hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015年第一季暫定實施沙田區路線改動一覽 ...
開啟左側

[服務調整] 2015年第一季暫定實施沙田區路線改動一覽

lsc04d11 發表於 2015-1-9 06:00 | 顯示全部樓層

原帖由 tracytracy1998 於 8-1-2015 09:39 PM 發表

對我呢個大圍居民嚟講,281M嘅存在感非常低。。。
講真,一次都無搭過

我呢個區外人搭過一次,同當年88M用途一樣。
只係貪佢平,搭佢定去獅子山隧道個分站影張相,轉車平爆!

(我諗將281M既定位改為像251A/251B咁既轉乘計劃路線,多於想乘客在九龍塘站轉港鐵或其他交通工具會更好)
(不過獅隧落九龍塘站兜番已係最近短路程)

superlo 發表於 2015-1-9 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-1-9 06:00 發表

(我諗將281M既定位改為像251A/251B咁既轉乘計劃路線,多於想乘客在九龍塘站轉港鐵或其他交通工具會更好)
(不過獅隧落 ...

當年仲有熱狗嘅年代,如果係隆亨出旺角搭87B,見到有81M / 88M熱狗,仲專登搭到世界花園先轉87A / 87B兩飛,又或者出九龍塘先轉72X,又有得平又可以搭冷氣車!
hokachung 發表於 2015-1-9 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-1-9 06:00 發表

(不過獅隧落 ...

獅子山隧道有咩車好轉係一個大問題
ksmbh 發表於 2015-1-9 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-9 03:06 發表

因為要令 80M 同 280X 各 20 分鐘一班。

本黎要殺 80M,家陣變左減 81K 一部車,再殺一半 80M 班次,
總算好過無。

我除左咁安慰新田圍區居民外,建議考慮爭取 282 加班好過。 ...

其實新田圍人口係咪下跌緊
可以次次都中招既
mckhgc 發表於 2015-1-10 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-9 03:06 發表

因為要令 80M 同 280X 各 20 分鐘一班。

本黎要殺 80M,家陣變左減 81K 一部車,再殺一半 80M 班次,
總算好過無。

我除左咁安慰新田圍區居民外,建議考慮爭取 282 加班好過。 ...

冇耐之前282至削過班黎,唔好發夢了

退一萬步黎講,即使有282 280X BBI(已經係皇恩浩蕩),去程兩者並無同站轉乘,至起碼都要市中心>大會堂 ,加上280X 成20分一班,真係隨時攪成半粒鐘至上到280X,比著係正常位置既村,半粒鐘,港鐵未到尖咀都到左旺角。
dennis28a 發表於 2015-1-10 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-1-9 23:57 發表

可以次次都中招既

我又兩睇,佢唔可以話慘到連 80M / 89 直出市區都無(但非繁又唔多人行上去搭呢),
而且 81K 得番新田圍叫大少少需求,但去沙市個個又等 282,城河東沿線係正馬鐵站,
沙田火車駁腳作用大減,難怪九巴要減 81K 班,因為城河東其他區非繁跌緊。

新田圍只怪城河東班人唔支持 81M 同 81K,自己又養唔起佢地,淨係養得起 282。

今次重組如果成事,大贏家係九巴。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 大贏家係九巴 sosad

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2015-1-10 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2015-1-10 00:11 發表

冇耐之前282至削過班黎,唔好發夢了

退一萬步黎講,即使有282 280X BBI(已經係皇恩浩蕩),去程兩者並無同站轉乘,至起碼都要市中心>大會堂 ,加上280X 成20分一班,真係隨時攪成半粒鐘至上到280X,比著係正常位置既村,半粒鐘,港 ...

282 主力係秦石同新田圍,秦石無客就殺車都好正常,原因係有 81K。
家陣殺 81K,睇怕兩繁沙市又多左人等車。

PS: 咁我真心想知非繁 81K / 282 新田圍究竟有幾差?
惡意回復是不道德的行為。
mckhgc 發表於 2015-1-10 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-1-9 23:57 發表

可以次次都中招既

根本唔關事,某些村人口仲少過新田圍,但待遇仲好過新田圍。世界花園、秦石、澤安、天馬/宏.....事實上,新田圍被嚴重剝削,都唔係近年既事,20年前村村開城隧線,唯新田圍冇,連架47X出入秦石前兜一兜上去都唔做,已經知乜事。

衰D講,唔知係咪因為區議員太林善。

秦石冇左86C(但尚有大量代替品),秦石區議員識嘈。86C改路後,可解決新由圍無車來往馬鞍山既盲點,但卻無理不停新田圍 ,新田圍區議員唔出聲。

穗禾苑開280X,但80M削班,穗禾苑區議員識嘈。新田圍280X唔關事,80M削班硬食,新田圍區議員唔出聲。

新田圍o個10013人口就講到唔係人咁,秦石穗禾又幾人?前者5801,後者9001。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 .

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-10 00:29 | 顯示全部樓層

回復 96# 的帖子

咁又咁講
新田圍始終零得益但服務不斷被減
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
petcity 發表於 2015-1-10 00:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽