hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016離島區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2015-2016離島區巴士路線發展計劃

SSBT 發表於 2015-1-17 14:53 | 顯示全部樓層

其實係龍運E線特別平
E41同E42同價無理由
A47同A43同價都無理由...
=0=
GD1570 發表於 2015-1-17 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-1-17 13:20 發表
我當然想,無論龍城都係
甚至倒番轉全部 E 線轉晒做 A 線都得
個重點係,既然 A 線只係 E 線既 X 版,內籠搞搞吓同 E 車差唔多
甚至去到 A 車 E 車如版友所講真係冇所謂既時候
點解重要 A 線客被屈 N 倍價錢?
X42C 一開波個價都只係 42C 加三個半咋嘛,重要 X42 冇晒成個荃葵添
咁不如開晒 A 線,全世界一樣咁貴,更加唔洗抅 A 線用 E 車添,慳番啖氣

同埋啦,想回車快
唔一定要用 A 線形式直落機場嗰頭架
用 E__X 線形式落後勤區兜個圈出番嚟東涌站放車又得唔得?

講番龍運,既然 A E 車都冇所謂
啫係龍仔喺車源調配又多一種自由度啦
咁點解咁耐以嚟都重係唔夠載?
既然龍運自己都做唔嚟,年年都喺 RDP 加車但其實係將上年個數減完再加番落去,甚至係照抄番落去
(唔信自己睇番 E42 零三年同今年個車數,重有唔知邊年我記得我 MARK 低晒龍運喺 RDP 作出嚟啲數出嚟,大家可以自己揾番)
咁龍運又有咩權可以開新線?
倒頭來咪又係將現有資源亂咁抽,幫自己線減班

巴士公司開少架車,巴士公司自己甚至運吉都唔洗負責架
只係因為冇咗架車而去遲到班客份人工要負責咋嘛

開E__X線同普通E線喺時間上有乜分別?乜原來兜完機場出後勤再出返東涌時間上係少過順路入架?

車唔夠?唔該搵運輸處,你話佢亂抽資源?我又想問:今次條A33P資源從那兒來呢?
唔夠資源唔開得新線,咁九巴應該好耐無新線開WOR...點解近排頻頻開新線呢?(雖然大部份都係上下繁線,咁A33P何嘗又唔係呢?)
「資料有限,慾望無窮」這個道理無理由唔知啦
而且,新界機場線一向都係以清客為主要,A線車清客程度肯定比E線車來得較差,
在資源可以靈活詬配的情況下,根本就唔應該分E線車定A線車,
最重要係可以清到班客走,唔好好似落馬州站班客咁樣咪得囉...
要舒舒服服嘅話,可以搭的士,用不著迫巴士吧!

你寧願巴士公司開少一架車,都唔想E線車行A線?
我有人手,得返架E線車,咁唔開嗎?寧願畀班客插死、畀班區議員插死我都唔開?
唔係嘛...
仲有?龍運無話過A線一定要由邊一批車行架WOR...想當件LANCE仲在時日日都行A33
如果因為LANCE而唔出車畀A33,咁我想問係咪由得A33無咗全日唯一的一班車呢?

A線車收得貴,主因係因為不經東涌及後勤區,變相客源少咗,而唔係因為架巴士不同的配備所以收得貴
這一點也要搞清楚先WOR..
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2015-1-17 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2015-1-17 14:25 發表

與其開條空氣線, 倒不如加密返E線
E34A/B唔夠車係事實, 以A33既現況黎睇A36都唔方會有客
佢呢d係叫浪費資源
回車回得快d, 快果15分鐘囉
我就寧願佢遲15分鐘開返班E線喇 ...

如果係15分鐘加埋私牌返去就唔同計法喇..
你有你可愛,我有我好笑。
ma2 發表於 2015-1-17 18:57 | 顯示全部樓層

東涌應否增設專線小巴線,來往東涌站至東涌医院
和石門甲路線?
hokachung 發表於 2015-1-17 19:11 | 顯示全部樓層
留意到A47有後備行車路綫,可以改行錦田公路去元朗
睇黎九巴同運輸署開始認可呢種行法,希望其他元朗大欖隧道路綫可以跟隨
HF3204@243M 發表於 2015-1-17 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2015-1-17 17:30 發表

開E__X線同普通E線喺時間上有乜分別?乜原來兜完機場出後勤再出返東涌時間上係少過順路入架?

車唔夠?唔該搵運輸處,你話佢亂抽資源?我又想問:今次條A33P資源從那兒來呢?
唔夠資源唔開得新線,咁九巴應該好耐無新線開WOR...點 ...

繁時只要其中一個方向唔入後勤區,去到東涌總站就回程番市區
咁做法回車都已經快咗,而且 E 線自己都可以做到
冇必要吓吓都要用到 A 線,直落國泰城客運大樓掠水?

簡單嚟講,你嗰隻理論就係"有車唔上?"
但根本問題係,人同車都冇多到
有架車嚟到都未必上到

由零三年到而家,已經有最少五百八十架巴士跌咗落運吉減車黑洞
唔好講咁耐,近年老九開新線,咪又係將殺全日線出嚟既車踢去開繁時線
根本部車一定做唔夠全日,甚至半日都冇
同埋龍運自己都殺過唔少線架

當你同我講緊 A E 唔再分家,而你就只係純粹只係喺咁多架車度著手
將 A 車踢落去做 E 車當係變通
問題係,兩個老運都講緊大話,就算 A E 車統一,A 車改裝番做 E 車,都唔會有足夠既車做咁多條線既客
甚至有可能冇車到抽東涌區內線資源做新線
換言之,根本問題係冇解決過
既然都係唔夠載,點解俾龍運開新 A 線掠水?
不如加人加車同老九做轉乘算啦

A 線唔經東涌同後勤區,值得貴 E 線咁多?
如果龍運城仔等錢洗,不如陰乾 E 線做密 A 線好過啦
A 線冇話過唔可以客運大樓後入後勤區出番嚟東涌做總站架
kmb71k 發表於 2015-1-17 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ma2 於 2015-1-17 18:57 發表
東涌應否增設專線小巴線,來往東涌站至東涌医院
和石門甲路線?

而家嶼巴都夠玩啦,貪過癮一齊蝕咩
以上回應,是否可行?是否合適?
拾顓豭 發表於 2015-1-17 21:11 | 顯示全部樓層
睇完整個方案:

A33 現時客量有 30% up 真係 O 咀, 成鬼人見都係拍烏蠅, 今次真係唔信運豬數字
但坦言, 正綫調整時間至 0515 後, 往機場方向應該會多人搭丁丁, 擺 N30 尾車同 E33 頭車之前,
尤其係現時愈來愈多早機, 同埋 E33 頭車條龍... 應該會吸引到趕飛機客嘅... (希望擺呢個時間輸少當贏)
不過計埋吉車回巢, 應該都係繼續蝕到入肉, 尤其是 A33 同 E33 行車時間真係差唔夠三個字
回程就, 開四點, 你龍運又唔係有機場員工搭車優惠, 屯門區啲朋友真係睇收費為上 (A33 未改綫前死得幾慘就知),
加上收工唔係個個講快, 真係咪玩喇

A33P / A36, 或者會吸引到青公沿綫客, 後者更加係搏 E34B 服務唔理想, 元朗唔夠載而做執雞角色多
不如等遲吓屯赤公路開先一次過搞, 依家專心做好 E34A/E34B 加班好過喇

A47 定位比較模糊, 但始終係經新區同埋 serve 埋大學站間酒店, 又係只得一日一班, 客量得唔得係言之尚早

E33P 都算係屯門西區爭取多年的成果, 其實呢個方案都係折衷, 始終都要睇屯赤新路啟用後先一次過大執,
連埋 E34 系一齊搞

嶼巴 11 號加車方面, 反映實際嶼南大澳持續增加客量, 但中途起載客量都最好研究下點搞一搞,
尤以現時星期六日午後需求都多, 中途站等車都叫哂救命

運豬開始批准巴士公司行錦田公路做指定路綫去避開博愛塞車, 呢個係德政,
期待巴士公司盡快將所有欖隧路綫納入可經此後備路段
LN9267 發表於 2015-1-17 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-1-17 02:01 發表

通常地, 區議會對於呢D額外新增既資源都會鬆手D

我估計大埔區議會好像T271一樣,要求A47減價才接受。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
martin2000 發表於 2015-1-18 00:02 | 顯示全部樓層

龍運真係好大貪, 唔夠車都要開A33 / A33P, A36, A47
但係條條線都開得一班, 唔通真係載空氣, 蝕到可以唔洗賺突搞回贈?

但係睇返長遠plan, A33/A33P有2架車, A36有3架車, A47有2架車
即係total有7架車既資源啦, 就當呢7架車都要用來開A線
7架車應該都做到A41P既班次, 養得起一條全日A線
如果要3揀1開全日既話, 跟舊年A33延長去洪水橋plan再轉全日應該較正常

最唔值得開一定係A47, 當A33/A36都有提比E33/E34B快15分鐘, 但係A47隻字不提
梗係啦, A47兜一兜白石角, 無咗3-5分鐘, 入一入大學站, 又無咗3-5分鐘
但係平時搭車經驗話我知E線由東涌消防局去國泰城都係10分鐘左右
咁搞法一加一減, A47同E41既時間差距唔會超過5分鐘 (好彩龍運未癲到要A47行埋源禾路)
如果要大埔班客搭A47, 將A47同E41既行車路線對調就差唔多, 一定可以話A47快過E41 20-25分鐘
不過咁搞法逼人坐貴車, 大埔區會一定唔會俾佢改囉