hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣巴士路線建議
開啟左側

[問題] 安達臣巴士路線建議

JX9097 發表於 2015-2-2 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-2-2 21:15 發表
都係兩條線,一條將鐵開跟796x 去尚德入巴總
另一條調景嶺直去清半後上公路

調景嶺+清半肯定冇客
因為調景嶺咁兜法,不如保鐵仲快
單靠清半冇可能支撐到條線(繁時都未必得)

將鐵+尚德
即使尚德肯放棄專線同人分
將軍澳人都未必領情,始終港鐵時間上唔輸蝕
搭巴士仲要隨時塞將軍澳道落橋位+觀塘道
去觀塘仲要搭倒頭車先落到是地
咁不如安分守己坐港鐵算數

九巴方面都唔見得支持
因為接駁線做一個蝕一個,但車就要加
(計距離同班次,隨時要加兩三架車,呢個仲未計調景嶺條「新線」用車)

當然,可能有人話,唔坐接駁線隨時連下程車都冇得賺
之但係依家觀塘批長途線自己都搞唔掂(周不時去到彩虹已經頂哂閘)
當中如果已經包括將軍澳/調景嶺轉車客的話,咁九巴根本冇誘因開接駁線
(因為佢哋已經坐緊296A,或者港鐵轉九巴)

如果唔包的話,咁長途線所增加嘅利潤可唔可以多到至抵消兩條新線所用嘅資源?
同時,觀塘多咗客上車,即係令到彩虹至黃大仙段乘客更難上車
咁又會唔會倒走批客,而最終令到條數仲差咗?
castanopsis 發表於 2015-2-2 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-2-2 21:25 發表
當港鐵每隻門得 5 個人上,2 分半鐘一班車,5 分鐘都有 400 人,
朝早 5 分鐘一班 296A 都好少企人,港鐵處於下風?

港鐵400個人係去全港各地
以當年693/694個客量,加埋用796M等短途線駁鐵過海個客量
相信400人有一半以上都去緊港島
然後參考翻796C/296D等路線在將軍澳線通車後個客量跌幅
現時搭鐵去九龍各地的相信都唔少,比例上400個入面相信點都有百幾個
餘下既客大部分應該去新界,但個數點估都應該少於5分鐘100個
比起5分鐘坐滿一架車既296A,完全唔覺鐵路佔緊上風
miklcct 發表於 2015-2-2 23:54 | 顯示全部樓層
為什麼要開這麼多線?以九巴一貫性格,只需要重開90線(寶林 <-> 彩虹)就已經解決了該區的交通需要了。
進智公交
S3BL100 發表於 2015-2-3 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2015-2-2 11:17 發表
運輸署可能唔想將軍澳南的情況再發生一次, 所以先不再招標
例如296A和796S, 如果係同一間公司做, 可能已經合併, 並慢慢減班減車, 鼓勵改乘港鐵

而家問題唔係佢地係咪拎 213D 213X 出來招標,而係佢地的論調極之牽強,簡直形同狡辯,
到時秀明道有四條重疊線出旺角,簡直令人嘆為觀止,同時 601 619 又唔加車拆線,爆鑊情況預期會愈來愈嚴重。

話時話,原來佢地黑廂作業,安達臣個 plan 私下諮詢左三次,之後就出左份咁既新線完全拒載將軍澳山上居民的方案。

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2015-2-3 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-2-2 23:51 發表

港鐵400個人係去全港各地
以當年693/694個客量,加埋用796M等短途線駁鐵過海個客量
相信400人有一半以上都去緊港島
然後參考翻796C/296D等路線在將軍澳線通車後個客量跌幅
現時搭鐵去九龍各地的相信都唔少,比例上400個 ...
我個當每隻門 5 個人,5 分鐘 400 人都已經極之低估啦,
事實上就算 8:45am 車頭車尾都唔會一對門得 5 個人上車,如果將軍澳站係呢個客量,將軍澳線個所謂「100.6%」點可能出現?
如果將軍澳站一對門都係得 5 個人上車,仲要調景嶺成棚人落車轉觀塘線,如果係咁油塘根本唔需要逼上車啦,成件事根本唔 make sense。

一班 296A 坐滿都唔夠 100 人,
同開緊兩分半鐵號稱 100.6% 既將軍澳線比,將軍澳線處於下風?雖然 296A 客量係唔錯,但咁吹法會唔會離譜左少少?
將軍澳站早繁最繁忙一小時入閘入次係以萬計,尚德全日加埋都無咁多人上 296A 出去囉。
fai(h) 發表於 2015-2-3 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-2-2 19:34 發表

其實我估九巴都未必有興趣搞296A/796S合拼
因為296A習慣自成一角,要佢哋接受兜其他區先出去相信機會近乎零
(情況類似麗港城,條條線都係有入冇出)

但若果改做將南開經尚德?都係唔可能
因為尚德都會反對冇位坐/揀 ...

296A由尚德開出停2個站直出觀塘站, 可以快過港鐵, 又有海量轉乘優惠. 若延長至調景嶺或天晉III 等海濱新區, 繞經太多地方, 變成98A 的狀況,吸引力下降.
castanopsis 發表於 2015-2-3 21:00 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-2-3 00:07 發表
我個當每隻門 5 個人,5 分鐘 400 人都已經極之低估啦,
事實上就算 8:45am 車頭車尾都唔會一對門得 5 個人上車,如果將軍澳站係呢個客量,將軍澳線個所謂「100.6%」點可能出現?
如果將軍澳站一對門都係得 5 個人上車,仲要調景 ...

你當時唔係話100.6%只限油塘-鰂魚涌一段嗎?
點解突然又話將軍澳多人上導致100.6%載客率?
你覺唔覺得你有少少自相矛盾....

再者,你俾個將軍澳站入閘人數俾我無用
一條鐵路做全港各地,296A淨做觀塘同新界部分地區,兩個數字根本唔可以直接比較
唔通多人搭地鐵去港島會令296A處於下風?係無得咁計
3ASV174 發表於 2015-2-3 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-2-3 21:00 發表

你當時唔係話100.6%只限油塘-鰂魚涌一段嗎?
點解突然又話將軍澳多人上導致100.6%載客率?
你覺唔覺得你有少少自相矛盾....

再者,你俾個將軍澳站入閘人數俾我無用
一條鐵路做全港各地,296A淨做觀塘同新界部分地區,兩個數 ...
我係想話如果將軍澳站得 5 個人上車,
根本去到油塘都無可能做到「100.6%」,乜唔係成日吹將軍澳線好逼架咩?唔係坑口都上唔到車架咩?點解依家又變左將軍澳站一對門得 5 個人上車咁陰公豬?
自相矛盾既才不是我。

我俾個將軍澳站入閘入數你,
正是想話「連港鐵都處於 296A 下風呢件事」係如何無稽,其實你一樣唔知有幾多人搭港鐵係出去觀塘牛頭角。
我自己都識人住廣明苑返觀塘係搭港鐵既,原因就只係因為將軍澳隧道塞車,事實上 296A 依家走左既客,除左有一班係直接上左鐵路唔去轉車,都有一大班係直接上左鐵路都唔再搭一程 296A。
若然依家 296A 仲係朝朝頂閘都話,但 296A 朝早係連企都無人肯企。
據聞有人早排數過 98A 同 296A 客量,朝早繁忙時間 98A 頂閘既班次數量,比起企人既 296A 班次仲要多一截。
castanopsis 發表於 2015-2-3 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-2-3 21:48 發表
我係想話如果將軍澳站得 5 個人上車,
根本去到油塘都無可能做到「100.6%」,乜唔係成日吹將軍澳線好逼架咩?唔係坑口都上唔到車架咩?點解依家又變左將軍澳站一對門得 5 個人上車咁陰公豬?
自相矛盾既才不是我。

我俾個將軍 ...

你有無咁善忘?
每隻門5個人係你自己既假設,我只係build on你個假設去講
唔記得咗?唔怕quote多一次一版之前你講既嘢
當港鐵每隻門得 5 個人上,2 分半鐘一班車,5 分鐘都有 400 人,
朝早 5 分鐘一班 296A 都好少企人,港鐵處於下風?

坑口上唔到車同將軍澳站上車人數並無邏輯關係
另外,296A無人企個原因係因為將軍澳區得兩個站,班客寧願等下一班車
下繁296A往尚德有唔少班次都會頂閘(當然,98A個情況會更嚴重)

你識人廣明苑走去搭鐵,我亦識人將廣走去搭296A轉車(非巴迷)
其實大家退一步講,可以話296A同港鐵各有千秋
尚德邨內去新界我相信唔少人都會選擇296A出去轉
而將中將廣去新界亦有唔少乘客搭鐵
3ASV174 發表於 2015-2-3 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-2-3 22:20 發表

你有無咁善忘?
每隻門5個人係你自己既假設,我只係build on你個假設去講
唔記得咗?唔怕quote多一次一版之前你講既嘢

坑口上唔到車同將軍澳站上車人數並無邏輯關係
另外,296A無人企個原因係因為將軍澳區得兩個站,班客寧願 ...

其實唔係我善忘,
我 #260 個回文係回應你在 #256 個回文:

原帖由 castanopsis 發表

轉乘優惠係的確好大影響
基本上將中/將廣/彩明苑堆客都寧願走去尚德搭296A
甚至連港鐵都處於下風(早繁港鐵將軍澳站每隻門只係得幾個人上)

我要計數先將你個「幾個人」assume 做 5 個,
如果你個「幾個人」係指 15-20 個人,ok 我今日又學多左好多野。