hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區巴士區域性路線重組數聞
開啟左側

[服務調整] 沙田區巴士區域性路線重組數聞

KR7607 發表於 2014-9-18 02:10 | 顯示全部樓層

原帖由 卡達哥 於 2014-9-17 03:06 發表
[招喚版友區議員]
今年的沙田區域性路線重組已塵埃落定,無爭議性的項目已逐漸落實,
而有爭議性的項目就部分在偷偷地進行

近來與幾位政府和巴士公司朋友食飯,
側聞幾項今年沙田區巴士區域性路線重組數聞同 ...

想問問最後死肥仔個爛灘子邊個執手尾
好似葵青咁推返哂佢之前d野 再plan 過新野 定點?好似41 42 呢2條線最終唔知點收科
另問249x ..葵青第2期咨詢講過話 按青沙重組後 會研究擴展服裝
我想問其實detail 係按而家延長時間定直接全日
dennis28a 發表於 2014-9-18 02:28 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2014-9-17 23:55 發表
拉開講14X,15X,再講埋條101X
以前14C批短途客+轉車客直頭係無用食,
14X其實真係點計都賺左,
依家班觀塘客開始識上部14X,所以客量靚仔左,
但30分鐘兼甩班問題注定佢儲唔到捧場客。

反之,20分鐘一班的15X個客量真係不錯,
九龍公司肯加回程大家就知什麼回事吧!

101X其實訂線好好,但班車實在開得太早,
回程時基本上可以得50-60客過海的...

以下幾條線不如另開新文討論吧
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2014-9-18 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2014-9-18 02:04 發表
3. 有關87D不停亞公角街問題

都係果句,信不信由你...
拖到現在,九龍公司根本不想再做 40X/87D/89D不停亞公角街的重組。

其實好簡單,九巴計過無著數...
如果有版友早上住馬鞍山,早上要出市區,
就知道早上Peak Hour高峰是0700-0800,
就算你每班車節省三分鐘,計埋計埋成個早繁都節省唔到一架車出黎
反而上少個就係真係上少個客...

其實星期一至六早繁期間87D係分開兩條線,
87D(錦英開,21班):錦英 > 利安 > 富寶 > 富安 > 大涌橋路到沿線
87D(馬中開,14班):馬中 > 福安 > 恆安 > 大涌橋路到沿線

換句話,現時拆線情況下,在早上6:42am 至 8:57期間,
錦英、利安、富寶、富安有21班車
馬中、福安、恆安有14班車
大涌橋路沿線有番35班車

大家見87D抽5班特快以為對亞公角街、富安好少影響,
其實即係在繁忙時間少左接近四分一(24%)班次,
比你少左四分一班次會唔會出聲?
所以有版友話富安2條友係咁搞搞震真係有點不公道~

btw~ 版友議員呢條友堅係算死草...

其實要執的的,應該係將部分87D唔兜大涌橋路沿線同濱景,
錦英開出的班次隔班唔入大涌橋路沿線同濱景係值得考慮的。

呢度我有少少唔同意。

錦英開出班次,如果隔班唔落濱景,就輪到濱景無左 1/4 甚至一半班次,同埋亞公角無左班次的效果一樣,
但係想亞公角 keep 返咁多班車,濱景就要減班,我覺得咁做又唔係好公平。

同埋無記錯的話,而家 87D 上繁拆線,錦英經雅景台直出富安果條,係沙田醫院後直上公路的,
反而係馬鞍山巿中心開果條,就不經亞公角,但之後停濱景一城。(有錯請指正)

我覺得少左班次還少左班次,應該都要考慮整體規劃…
如果唔係 81C 拆線仲要減四架車、81C 假日停開兼日間大幅減班的垃圾計劃的話,根本應該係
87D 全日變 87X 恒安後直上公路,減車俾 281X 全日加班兼加經旺角先係。
當然要加到 87D 咁密就好難,但係 281X 全日唔到,錦泰同海皮都係無車直出旺角,
同時九巴諗住執多個客就多個客,但結果 81C 馬鞍山南的使用量就繼續低,我覺得對大部分人都唔係好事。

反正變得成 281X 的話,富安照計上車都會有更多空間。

上繁就維持拆線,山上直出果條可以停埋亞公角,不過到時就輪到富安要買大細睇下邊邊等車好…

同樣整體規劃角度,89D 都應該全日飛起亞公角,減班(非繁由 10 變 12)俾 89C 加到 15 分一班兼飛起濱景一城,
濱景一城另外拆條火炭線去補,配合當區人口未來增加,對大家都比較好。
而家個 plan,做一半唔做一半,89D 飛起廣源,開條 83X 全日唔知做乜(到時拉上水泉澳又另計),
搞到 89C 客量可能進一步下跌,獨巿的馬鞍山南一段無提昇空間,我覺得亦對佢地唔公平,對大家都唔係最好。

雖然話亞公角只係花多 3-5 分鐘,但係感覺都好緊要。
作為一個當年曾經在馬鞍山(近 89D 總站)返過年半 part time 的東九人,
我真係好想 89D 飛起亞公角,減班我都制。

另外 89D 上繁咁爆,根本都應該考慮山上山下拆線,山上果條飛起巿中心但加停公角都會快過而家,
亦可考慮上下繁加九龍灣特車。

至於 40X,因為行完一小段公路都要落返濱景,效果感覺上無咁顯著,反而我覺得無必要飛起亞公角。
fb.com/scientisthk2usa/
yyy5138 發表於 2014-9-18 02:42 | 顯示全部樓層

原帖由 卡達哥 於 2014-9-18 02:04 發表
3. 有關87D不停亞公角街問題

都係果句,信不信由你...
拖到現在,九龍公司根本不想再做 40X/87D/89D不停亞公角街的重組。

其實好簡單,九巴計過無著數...
如果有版友早上住馬鞍山,早上要出市區,
就知道早上Peak Hour高峰是 ...

87x被打入冷宮
馬市人依$9.4真祗坐
程車可以坐咁耐
富 豪 大 法 好!
yyy5138 發表於 2014-9-18 02:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-18 02:41 發表

[size=13.63636302948px]同埋無記錯的話,而家 87D 上繁拆線,錦英經雅景台直出富安果條,係沙田醫院後直上公路的,
[size=13.63636302948px]反而係馬鞍山巿中心開果條,就不經亞公角,但之後停濱景一城。(有錯請指正)

錦英線係會落第一城
富 豪 大 法 好!
gu9434@24 發表於 2014-9-18 03:32 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-18 02:41 發表

呢度我有少少唔同意。

錦英開出班次,如果隔班唔落濱景,就輪到濱景無左 1/4 甚至一半班次,同埋亞公角無左班次的效果一樣,
但係想亞公角 keep 返咁多班車,濱景就要減班,我覺得咁做又唔係好公平。

其實成件事最大問題
係281X唔係跟87D走線

抽走87d令富安班客更加難上車

與其左計右計 例不如搞下281x定線
Waterloo road沿線用單向bbi做就算啦
S3BL100 發表於 2014-9-18 05:25 | 顯示全部樓層

原帖由 yyy5138 於 2014-9-18 02:46 發表

錦英線係會落第一城

謝指正

原帖由 gu9434@24 於 2014-9-18 03:32 發表

其實成件事最大問題係281X唔係跟87D走線
與其左計右計 例不如搞下281x定線Waterloo road沿線用單向bbi做就算啦

五月份出來的第一版官方版本,281X 九龍係跟 87D 咁行喎(即係經太子同旺角),
只係縮左落尖東麼地道,唔上紅磡站。好似係最初吹風的版本先唔經旺角。

所以班次先係最大問題。九巴當初真係想個計劃過到的,就唔好咁孤寒計到咁盡。
81C/281X 拆完仲要減四架車,我唔知點維持到班次(唔通又係死肥仔計錯數?)
fb.com/scientisthk2usa/
AVW28 發表於 2014-9-18 07:47 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-18 05:25 發表

謝指正

五月份出來的第一版官方版本,281X 九龍係跟 87D 咁行喎(即係經太子同旺角),
只係縮左落尖東麼地道,唔上紅磡站。好似係最初吹風的版本先唔經旺角。

所以班次先係最大問題。九巴當初真係想個計劃過 ...

281X由開辦起已經係在麼地道做總站,是81C早繁拆線、全日縮短和重組之下的產物。
不過講返第一個RDP,281X和87D呢兩項其實係可取既,但九公司係都要諗埋d屎忽數,繼續留81C屈沙田人回程比馬鞍山價、縮落富安、減到全日30分鐘一班兼81C、87D呢組重組全組限死用車。
另外,至於89D和89C個問題,只能話牽一髮動全身,點執都總有人會嘈。不論係其中一條飛亞公角、改利安後直出都好,都總有其中一方做輸家。當然唔係冇得搞,係應該諗下點樣將件事處理得好d。
LL3850
AVW28 發表於 2014-9-18 07:51 | 顯示全部樓層
原帖由 gu9434@24 於 2014-9-18 03:32 發表

其實成件事最大問題係281X唔係跟87D走線
與其左計右計 例不如搞下281x定線Waterloo road沿線用單向bbi做就算啦

如果你講緊現有定線就梗係正確啦!
因為281X的前身正正係81C的特快班次。

不過今年沙田區的第一版RDP係建議281X改經旺角中心區架(跟87D)!

至於窩打老道沿線用bbi,都唔係冇得諗。
LL3850
ma212223 發表於 2014-9-18 09:18 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

99拉去富安?咪玩啦
而家99唔夠載,又會過鐘

就當加2部車
加到15分鐘班
實際加時得5分鐘

最重要一樣嘢係
富安根本無乜客
拉去載幾個客減慢回車等同浪費燃油

有時唔係話我唔尊重民意代表
但果度成日大搞山頭主義
我諗有批評嘅權利

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
yyy5138 + 1 富安山寨王大搞山頭主義 邊個尊重過馬市人/ ...

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?