hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴279X新增轉乘優惠消息
開啟左側

[服務調整] 九巴279X新增轉乘優惠消息

ccicoltd 發表於 2014-10-29 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2014-10-29 21:17 發表
多謝聯邦調查局版友的消息,我就覺得點解唔索性整埋個雙向分段(做法好似73A等線咁),硬係要人地駁多程車先有優惠。

可以杜絕有人拍卡後不下車而坐到北區。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
toyl 發表於 2014-10-29 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-10-29 20:35 發表
咁派包法都係為左264M
不過咁玩法既新68E前景都唔太樂觀bo...

唔只264M,2B都可能難逃一劫。
轉乘識得回水,咁樣可以透過2F<>7M/211回水收返2B價,2B都可縮返做兩味甚至取消……
rusf101001 發表於 2014-10-29 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-10-29 21:41 發表

部279X頂晒閘既時候,仲叫人落車拍卡? 得欖隧一個站,唔去轉乘,唔通去餵蚊? (雖然可能有極少數人係欖隧口轉綠小,但需求太低)

仲可以落八鄉路搵251A/B拍卡再落返車
3ASV356 發表於 2014-10-29 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-10-29 20:25 發表
九巴終於「研發」到呢個技術??

繼八達通中途下車分段有回贈後,終於有呢D分段,幾時會到其他類似的轉乘計劃?

(PS.唔知九巴會唔會以呢個優惠做藉口,取消264M,68E又繼續八鄉路開出呢?頂盡拎1-2部車加密279X) ...

其實可唔可以直接D吸引人多D用九巴轉車~
任何線轉任何線都可以有優惠呢~~
HF3204@243M 發表於 2014-10-29 23:21 | 顯示全部樓層
玩到轉乘回贈咁蝕卓
不如 68E 唔好入嚟青衣,慳番幾架車幫 279X 加班好過
就算玩到要 279U,都好過拉條 68E 入嚟,繼續前後腳上落西路

利申:一路都提倡與其拉廢線 68E 入嚟,279X 一條線做晒青衣算數
JC8385 發表於 2014-10-29 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-10-29 23:21 發表
玩到轉乘回贈咁蝕卓
不如 68E 唔好入嚟青衣,慳番幾架車幫 279X 加班好過
就算玩到要 279U,都好過拉條 68E 入嚟,繼續前後腳上落西路

利申:一路都提倡與其拉廢線 68E 入嚟,279X 一條線做晒青衣算數 ...

68E真係正宗嘅「村民唔係咁諗」
有幾多人想你比條線佢去青衣呀
BlackBird 發表於 2014-10-29 23:34 | 顯示全部樓層

竟然玩回水?
下次再玩轉車站可以試下回水
P960早日摺線
Snoopy@FB8617 發表於 2014-10-30 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-10-29 23:13 發表

唔只264M,2B都可能難逃一劫。
轉乘識得回水,咁樣可以透過2F7M/211回水收返2B價,2B都可縮返做兩味甚至取消……
2B既情況未必
都仲有中間成段流水客都有機會食中2B
就算回贈轉乘都未必真係夾得死條2B
況且2F既班次都冇咩說服力

不過而家又有八仔雙向分段,回贈轉乘既
老九做起重組上手既阻力又可以細唔少
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
jonathanngan 發表於 2014-10-30 01:44 | 顯示全部樓層
為左殺264M真係好大決心
大家安心轉乘啦,可能仲快呢
AVW28 發表於 2014-10-30 07:37 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-10-29 21:41 發表

部279X頂晒閘既時候,仲叫人落車拍卡? 得欖隧一個站,唔去轉乘,唔通去餵蚊? (雖然可能有極少數人係欖隧口轉綠小,但需求太低)

我都諗到:錦上路站有跳虱市場和燒場場(如果未執既話),當然都正如你所講需要太低,(我講)而且假日限定。

而279X頂閘的時候,又好難叫人落車拍卡,除非:1. 後閘落車,再行返去前閘拍卡,例子:99返恆安方向頂閘,有西沙公路沿線落車既乘客會咁做,烏溪沙站更明顯(當然都有d人唔介意果$2、$3);2. 好似嶼巴B2個收費方式,上車先比雙向分段價,在某站落車後再比埋餘額,不過九巴係唔會咁做。
LL3850