hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015年第一季暫定實施沙田區路線改動一覽 ...
開啟左側

[服務調整] 2015年第一季暫定實施沙田區路線改動一覽

ATE31 發表於 2015-1-5 01:43 | 顯示全部樓層

原帖由 284 於 2015-1-4 19:51 發表

其實仲有馬鐵添
不過區議員會大條道理反對cut線,例如話810唔夠載。
咁89C可以直情改去馬市做巴總補位, 唔係咩大問題
如果而家89C變左兩味, 寧泰路得番286M, 他日沙中線通車286M都好大機會要死, 到時寧泰路連全日大隧線都無埋, (九巴叫你慢慢搭85K轉車) , 真係得個桔
89C可全日飛濱景,非繁兜鑽地, 一加一減時間上唔會差太遠, 而89D可全日飛亞公角推番D客俾89C, 89C個載客率應該會好睇D
濱景則可搵83X或其他線補位
流星☆雨 發表於 2015-1-5 06:01 | 顯示全部樓層
286X真係唔改好過
顯徑街唔入,反而元州街就要飛…
AVW28 發表於 2015-1-5 09:21 | 顯示全部樓層
原帖由 284 於 2015-1-4 19:51 發表

其實仲有馬鐵添
不過區議員會大條道理反對cut線,例如話810唔夠載。

落左馬鐵之後行去寧泰路某d屋苑都幾吊腳,如天宇海、海典灣、曉峰灣畔,嘉華星濤灣更加是兩頭唔到岸的。

雖然反對cut 286M線的可能原因是合理而且是事實,但是有否想過頌安和恆安呢邊係都好難搭到810呢?
我之前都講過不少次,其中的原因係因為810 d馬鞍山區內客佔左一定比例(每車約有4分之1至半車),
而且大多數都係係海典灣至錦泰之間先落車,所以該線頌安恆安係經常性飛站(繁時、星期六日更明顯)。

係就係有85K,但一來85K而家冇哂個位數字班次(繁時開10分鐘一班車,非繁開12/15分一班),一個唔該送車尾真係唔知仲等唔等佢好;二來85K比810用多一倍時間先到沙田市中心。搭得85K既係咁岩有車先搭。

當然,小巴營辦商可以做得好d(可行和有資源的話),如每兩、三班夾雜一班唔經錦泰果邊,分流返d區內和區外客,都舒援到d問題既。
LL3850
AVW28 發表於 2015-1-5 09:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE31 於 2015-1-5 01:43 發表
咁89C可以直情改去馬市做巴總補位, 唔係咩大問題
如果而家89C變左兩味, 寧泰路得番286M, 他日沙中線通車286M都好大機會要死, 到時寧泰路連全日大隧線都無埋, (九巴叫你慢慢搭85K轉車) , 真係得個桔
89C可全日飛濱 ...

1. 改去馬市做總站,呢個冇意見,因為大部分居民都會行出大街搭89D。
唯一會嘈既應該係恆、耀安議員,可能原因係89D/P繁時難上車/無位坐。

2. 鑽地其實都係唔係咁想89C入返去,當年89C都係cut走鑽地呢段。
不過果個位真係冇辦法,唯有推人轉車(82X/84M/85M)/ 送客比鐵。
LL3850
hon_son_wilson 發表於 2015-1-5 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2015-1-5 06:01 發表
286X真係唔改好過

咁286X經欽州街(黃金段)及元州街確係慢,
尋晚坐86C南行在長沙灣政府合署遇到286X,
我在東京街落車行到入元州街先見到286X經過。

不過,我希望286X至少可以保留元州街(元州商場段),
或者咁講係有少少山頭主義,但該段塞車的確較少,
而且都應該考慮到李鄭屋及蘇屋居民需求。
(而且本身86B變286X已經唔係快咗)
nick0102 發表於 2015-1-5 13:18 | 顯示全部樓層
286X真係唔改好過

好就好在總車程都仲係算快
石頭 發表於 2015-1-5 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 zheng_nian_1993 於 2015-1-3 15:30 發表

唔係掛,83A同83X無咩可能客量足夠到一齊全日掛
我倒不如你今日就將83X拉埋上去全日好過凈係服務黃泥頭同廣源響非繁時燒錢掛.....

83X做全日,83A又變全日線?

得,80X取消,然後83A兜到暈補位,83X再延長路線咁咪得lor~

最順路既走線都係83A同83X變一條線,其他唔多講了~
Snowbb 發表於 2015-1-6 00:55 | 顯示全部樓層
286X真係唔改好過

可能佢想節省行車時間 …
Snowbb 發表於 2015-1-6 00:57 | 顯示全部樓層
DEL

tracytracy1998 發表於 2015-1-6 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-3 03:20 發表

... 83X 全日?好心唔去水泉澳都去下石門。 ...

83X非繁可改新翠邨開,大涌橋路有限度停站,直入廣源,再直上大隧
大概30分鐘1班

南行:
1.新翠巴總
2.秦石邨
3.田園閣
4.廣源巴總
5.大隧口
6.83X原有車站

北行:
83X原有車站
。大隧口
。廣源巴總