hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X開辦和280P取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X開辦和280P取消消息

petcity 發表於 2014-11-23 08:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
happykeroro 發表於 2014-11-23 09:03 | 顯示全部樓層
北區轉乘都斬走左d線
但衰極都有俾返轉乘大家
雖然唔係好完美
但都叫做有替代服務

咁點解新田圍d對外交通被斬
但就無保償
只係不斷刪減資源
唔係咁樣做生意嘛?
係都要迫我地行落去大圍先有合理服務?

有人仲叫我地唔好住條廢邨
搬出去住
樓價炒到咁
我真係無能為力

petcity 發表於 2014-11-23 10:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2014-11-23 11:30 | 顯示全部樓層

一日80M未完全取消既
相信所有野都只會原封不動

由82M取消開始
我自己見80M都開始少左人搭
冇得叫兩飛單等一條80M其實都幾痛苦
15分鐘內出到九龍塘都冇用
等車隨時等你10分鐘都有
咁其實時間上可能同行落大圍再搭鐵分別唔算大

都係果樣野
282加少少一兩蚊轉乘優惠
假日中段加密返少少班次
大圍<>新田圍做返好既
成個新田圍交通其實都算不錯
可惜係唔知幾耐先肯實現

用車呢
前一兩日有TA牌行87B
使唔使熱烈慶祝一下?
派車新舊真係同路線服務質素有咁大關係?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ma212223 發表於 2014-11-23 11:52 | 顯示全部樓層
印象中
今年RDP係咪有條線由新田圍駁落美田
經大圍站?

如果呢條線有參與大圍轉車站BBI
同10-12分鐘班次
個人認為對新田圍都有幫助
雖然俾車人落火車站一定成堆人轉晒落條鐵度
一出RDP   要去鵝頸橋?
kay 發表於 2014-11-23 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-11-23 11:52 發表
印象中
經大圍站?

同10-12分鐘班次
雖然俾車人落火車站一定成堆人轉晒落條鐵度 ...
82A嘛,好似又無晒消息

最密都好似係15分鐘1班

如果真係搞大大圍轉車站,跟返份RDP 281M非繁就唔出九龍塘變做區內線,85B得返繁時單向

係今時今日既環境,上面個D建議都唔可能過到
但開得轉車站就擺明要KO少人搭同埋重覆路線
世界很簡單 人類很複雜
happykeroro 發表於 2014-11-23 12:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-11-23 11:52 發表
印象中
經大圍站?

同10-12分鐘班次
雖然俾車人落火車站一定成堆人轉晒落條鐵度 ...

講多過做
根本乜都無做過
mckhgc 發表於 2014-11-23 13:31 | 顯示全部樓層

回復64# 65# 的帖子

又係呢D FF,請問聲呢D「建意」,現實當中,有邊樣係已實行、或有實行時間表?一樣都冇,全部都係網上吹水。

反而拎新田圍僅有路線黎開刀既又零補償既,就舖天蓋地!

唔計o個架有等如冇既70

82M 取消(80M不加班,黎緊仲會減)
74A 本身已疏仲要削班、縮短、轉單層,同取消冇分別(89不加班)
281M 87B 古怪走線兜上兜
282 削班(呢個真係最無厘頭)

而家又黎280P取消

第二D村路線重組,行多兩步去村內其他巴士站上落都叫「唔公平」,咁呢D叫乜?

咁叫公平?咁叫合理?
friend 發表於 2014-11-23 14:44 | 顯示全部樓層

回復 68# 的帖子

顯徑都唔好得去邊
281m成日脫班
87B兜路兼成日脫班
85B班次疏
86b取消換來要兜四美的286X
88K轉定點cut班
46X成日等15-20分鍾兩架一齊黎
friend 發表於 2014-11-23 14:46 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-11-23 12:21 PM 發表

講多過做
根本乜都無做過
新田圍唔肯cut82k