hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區巴士區域性路線重組數聞
開啟左側

[服務調整] 沙田區巴士區域性路線重組數聞

卡達哥 發表於 2014-9-17 03:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[招喚版友區議員]

今年的沙田區域性路線重組已塵埃落定,無爭議性的項目已逐漸落實,
而有爭議性的項目就部分在偷偷地進行

近來與幾位政府和巴士公司朋友食飯,
側聞幾項今年沙田區巴士區域性路線重組數聞同版友們分享~
都係果句,信則有,不信則無~

1. 88X營運情況

如果大家有印象的話,88X在第一份RDP計劃用兩架車走哂,
但最後卻要用三架車去「找數」...

據聞原來係負責設計路線的肥仔計錯數,
以為繁忙時間和非繁忙時間的行車時間一樣!

結果計出一程車(循環)的行車時間為50分鐘
策劃部同事一睇之下極度驚嚇,結果反轉成個沙田區找第三架車埋單...
朋友笑稱呢個肥仔都唔知點做巴迷
至於該線的客量如何?應該剛好過四位數吧...

眼訓得劑,明天待續...

預告:
1. 有關40X/87D/89D 不停亞公角街問題
2. 肥仔的下場
3. 83X/89X 風雲錄
4. 682C 笑話事件

如果版友對沙田區巴士區域性路線有其它意見或想知咩都可以提出,
我知的話不妨交流交流

信則有 不信則無
Gary_B 發表於 2014-9-17 03:37 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

肥仔的下場一定係變成死肥仔

88x

每日開31班車
總客量挨近四位數 即係大約1000啦

平均每班車一轉來回有32人

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ky927 + 1 + 1 死肥仔!笑爆左!

查看全部評分

S3BL100 發表於 2014-9-17 05:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2014-9-17 03:37 發表
肥仔的下場一定係變成死肥仔

88x

每日開31班車
總客量挨近四位數 即係大約1000啦

平均每班車一轉來回有32人

上面卡達哥係話剛剛過 1000 人…

不過咁,如果一轉 32 個客的話,我當有三分一係觀塘分段客
(我諗都合理掛,因為不斷有板友話下繁觀塘道執雞都執到坐滿,相信入沙田比出觀塘好客),
咁一轉收入 $304,但一轉車要 90 分,成本約 $450,
換言之一轉蝕 $150,日蝕 $4650,表面唔係好多,但一個月蝕過十萬…

如果條線當初可以一粒鐘行完,一轉成本三百幾,情況會唔一樣。

不過條數又唔係咁計,反正果三架車係由其他線抽,其他線自己未必少左客,
加埋 88X 搶其他觀塘沙田線客的錢,一個月應該都有一定數目額外進賬都未定

不過拎 798 比較,人地核心覆蓋範圍將北加埋有八個選區,約 15-20 萬人口,
先做到咁的成績,88X 如果妄想做得藍田一個山頭四個選區唔夠十萬人就可以賺錢,未免太天真。
尤其是非繁半粒鐘一班,而條路唔塞,非繁注定係燒紙。

眾所周知,油塘一直都爭取 88X 途經,最後得個桔,
傳聞係話藍田對於 277X 被抽走非常不滿,覺得佢地應該有完全話事權。
但係而家 88X 客量麻麻,唔知幾時會建議改道經油塘呢?
如果做埋油塘,覆蓋人口加倍,我諗客量會有頗大上升空間。

有時候有D野,學長官話齋,要循序漸進,一步一步來

fb.com/scientisthk2usa/
kay 發表於 2014-9-17 07:11 | 顯示全部樓層

其實88X有近千人搭都唔差啦

好似未改線前14X,每日載空氣假假地都有千一人

呢個可能係九巴新線基本盤都唔出奇

88X去埋油塘既話,呢期就應該要到觀塘區騰出車隊了

(個人反而想知682C衰d咩,之前話暑假完之前取代89R,結果無晒聲氣,定係新巴呢輪好難籌車開新線?(亂想))
世界很簡單 人類很複雜
happykeroro 發表於 2014-9-17 07:59 | 顯示全部樓層
仲未肯搞82A??
幾時先肯俾多條接駁線出黎呀
hadboy5 發表於 2014-9-17 08:29 | 顯示全部樓層
88x最應該搵邊條觀塘線找數?我想問83X 的非繁班次係點?同埋80X ,89C 等線會不會減班?280X 大約幾時開?
drbean7218 發表於 2014-9-17 08:48 | 顯示全部樓層

請問982X 除了水泉澳特車外會不會再加車?

以前放工坐巴士入亞公角街都不覺有問題。最近放工我轉坐小巴先發現太多巴士行亞公角街, 恆康街....入馬市/ 烏鐵, 搞到塞巴士多過等燈位。 其實有些巴士線(e.g 87D, 89D) 可不可以在下繁拆線不停亞公角街/ 入到馬鞍山先逆走, 最後以馬鞍山市中心做終站, 反正最後都是私牌去返市區再做。

FBI2 發表於 2014-9-17 09:06 | 顯示全部樓層
我都聽過40X會硬推,不過富安2條友係咁搞搞震,連99/299X都係度玩野,99假日頂閘過鐘甩晒班都做唔到野.

682C都係,好似地區傾唔掂數,城仔想硬推又未得,而家唔知點搵D校巴返來.

至於88X,平均一班32人,假設全部俾10.2(好明顯唔係),都圍唔到皮,因為大隧過路費好似唔平....肥仔和將軍繼14X,6X,68E,99R,91R又一力作,九巴有冇檢討過開咁多廢線既後果架?

83X方面,佢唔拉上水泉澳先轉全日,同自殺無異,有次假日搭83X,全程得4人.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HT408 發表於 2014-9-17 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-9-17 09:06 發表
我都聽過40X會硬推,不過富安2條友係咁搞搞震,連99/299X都係度玩野,99假日頂閘過鐘甩晒班都做唔到野.

682C都係,好似地區傾唔掂數,城仔想硬推又未得,而家唔知點搵D校巴返來.

至於88X,平均一班32人,假設全部俾10.2(好 ...

運吉可否批多幾個牌俾城巴頂住檔先?!
FBI2 發表於 2014-9-17 10:35 | 顯示全部樓層

原帖由 HT408 於 2014-9-17 10:33 發表

運吉可否批多幾個牌俾城巴頂住檔先?!

行政指令咪仲簡單,頂多搞到D議員唔高興,反正都係冇牙老虎,安心袋糧算啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工