hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴60M,61X,66M,66P,66X重組消息(10月11日生效) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴60M,61X,66M,66P,66X重組消息(10月11日生效)

GD1570 發表於 2014-9-18 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-9-18 19:54 發表

好似係停出面, 現時66M位

正常都係啦,如果唔係點樣可以畀61X擺呢?
你有你可愛,我有我好笑。
3asv@59x 發表於 2014-9-18 22:40 | 顯示全部樓層
其實我唔覺得59M搬葵芳而只系要去程比多一蚊真系有d乜咁大問題,你睇下59A來回程去葵涌都唔知比多左幾多蚊九巴啦,再講,259E同260C咪又系咁多年來唔知比多左幾多
事實上59A 59M跟本就系拆開左既58M碼頭版,不嬲屯門兩個大區:良田、碼頭佢地本身d客都不相伯仲咁多,第三個大區,就系67系沿線

你下下逼曬全世界系轉車站落為乜?

反而講真,用58M 59M 67M 三條線去葵涌其實真系不為過
而61M排位問題,做唔到協同效果,同埋佢奇突既收費,咪又系比個機會人地平少少,講到九巴算到咁盡無理由唔殺埋呢樣野架?
所以,應該擺荃灣,系61M,頂多咪開61P用260C果招疏導,當然,呢d就緊系唔入轉車站,同62X個道理一樣

60M 61M 66M 反而佢地應該留荃灣站

58M 59M 應該擺葵芳站

67M 塞上荔景北,同埋,其實67M做多d客,硬兜埋青海圍,開密d車,而61M唔駛系屯門兜咁多路,友愛南開直轉入三聖、青公,咁重好
ma212223 發表於 2014-9-18 22:47 | 顯示全部樓層

回復 92# 的帖子

你知唔知拉去葵芳而維持原有密度要加幾多架車?
一出RDP   要去鵝頸橋?
S3BL343@66 發表於 2014-9-18 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-9-18 19:41 發表
你去問下兩位議員點解會咁諗先,佢咁諗係可以理解,但亦可以話係諗來都多餘概,無乜人上66m唔代表無乜人上60m,你睇下60m密咁多,即使66m快但加埋等車都已經平手啦,分分鐘仲慢添,懷念果時擺最入條坑,但點解九巴永遠唔用最 ...

要坐都出去坐 58M
又密又快
 樓主| FBI2 發表於 2014-9-19 09:11 | 顯示全部樓層
同日起,66X來回程加停屯門轉車站
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ccchhhuuunnn 發表於 2014-9-19 09:39 | 顯示全部樓層
同埋,其實67M做多d客,硬兜埋青海圍

67系屯門走線已經係全屯門最兜最多燈位, 幾乎枝枝都唔順燈
計埋上客同燈位, 有時繁時成25分鐘先落到屯公
仲兜遠啲係咪想半粒鐘都落唔到屯公!?
kks 發表於 2014-9-19 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-9-18 22:47 發表
你知唔知拉去葵芳而維持原有密度要加幾多架車?

其實如果拉去葵芳
唔止要維持原有密度, 因為食埋葵芳客可以要開比而家59M更密的班次
到時就算食晒 59A 批車都唔知夠唔夠做
果陣 68M 都係因為咁先要縮番荃灣
kks 發表於 2014-9-19 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Aeon802 於 2014-9-18 18:48 發表

59A如果縮到到葵涌揾位係一個難題,除到美浮,荔枝角一帶,但唔知車費有冇得減
本身59A同59M,59X重疊,當初開線原意已59X取代,現時基本上得屯門南至大窩口,葵涌獨市生意 ...

其實繁忙時間59A在荔枝角同埋美孚算係半獨市生意
尤其而家轉車站開左, 59X行車時間加長, 反而顯得 59A 冇咁慢, 又平 D
59X又脫班又頂閘,近年CUT左架正字軌,加上轉車站開幕後行車時間長左但冇好似其他線咁加番車,都令近年服務質素下降
59A繁忙時間一班車閒閒地載 20-30人上荔橋唔係咩閒事,59X 脫班頂閘上黎 59A 坐滿半車人上荔橋都見唔少
如果縮左 59A,繁忙時間 59X 可能要學 962系開灣仔特車咁,開常規化太子特車
 樓主| FBI2 發表於 2014-9-19 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kks 於 2014-9-19 09:57 發表

其實繁忙時間59A在荔枝角同埋美孚算係半獨市生意
尤其而家轉車站開左, 59X行車時間加長, 反而顯得 59A 冇咁慢, 又平 D
59X又脫班又頂閘,近年CUT左架正字軌,加上轉車站開幕後行車時間長左但冇好似其他線咁加番車,都令近 ...

其實議員們正爭取59X於下繁增設欽州街起載特車去取代原59A九龍的路段.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hadboy5 發表於 2014-9-19 10:22 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-9-19 10:02 發表

其實議員們正爭取59X於下繁增設欽州街起載特車去取代原59A九龍的路段.
相信九巴樂意咁做,始終佢最終目的係逼你俾12.8,但希望返到區內用返59A 行法入碼頭