hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015年第一季暫定實施沙田區路線改動一覽 ...
開啟左側

[服務調整] 2015年第一季暫定實施沙田區路線改動一覽

dennis28a 發表於 2015-1-10 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-10 00:29 發表
咁又咁講
新田圍始終零得益但服務不斷被減

依點我認同,但新田圍唔爭取其他方法減少倚賴巴士都無計。

80M 非繁客量差成咁,因為新城市後經常吉車出九龍。
如果唔係穗禾苑懶死唔放,聲稱佢係 81K 取締品(又事實上穗禾苑去市中心又有數據支持),
我深信以新田圍出九龍塘客量不足以留到 80M 非繁。
惡意回復是不道德的行為。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-10 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-10 00:38 發表

如果唔係穗禾苑懶死唔放,聲稱佢係 81K 取締品(又事實上穗禾苑去市中心又有數據支持),
我深信以新田圍出九龍 ...
現時80M留非繁都只係權宜之計
相信過多一排都係會繼續減班同縮至繁忙時間服務

都係果樣野
新田圍真係客唔多
唔能夠左右到個大局既時候
咁倒不如加強接駁服務更好

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 權宜之計

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
petcity 發表於 2015-1-10 00:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
petcity 發表於 2015-1-10 00:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2015-1-10 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-10 00:38 發表

不過又講真,新田圍除左巴士外無其他選擇,就算要駁鐵路,都要搭巴士,除非真係行路上落山…

我覺得以而家的格局睇,比較實際的做法係 280X 加經秦石新翠兼加車加班,
81C 飛起大圍,改停新田圍,兼減車減班配合 280X 改道同 81C/281X/87D 重組,
到時受惠人數應該會多好多,新田圍又有多條出巿區心臟地帶的巴士線,實際過留條 80M。

穗禾苑班人嘈既話,最多咪火炭搵條東九線去補位,及/或砌條 80S 穗禾巿中心短途算數,慳返新城巿到九龍塘一段。
fb.com/scientisthk2usa/
mckhgc 發表於 2015-1-10 00:53 | 顯示全部樓層

仲有咩方法減少依賴巴士?只有一係開大埔/新界西北式既免費駁鐵K巴(做到的話,我真係唔介意所有巴士線,包括282全部cut晒),或退而求其次,興建有蓋行人天橋連升降機來往車公廟站(其實如果新田圍係私人屋苑,可能一早做左),但你認為有可能?
happykeroro 發表於 2015-1-10 01:02 | 顯示全部樓層

282係咁既情況下又唔加轉乘又唔加班
係咪要迫人下下搭的士或者自己養車
又或者日日行長命斜?

其實不如用條87B去換條似樣的區內線好過喇
還掂都唔多人用
mckhgc 發表於 2015-1-10 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-10 00:20 發表

282 主力係秦石同新田圍,秦石無客就殺車都好正常,原因係有 81K。
家陣殺 81K,睇怕兩繁沙市又多左人等車。

PS: 咁我真心想知非繁 81K / 282 新田圍究竟有幾差? ...

282秦石少客係正常

秦石人口幾多,新田圍人口幾多?

秦石幾方便幾多車搭?大量巴士小巴線唔在講,十年前開埋馬鐵後,連駁火車都唔使,兩鐵合併後更加連M車駁地鐵都唔使,除非去沙市行街或返工返學,或最多計埋搭城隧線,唔想搭47X兜沙角內街,否則根本冇需要搭282。

新田圍呢?幾乎百冇,幾乎去邊都要282駁腳!

如果話282秦石少客而削班既,味又即係因為其他村既方便,拎新田圍黎開刀,又一次其他村請客,新田圍付鈔囉。

少少離題,講起282,秦石有呢架車,根本係應該向新田圍感恩。以前出現過3架自稱「康樂車」既23座小巴,提供特快來往新田圍及沙市,「康樂車」只設富圍樓、偉華中心、好運中心三站,不停秦石,後來「康樂車」因某些大家心中有數既原因停辦(亦可反映老九後知後覺,無視新田圍需求,見人地攪新田圍特快線攪得有聲有色就玩死人),區議員爭取下,老九先至極不情願咁開試辦282,相比「康樂車」,282大幅加價15%兼不去好運兼益埋秦石,秦石就食兩家茶禮呀,難為新田圍就要忍受無限不便。

相比其他村路線改動,就要新田圍D車花式兜路,去足晒之前每一角落至叫「公平」,「康樂車」轉282,對新田圍又有幾公平?

而且自282後,新田圍再冇新線開辦,最多只有82M增停。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 agree

查看全部評分

dennis28a 發表於 2015-1-10 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-1-10 00:53 發表

仲有咩方法減少依賴巴士?只有一係開大埔/新界西北式既免費駁鐵K巴(做到的話,我真係唔介意所有巴士線,包括282全部cut晒),或退而求其次,興建有蓋行人天橋連升降機來往車公廟站(其實如果新田圍係私人屋苑,可能一早做左),但你認為有可能?

如果興建有蓋行人天橋連升降機駁落秦石邨,已經好好多。

PS:公屋興建行人天橋駁鐵機率唔低,係市區好常見,反而居屋就難。
惡意回復是不道德的行為。
mckhgc 發表於 2015-1-10 01:17 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-7 01:36 發表

家陣 80X 秦石非繁都無需求,將 83X 拉去新翠同秦石載空氣仲咩?分分鐘咁行仲慢過 89B。
秦石係要一條合理獅隧線去出東九龍,而唔應該用一條大隧線(不論 80X 定 83X)。
新翠更加唔需要多一條大隧線出東九龍,80 / 89B 已經夠 ...

秦石去東九,就算唔計老隧80X,都有89B,有282 BBI 89(山上班賤民有282BBI都皇恩浩蕩,乜都 282BBI 282BBI 282BBI就可以?)、仲有MTR(係就係轉兩次車,不過沙中線通左就有改善)。

我真係想知仲需要D乜「合理」路線出東九。