hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴真係應該炒晒路線重組班友
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴真係應該炒晒路線重組班友

h2o 發表於 2014-12-1 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 who_r_u 於 2014-12-1 23:18 發表
今晚七點零元朗公園等車期間
見到對面兩班 68A 入到黎元朗加埋都唔知有無十六個客

真係唔知邊個心水清話多咗人搭 68A 入元朗

以前直入朗屏的年代,6個都唔知有冇
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-1 23:57 | 顯示全部樓層

回復 71# 的帖子

分返開先
前文講緊有板友認為多左人搭68A由青衣出入元朗
區內轉乘客既增長反而係正常事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hokachung 發表於 2014-12-2 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 JK6080 於 2014-12-1 21:45 發表
宜家咁改 265M 硬食曬多人 D 站,等 269M 留返多 D 位去比天慈客上仲唔夠?
我諗 269M 要改響 閣下樓下開直上大欖先岩心水
其實 265M 跟舊線行天晴上公路先最快,分返 D 客比 269M,搞到宜家 265M 都唔係快好多,又食曬最重 ...

265M可以派大車,但係269M只可以派細車
正路當然係用265M做最多客嘅位,所以咁做都係無辦法
ccchhhuuunnn 發表於 2014-12-2 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-12-1 21:57 發表
我諗上繁有冇車返上去荔景唔會係咁大既concern

其實唔太明白69P同69M逆走法我覺得唔算係一件好事
不過69P照樣維持到八成幾載客量
反而我覺得若果真係要上繁分269M屍既話
可以一試幫天中同天瑞既客加速
開幾班車過天 ...

荔景山一眾大西北線都係擺站多過食菜
如果廿年前改線,呢啲站根本唔會理
今時今日進化到補埋BBI已經好夠
而家仲有兩大轉車站, 轉返57M/61M/265M/269M原線已經全面覆蓋
唔明總係有人講到話反枱
完全唔影響就假嘅, 但如果連極少數人都唔蝕得, 就永遠乜都改唔到, 齊齊等陰乾

上繁69M可以運動場直出
最大問題都係無咗天祐苑個站
不過天祐苑站以南無大型屋苑, 可以趕返原乘客往天耀總站或天慈邨上車,
影響不算太大嘅

大西北M線特別在上繁Peak Hour幾闊, 由六點到九點都多人
幾適合上繁完全分拆
上繁可以, 69M運動場出+69P+265M+269A
其餘時間可以, 69M+265M+269M
Snoopy@FB8617 發表於 2014-12-2 12:08 | 顯示全部樓層

回復 74# 的帖子

我諗山上放就一定唔會放手ga la
但求可以上下繁唔使架架車都上去都好好多
不過269M上得大車
亦有聞祖堯有機會行得出12米既
咪當有條天價區內線經過

不過睇返成個重組上繁既班次夾夾埋埋都叫做多過之前既
繁忙時間每條線既載客率亦都偏高
的確係有值得再有分拆既空間
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hokachung 發表於 2014-12-2 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-12-2 10:07 發表

荔景山一眾大西北線都係擺站多過食菜
如果廿年前改線,呢啲站根本唔會理
今時今日進化到補埋BBI已經好夠
而家仲有兩大轉車站, 轉返57M/61M/265M/269M原線已經全面覆蓋
唔明總係有人講到話反枱
完全唔影響就假嘅, 但 ...

擺站多過食菜就明眼人都知,但係偏偏服務水平就遠高於其他非擺站路綫,相當令人眼紅
而今時今日亦都進化到路線重組係總站區話事,所以絕對有機會反你枱

利申:不支持山頭主義
LF5502 發表於 2014-12-2 20:06 | 顯示全部樓層

回復 74# 的帖子

想講的係,天盛人口 21000
天耀+天佑 29000

仲有兩期嘉湖都係近天耀路

69M 唔可能飛走天耀路,
除非 69P 大幅加班

愛護狗疤力量
ccchhhuuunnn 發表於 2014-12-3 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2014-12-2 20:06 發表
想講的係,天盛人口 21000
天耀+天佑 29000

仲有兩期嘉湖都係近天耀路

69M 唔可能飛走天耀路,
除非 69P 大幅加班

粗略計算
現時繁忙時間
69P平均15分鐘一班, 每小時4班
269A每小時4班
[size=13.63636302948px]269M每小時6班

[size=13.63636302948px]如果全面支解269M
[size=13.63636302948px]可將各3班分到269A及69P, [size=13.63636302948px]可做到各每小時7班,約為8.5分鐘一班
[size=13.63636302948px]考慮到69M落到天耀其實(大?)半滿, 以8分半鐘一班全吉車由天耀開代替是合理數值
siuball1210 發表於 2014-12-3 11:44 | 顯示全部樓層
根據李大帝報告指出, 現時269M 已經加至18 (定19部) 巴士, 並開設269A 同269P 的巴士服務. 而一直以來, 天慈及天耀耀豐樓的乘客都可以使用269M, 265M, B1, 以及天慈作為巴總的276同276P

先講3M 問題, 其實小弟認為天水圍最多的客源一直都是頌富一帶. (因是天北最主要的商場之一, 可通往天恩, 天富, 天頌, 天華, 甚至係柏慧兩期), 69M延長係可以咁做, 問題係原本經過的265M 改路後只係行6個站, 呢6個站我又真係唔見得有足夠客量. 結果話就話最快12分鐘一班. 實際30分鐘...

而天耀同天慈人原本可以叫3飛, 265M, 269M, 69M (係聚星樓) , 咁攪一攪, 69M 可能上唔到, 269M 細車又唔知等幾耐, 265M 無埋.

原本分流係一件好事, 但分流後真係唔見得有甚麼好處. 69M 可能去市區係天耀上唔到車, 265M 唔夠人, 班次少左, 269M 開細車 . 明明69M 原本幾個站都已經夠做. 你係都要整濕埋69M 先安樂, 明明265M 最獨家位又無埋, 以為叫天北特快, 其實少左班次 你又好做D. 你做269M 無啦啦加埋天富. 你加幾多車都唔夠啦.

正常人都會諗, 一架行12米, 一架行10.6, 你無啦啦叫我搭10.6 個架....
m_rd08 發表於 2014-12-3 11:48 | 顯示全部樓層

原帖由 JV1376 於 2014-12-1 13:11 發表
請問樓主今朝天慈上唔上到269M?

放心,佢實上到車,尼3日同一時間響天慈等265B見到269M/69P黎到天慈都係唔識頂閘,什至有位坐
今日見到架269A行錯路落左黎天慈又係唔識頂閘