hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣巴士路線建議
開啟左側

[問題] 安達臣巴士路線建議

dennis28a 發表於 2015-1-26 03:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-1-26 02:42 發表

第一組:中上環、灣北、炮台山、天后、北角。第二組:金鐘、灣仔、銅鑼灣、天后。第三組(循環區):北角東、鰂魚涌、太古城、西灣河

以上分工適合全日線用,第三組一定系北角落橋,西灣河入隧道,唔可以掉轉行!一定系反時針行...

頭兩組都仲算正路,但第三組我有保留。
唔係話你咁行有錯,而係循環線有問題。
家陣唔係 82X 行街買餸,而係巴士公司搞唔掂咁既循環線,
除非你係太古城學 110 做關冷氣定點啦,但咁唔會有北角東、鰂魚涌放工客理你,
一係你進取少少,學 373,早繁只到西灣河,下繁北角起載,咁就唔同講法。

原帖由 Ravenclaw 於 2015-1-26 02:42 發表
四順如果死都系要非繁要有車去中上環,拉111上順天/順利,並且減班,因為沒得加車...

至於 111 任何拉長既方案?
巴士公司心態係做多幾年得幾年,對於任何全日延長方案均唔會考慮,
因為沙中線只會殺左成條 111,無謂多個四順/四彩多隻鬼,你依條數就死心吧。

惡意回復是不道德的行為。
Ravenclaw 發表於 2015-1-26 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-26 03:45 發表

除非你係太古城學 110 做關冷氣定點啦,但咁唔會有北角東、鰂魚涌放工客理你,
一係你進 ...

笑左,系死都死104先,一定唔會死111先...

101最多人系九龍灣牛下,跟著對家公司一定會繼續搶客,體下邊間公司先投降頂唔順話唔做紅磡土瓜灣(一有沙中,101/111個餅客量必降),101同111系互相競爭緊的,但紅砌土瓜灣個餅一定唔會跌到完全無得做,因為遠離鐵路的灣仔道、天樂里系101/111的最大客倉...

系殺都殺104的,沒理由用條咁ge線比d $2.00 落旺角買送的...

港島<>西九系廢的,如果佢想keep呢班客系智障的,keep $2.00買送客就更加...
cong 發表於 2015-1-26 11:23 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2015-1-26 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-26 03:45 發表

一係你進 ...

咁唯有系南豐新邨/康山找位置做循環點休息

sorry...疏果條唔系15分班,系20分班...

eric278 發表於 2015-1-30 10:45 | 顯示全部樓層
再看番安達臣路線計劃,往返藍田站的一條估計會取代九巴13S的服務,
起碼13S會削減至只開早繁,因為路線基本上重疊。
還看香港公交
EX-TL 發表於 2015-1-30 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2015-1-30 10:45 發表
再看番安達臣路線計劃,往返藍田站的一條估計會取代九巴13S的服務,
起碼13S會削減至只開早繁,因為路線基本上重疊。

情況好似將南當年招標將軍澳市中心<>紅磡碼頭一樣, 睇下係咪真?!
Eragon 發表於 2015-1-30 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-26 00:22 發表

694 兩繁果陣有 606 系支持住,所以 606 系的確分薄左客源,
但一到兩繁以外,694 藍田/將軍澳比例係一半一半(運吉以前數過客,以拒絕 606 延長服務時間),
所以 694 非繁仲可以生存,真係要多謝藍田。

694生存到,純粹係因為老新cut 唔到。

692之所以殺得到,主要係因為老運要交排放數。
694又唔經旺區,老運無必要搞佢。
於是如果老新要殺694,佢就要單挑區議會,而唔係叫上RDP。
但係老新根本無可能做到補償計劃畀區議會。
結果就係694死極都死唔去。
fai(h) 發表於 2015-1-31 03:16 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2015-1-24 11:58 發表

觀塘人口已經好多,根本唔應該劃入新區。

反而安達臣有一部分起西貢區,其實西貢區都可以考慮差隻手埋去

安秀道沿線的安達臣南北邨應在觀塘區內,他日對上的石礦公園發展區 (即今日的大上托)雖然部分納入西貢區範圍, 估計賣地或發展公營房屋後,將會修正區界線, 以大上托山頂為區界, 住宅區全面劃入觀塘區, 如同現在的碧雲道沿線一樣.
hadboy5 發表於 2015-1-31 19:53 | 顯示全部樓層
其實將過山深水埗線拉去油塘食鬼埋條藍鐵線可行嗎?油塘轉車點都方便過藍田,運吉幾時啓動招標程序?運吉可能自問西九專營權對老新唔住,所以作為補償都唔奇,但係老九會不會俾D 心機去搶旗咁就唔知?可能有人問米D 俾新城做掛
transbus 發表於 2015-1-31 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-1-31 19:53 發表
其實將過山深水埗線拉去油塘食鬼埋條藍鐵線可行嗎?油塘轉車點都方便過藍田,運吉幾時啓動招標程序?運吉可能自問西九專營權對老新唔住,所以作為補償都唔奇,但係老九會不會俾D 心機去搶旗咁就唔知?可能有人問米D 俾新城做掛 ...

建議中o既過山線,
就係油塘, 興田, 安達, 彩雲, 龍翔道, 南昌街, 深水步, 長沙灣.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣