咀可以搭乜過西環?
唔好同我講914或者971
前者再兜埋西環無人會搭, 去金鐘中環果D唔會搭佢
後者要兜油麻地佐敦, 價錢仲要係南區價錢貴D之外, 又比904/905車程又遠又長, 而且又唔到西環心臟地帶
如果攪轉乘, 無啦啦要俾多時間等車轉車, 費時失事
以上回應,是否可行?是否合適?
happykeroro 發表於 2014-9-18 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-17 23:14 發表

窩打老道東行旺唔可以轉彌敦道北行,係因為個行人過路處,放窩打老道車行既同時,要比人橫過窩打老道。只要取消行人過路處,叫人改用MTR出口橫過窩打老道,就可以比窩打老道既車左轉彌敦道北行。 ...

運輸署計劃到唔准轉左
係因為車流問題
唔係行人過路處

你慢慢發表你的偉論吧
mrm23 發表於 2014-9-18 00:53 | 顯示全部樓層

自己落去 count 下時間啦,
望下佐敦道東行左轉彌敦道北行,

一支燈可以過到幾多架車。

佐敦道東行可以左轉彌敦道,
係因為東行直去由三條線縮左做兩條呀

窩打老道東行繁時三條線都唔夠用
佢重會唔會俾你廢左佢半條線

而家繁時,窩打老道燈口都可以塞兩三個字
佢俾轉的話,
佐敦道 d 車第一時間湧晒過黎油麻地出
到時重大鑊
cky 發表於 2014-9-18 02:30 | 顯示全部樓層

取消行人過路處可能係良好願望
但你睇下東區起左幾多天橋
最後咪一樣俾那些區議員都晌度嘈到整番晒 D
行人過路處?

最明顯就係北角新都城/華豐那個

仲有尖沙咀太空館/半島那邊

本來封咗個過路處, 等 D 人行晒隧道過梳士巴利艏
俾啲車行得有效率啲

一樣咪俾禮義廉搞到宜家要整緊個過路設施出嚟

所以都係唔好諗喇, 俾你整到, 唔駛幾年又會變番晒原本咁
transbus 發表於 2014-9-18 03:21 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2014-9-18 02:30 發表

取消行人過路處可能係良好願望
但你睇下東區起左幾多天橋
最後咪一樣俾那些區議員都晌度嘈到整番晒 D 行人過路處?
最明顯就係北角新都城/華豐那個

仲有尖沙咀太空館/半島那邊
本來封咗個過路處, 等 D 人行晒隧道 ...

唔整多o的燈位, 點可以循序漸進定期爭取個綠公仔又長兩秒?

綠公仔耐o的, 車路塞o的, 地鐵自然滿o的, 又俾到面政府啦.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
 樓主| boyvv1000 發表於 2014-9-18 13:30 | 顯示全部樓層
 樓主| boyvv1000 發表於 2014-9-18 13:40 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2014-9-18 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-18 13:30 發表

改路改燈位唔係為左自己,而係為左分流紅隧,而加西隧無一條快路去旺角,令到部份車繼續塞紅隧唔行西隧。

麥花臣有新樓開賣 正正旺角市中心
岩晒你既重口味
你搬過去啦