hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府終於承認塞車元兇: 私家車太多?
開啟左側

[問題] 政府終於承認塞車元兇: 私家車太多?

Kaix 發表於 2015-1-13 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-12 18:35 發表
第三係我諗唔少人揸車,未必係同公交服務好唔好有關
本人返工兩個老細兩個都有車,不過都一樣搭巴士返工放工
假日就做個Holiday Driver
某程度香港人生活水平高左,自然多左人揸車
但道路網完全冇改善過

真係大把老細級都搭公共交通返工,
工作上已經好多野煩,仲要煩埋搵位塞車

多左人買車,同新一代追求所謂LIFESTYLE有關,
但返工都係會搭公共交通

識人住粉嶺華明返工返九龍灣商貿區,
有車但唔會揸返工,仲要樓下有277X唔搭,日日行去搭港鐵

kitarolo 發表於 2015-1-13 23:21 | 顯示全部樓層
聽唔少例子係明明要去旺角,因為無位泊車,
將座駕泊於何文田/大角咀,之後搭的士去目的地......
一間公司就算係最大果幾個,除非有本事到有專用/月租車位
否則搭的士出入,成本仍遠低於私家車.

沙田新城市係黑點,停車場無位竟然可以場外
等候且霸佔行車線,講粗俗啲,無泊位就躪啦唔該
一直就話「唔代表下一分鐘無吉位」政府亦唔想
亦唔敢以違泊/堵路去懲處. 樓上已經講罰款基本上
無效,對用得私家車班友「一萬幾千 過眼雲煙」一係
就玩到停牌甚至監禁,再唔係所有時租/先到先得嘅車位
進行預約制,不設候補機制,除商場外連郊區車位亦要實施.
因為牌費再貴,都肯定有人願意俾.
1314 發表於 2015-1-14 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-1-13 22:24 發表

真係大把老細級都搭公共交通返工,
工作上已經好多野煩,仲要煩埋搵位塞車

多左人買車,同新一代追求所謂LIFESTYLE有關,
但返工都係會搭公共交通

識人住粉嶺華明返工返九龍灣商貿區,
有車但唔會揸返工,仲要樓下有277X唔 ...

有好多人都怕繁忙時間塞車,所以會避開使用路面交通
adv_106 發表於 2015-1-14 03:53 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2015-1-14 00:49 發表

有好多人都怕繁忙時間塞車,所以會避開使用路面交通

講真277X華明去九龍灣有幾塞車?朝早277X仲有華明特車,保證有位坐。

如果因為怕繁忙塞車而不搭,咁101,102 呢d線係咪不應該存在?
1314 發表於 2015-1-14 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 adv_106 於 2015-1-14 03:53 發表

講真277X華明去九龍灣有幾塞車?朝早277X仲有華明特車,保證有位坐。

如果因為怕繁忙塞車而不搭,咁101,102 呢d線係咪不應該存在?

有好多有錢人係繁忙時間情願坐鐵路,都唔會使用路面交通,因為佢地要時間上有所保證,仲邊會咁有心機去care邊架巴士快d慢d

仲有,如果個個好似你咁諗,巴士就會比而家多唔少人坐,亦唔會有機會俾巴士公司有調整班次空間

AVD1 發表於 2015-1-15 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2015-1-13 23:21 發表
聽唔少例子係明明要去旺角,因為無位泊車,
將座駕泊於何文田/大角咀,之後搭的士去目的地......
一間公司就算係最大果幾個,除非有本事到有專用/月租車位
否則搭的士出入,成本仍遠低於私家車.

咁又何必渣車,連目的地都去唔到仲要比多程泊車錢、的士錢 ……

不過睇返 #6 回文,
原帖由 eric278 於 2015-1-12 16:26 發表

這是運輸學者早在十多年前提出的警告
保鐵政策的後果,導致公共交通選擇減少,不少原有直達路線已不能再一程車直達
當鐵路通車時,相當數目的巴士路線遭到削減服務甚至取消
居民在公交選擇減少下,有經濟能力的自然會想到改 ...

Warning 其實唔算係咩證據,根本只係一個 assumption

因為保鐵而急升?
呢個我真係好懷疑,事實上回歸之後香港人口多左已經係一個事實,呢一點都會導致車 o既數量增加。
仲有,幾多人會好似你所講因為 Lifestyle 而買架車黎 Leisure use。而家好多後生仔都有車架,咁佢地又係唔係真係「保鐵」而買車?

我始終覺得唔好睇得「保鐵」咁重要,「保鐵」與否對於一個香港人黎講根本就即係煮到埋黎就食咁,
即係好似報紙佬成日話九記乜乜物物,乘客投訴唔滿意完未一樣係繼續坐,有得揀或者你可以坐港鐵,但對於冇得揀 o既地區,未一樣要坐返九記。

我自己認為,香港呢個地方根本係唔需要渣車,
比起其他地方黎講香港點衰都好,都已經比好多地方好。
最小 20-30 分鐘一班 o既巴士,都已經比我而家身處 o既地方有時 60 分鐘先黎一架密,
仲有,香港都仲有唔小點對點服務,我而家呢度邊有 ……
一去到夜晚?一係你就等(的士都要等,要先打電話上的士台,之後人地先派架車黎接你),一係你就唔好出街,一係你就儲錢買架車。

不過外國地方有樣好,就係泊車大部份都係 free parking,仲要係一定有位你泊到(大時大節,好似 Boxing Day 呢 d 就冇得講)。
唔似得香港咁,搵個 parking 位真係等天光咁等;等到咁,真係的士好過,最小慳返保險泊車油錢先 …… (利申:我有渣車。)
何況而家香港地,個個都想留返 d 錢買樓好過啦。睇下前幾日 d 人排居屋排到 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
chan6723 發表於 2015-1-15 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-1-15 11:13 發表

咁又何必渣車,連目的地都去唔到仲要比多程泊車錢、的士錢 ……

不過睇返 #6 回文,

Warning 其實唔算係咩證據,根本只係一個 assumption。

因為保鐵而急升?
呢個我真係好懷疑,事實上回歸之後香港人口多左已經係一個事實, ...

利申: 曾經有車仲要日日渣車返工 (地盤 free parking)

我就覺得首相兄講到因為 "少巴士選擇, 迫人搭港鐵而導致市民選擇駕車" 呢個講法好無稽...

呢幾年港鐵客量多左好多, 呢個除左人口因素 / 多左遊客之外, 同私家車數量急升都有關係,
但講真, 首相兄猛話政府保鐵, 迫巴士公司削減服務又係咪事實?

1. 每當有新鐵路通車, 被削 / 大幅減班的十居八九都係蝕錢線, 賺錢線而又有速度 (例如 681,
98D, 你話 268B / 692 呢 D 元朗出尖沙咀 / 將軍澳過海搭鐵仲快過渣車, 冇市場 / 唔夠人爭好
正常) 既繼續客似雲來, 又幾時俾人大幅減班過? 堆蝕錢線巴士公司就算冇新鐵路通車都想放棄,
只係藉鐵路通車俾個機會佢重組, 殺左堆倒米線咁解。

2. 十幾年前經濟唔好, 好多人都怕朝不保夕, 有錢都留起佢點會養車? 呢幾年經濟好, 有唔少
人收入穩定又有物業, 買架車方便接載屋企人 / 朋友出入唔係罪過吧? 首相兄永遠唔會諗倒
人地一手抱住個 BB, 一手收埋架 BB 車上巴士的狼狽情況...

3. 由於 2 因為路面上多左車, 交通擠塞情況比十年前惡劣得多, 朝朝返工都塞到唔識郁, 有唔少
人頂唔順巴士塞車寧願死迫港鐵。就算有車人士, 部份都因為唔想塞車而放棄駕車返工改搭港鐵
(正常都唔會搭巴士, 反正都塞車我不如駕車返工)。

4. 講真香港大部份人根本就冇能力 / 覺得冇需要養車。呢度有好多未養過車 / 連車牌都冇的
板友成日都覺得養架車好易咁, 就算港鐵同九巴服務點咁差你都係要焗搭, 的士唔係人人都搭
得起的... 香港 9 成人口都係主要使用鐵路, 巴士小巴出入而唔係私家車... 巴士又成日塞車脫班,
變相港鐵係出門唯一選擇。

5. 你話巴士比鐵路舒適 (因為有位坐機會高), 呢個又係長途客先會有的 concern, 如果出入港島
九龍, 地鐵車程往往都係 20 分鐘以內, 好多人都唔介意迫一陣啦... 反而巴士受制於道路網絡
同交通擠塞, 根本無快可特 (特別係九龍同將軍澳), 冇理由為左唔想迫地鐵而要早咁多出門搭巴士
或者駕車吧?

我覺得呢度有唔少人非常鄙視別人用私家車代步, 最好全港都只准巴士在路面行走...
雖然我都贊成政府 / 巴士公司提高服務質素, 吸引更多人使用公共交通, 少 D 人駕車以釋放路面
資源, 等條路冇咁塞車, 令巴士可以冇咁塞車, 有效舒緩港鐵擠迫...

最後, 點解我放棄使用座駕? 因為停車場貴, 一個月用三幾千蚊來換取每日多 20 分鐘睡眠時間我
覺得唔值。何況我有住同區同事有車...

教導子女遠離益童
JCSCANIA 發表於 2015-1-15 16:17 | 顯示全部樓層
以車為主.....
Kaix 發表於 2015-1-15 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 JCSCANIA 於 2015-1-15 16:17 發表
以車為主.....

香港現時90%以上人口係使用公共交通出入,
倫敦/新加坡60%,上海50%,東京45%,紐約35%,悉尼/墨爾本10%,洛杉機<1%,
香港如何係以車為主??
拾顓豭 發表於 2015-1-15 20:37 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2015-1-15 13:04 發表

利申: 曾經有車仲要日日渣車返工 (地盤 free parking)

我就覺得首相兄講到因為 "少巴士選擇, 迫人搭港鐵而導致市民選擇駕車" 呢個講法好無稽...

呢幾年港鐵客量多左好多, 呢個除左人口因素 / 多左遊客之外, 同私 ...

朋友你所講嘅部份認同, 或者唔好覺得鄙唔鄙視私家車主咁難聽,
但一架私家車, 如果只有司機一個人或車頭旁多一個乘客, 佔用路面的效率確係會比一架小巴 / 巴士為低好多
如要以市民利益會依歸, 多數服從小數, 實有要犧牲, 公交優先政策難免會一眾車主有呢個感覺

現時香港情況係:
市區及新市鎮大部份: 冇必要揸車, 十八區有十五區都有鐵路到
鄉郊地帶: 村有停車場, 如果有合理巴士服務唔揸; 冇合理巴士服務可能揸到去 park n ride
已息微鄉郊地帶 / 偏遠地區: 巴士服務唔密, 變相整架 "前七" 代步都要
有錢階級 / 以錢買時間人士: 成本俾得到唔怕揸, 只係值與唔值同時間問題, 有錢人的心態亦係其中之一

至於使用公交朋友:
講求準時: 搭龜
中至長途: 搭巴士
中至長途冇位: 考慮揸車
心態大概如是, 但誠言亦唔係人人負擔得到養車, 唔同年紀階段, 人生階段都會有唔同諗法
養得到車, 條路塞唔塞車又會影響一個人去唔去揸, 依家香港就係經歷緊呢個惡性循環

但個人必須強調, 部份私家車車主 (甚至的士) 自私嘅道路使用習慣同違規係必須糾正, 否則累街坊

而上年九月到十二月嘅情況, 亦反而到香港公交係有能力應付到人流, 只是資源傾斜問題佔多
如果多人放棄揸車的話, 都唔係做唔到路路暢通, 問題係肯與唔肯
又, 如果政府肯進一步優化同埋放手俾巴士公司開源做到幾多綫, 亦可吸引一班人放棄養車
而馬路, 星洲 LTA 喺呢方面有一觀點個人好認同: 路係唔可能係無限擴闊, 行車路面係佔用唔少珍貴土地資源
餘下, 只係官府做與唔做問題

最後, 利申一下, 個人大細車牌都有, 亦考慮過買唔買車, 以上唔係空口講白話式分享, 不喜勿插得咁應