hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) $2優惠是否阻礙行車時間的討論
開啟左側

$2優惠是否阻礙行車時間的討論

capricorn 發表於 2015-2-26 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-2-26 12:55 發表

你都會有用$2的一日.

老人家貢獻社會咁耐,你忍耐返幾分鐘都唔得?
你唔係覺得只係幾分鐘咁少吧
 樓主| ky927 發表於 2015-2-26 21:34 | 顯示全部樓層
講得長者,就係唔想上上落落或者企咁耐,所以先搭巴士啫。唔係搭左地鐵啦。

繁忙時間,差不多條條線都站站停;非繁時間,有車就上都好正常;

況且好多司機都哂證,譬如沙田搭182落大圍,點解又無人嘈?

不過個重點係,$2好,$19好,只要佢俾足車資,佢地就有權係路線指定嘅站落車架啦。幾多錢搭幾多站,純粹係價值觀問題。但唔好將條線嘅速度同咩人搭掛勾,或者標籤某種人浪費緊資源。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
tomtom2015 + 1 + 5 講得岩! 只要佢俾足車資,佢地就有權係路線指 ...

查看全部評分

3ASV174 發表於 2015-2-26 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-2-26 15:11 發表
其實有D野係唔係太針對左某D人呢?
除左$2客外
一樣有人全費搭對外線之後幾個站落車
而重點係其實若果本身個站都有客上車既又有咩所謂?
反正你點都要停站

若果講錢銀方面問題既
咁好難介定可為合理定唔合理既價錢 ...
真金白銀俾錢真係吹你唔漲,而且點都係少數,
但長者俾 $2,講緊係你同我交稅貼佢,即係你同我夾錢俾人阻住自己。

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +10 收起 理由
區麗芝 + 1 + 10 你同我夾錢俾人阻住自己
nwfb1001 + 1 你同我夾錢俾人阻住自己
neoplan720p + 1 你同我交稅貼佢,即係你同我夾錢俾人阻住自己 ...

查看全部評分

3ASV174 發表於 2015-2-26 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-2-26 21:34 發表
講得長者,就係唔想上上落落或者企咁耐,所以先搭巴士啫。唔係搭左地鐵啦。

繁忙時間,差不多條條線都站站停;非繁時間,有車就上都好正常;

況且好多司機都哂證,譬如沙田搭182落大圍,點解又無人嘈?

不過個重點係,$2好,$19好,只要 ...
點解無人嘈車長?
好簡單,因為長者客唔係真係 $2,係全香港納稅人夾錢俾埋差額,唔使佢俾,唔等於唔需要俾。
GL3789 發表於 2015-2-26 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-2-26 18:43 發表
大隧798轉乘客?

其實我個人都覺得2蚊應有限制。限制之後,因多左條件,即使津貼到變俾一蚊車費或免費都好好多。。。
例如︰
只限朝9晚5及晚上9時起至凌晨6時享用$2優惠,免阻礙上下班時間趕促之乘客。
剔除部份路線(就好似某 ...

無限制就一定俾人濫用架喇
有些老人家專揀(過海)隧道車搭,佢地心態係 橫掂都係兩蚊雞,梗係搭最貴果架喇

重災區始終都係跨區線,會唔會可以諗下將某些巴士站改為只准上車,不准落車,杜絕番某些人將跨區線當區內線咁搭?
例如682柴灣方向,未出馬鞍山不准落車
當然呢個方法又會產生另一個問題啦

最後想講,如果小巴都推埋$2優惠,小巴司機/營辦商只要有部八達通機,不斷拍卡,直頭當佢係提款機 識生金蛋
唔知政府又點樣杜絕呢樣野?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
win350 + 1 + 5 只准上車,不准落車

查看全部評分

miklcct 發表於 2015-2-26 23:25 | 顯示全部樓層
深圳啲長途線咪又係站站停,未上公路根本就係$2流水。

唔想俾人長線短用?唔好整咁多個站,只停大站咪得囉。82每3個站以上先好俾682停1個站,咁啲人咪唔會將682當82咁搭。
進智公交
hardplastic 發表於 2015-2-26 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 2015-2-26 11:19 發表
682最浪費時間的是那些坐幾個站就打鐘落車的$2雞!

歪理, 唔埋站上客好唔好?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
ky927 + 1 + 1 正確
cky + 1 + 1 唔落車都有人上車, 時間根本沒有分別 ...

查看全部評分

111 發表於 2015-2-26 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 capricorn 於 2015-2-26 09:22 PM 發表
你唔係覺得只係幾分鐘咁少吧

朝早繁時過海車好多時拖卡
又好多時因為有兩蚊客/比全費坐幾個站既客搞到焗住一齊排隊埋站落客
想一架車埋一個站都做唔到, 仲要唔只一個站係咁既時候
真係唔只慢幾分鐘呢...

不過巴士公司搞到 d 短途線仲疏過長途線又係另一個問題......

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 好多時因為有兩蚊客/比全費坐幾個站既客搞 ...

查看全部評分

樓主| ky927 發表於 2015-2-26 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-2-26 22:14 發表
點解無人嘈車長?
好簡單,因為長者客唔係真係 $2,係全香港納稅人夾錢俾埋差額,唔使佢俾,唔等於唔需要俾。

如果學你咁講,係咪長者學童要等納稅嘅工作群上哂車先可以上車?小童半費只可坐半坐,長者$2要讓坐(讓返個坐位出來)?

假設搭程968 $23.4-$2/5000000勞動人口
=$0.00000468
即是你供獻左呢個數俾呢個長者方便,搭呢程968。

我代表長者們多謝你。
6516 發表於 2015-2-27 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-2-26 23:55 發表

如果學你咁講,係咪長者學童要等納稅嘅工作群上哂車先可以上車?小童半費只可坐半坐,長者$2要讓坐(讓返個坐位出來)?

假設搭程968 $23.4-$2/5000000勞動人口
=$0.00000468
即是你供獻左呢個數俾呢個長者方便,搭呢程968。

...

其實你個諗法會唔會太過極端呢?
又唔係冇車坐, 但就坐架貴一貴仲要係長途線
都唔緊要喇, 你要納稅人埋單wor
作為納稅人, 點解唔可以認為呢d係浪費呢?
照你咁講, 政府亂洗錢就唔駛管架喇, 反正都係香港用jei