hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙,係咪大家想象中咁吸引?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙,係咪大家想象中咁吸引?

transbus 發表於 2015-3-4 01:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2015-3-4 01:25 發表
81又平又密又唔慢又有馬騮睇 點解要行青沙?

標籤81做馬騮山觀光線, 咪會中加價伏囉..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
mrm23 發表於 2015-3-4 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-3-3 19:34 發表

炮台街咁快去到轉車站 ?
山東街去轉車站都起碼要 20 - 25 分鐘啦

正常非繁 40mins 可以由博康去到大角咀尾站了..
[size=18.0180187225342px]45mins 已經算好慢..
用多 5mins 已經可以上到轉車站..
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-4 01:46 | 顯示全部樓層

回復 108# 的帖子

板友不如你可以試下咁睇
冇錯,81係有佢慢既地方
若果計既話佐敦來往市中心-禾輋的確要用快既35-40分鐘
平均40-45分鐘既時間

佐敦搭280X返沙田真係可以快到81返到都得
lee個位老九慢慢做宣傳冇問題
起碼真係有快到
而家班次、價錢offer唔好但都仲應該會有改善空間

咁沙田就佐敦就當我地fight fight fight真係fight到兩線10分鐘一班
收返我$7.1,都仲快到十幾分鐘既應該
咁都冇問題
因為只要兩線撐得上10分鐘既話用多5分鐘平均候車時間
但可以快一倍落到佐敦都抵

咁出事既位係咩呢?
郵政局打後根本平手
就算287X同280X 1分鐘一班都冇用
因為287X上到尖山轉車站既時間81都應該準備落得山
最後兩個方法都只係打成平手
但287X<>280X係唔係一定唔使等車就做到轉乘先?
即係根本點fight都唔會fight到
主因係唔係班次疏/價錢既問題
而係根本287X上尖山快唔起
更唔好講若果落登打士街81仲可以快過你都唔奇

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 287X上尖山快唔起 -&gt; 中肯

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tatl 發表於 2015-3-4 02:02 | 顯示全部樓層

其實如果真係重點"搞大"青沙,又點會咁耐都係得咁少資源(仲要D資源係由原有路線抽過黎)搞三條繁忙時間都夠膽開15分鐘一班既全日線。

所以馬鞍山既朋友、出旺角既朋友或其他無車到青沙既朋友,青沙線既問題係喺間公司度,眼高手低咪搞到而家得不償失。

與其諗計陰乾81,86等現有線不如真係做密堆青沙線,等D客話比你聽係咪要廢左佢地。
siusiupeople 發表於 2015-3-4 02:04 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-4 02:05 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-4 02:10 | 顯示全部樓層

KN7229 發表於 2015-3-4 02:33 | 顯示全部樓層
純粹分享:
有次平日晚大概十點鐘左右 ,尖沙咀上81C ATE返沙田,去到九龍中央郵政局見到前車287X JP1997。點知返到大圍鐵路站 部JP1997係返我前面..
當晚81C無特別碌車 無塞車,只係食左幾枝燈(不過窩打老道如果停任何一個站食燈都係正常)

再有次同朋友去完深水步黃金,星期日下午六點半左右時間,我係大埔道上81 ATENU 我朋友係九江街上86 AD, 我朋友大概早上車過我3-4分鐘。我最後起碼快五分鐘到沙中。兩邊沿途都係正常 無塞車

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
neoplan720p + 5 Thanks for sharing

查看全部評分

Dan~ 發表於 2015-3-4 03:35 | 顯示全部樓層
最極端是大圍出發前往美孚,單是286X由青沙開始至美孚一段已十分廢時失事。用287X轉乘286X撇除等候時間,車程都可比86A慢。
gu9434@24 發表於 2015-3-4 03:45 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-3-4 02:04 發表

咁你咪去爭取加密青沙線, 同埋稍加轉車優惠額囉, 邊個阻止你呢?
作為地區議員,這些才是應做的實事來。

靠地區議員諗巴士重組 死左都唔知咩事

現階段81只可以減班了事..
同287x>280x比價錢又貴過人仲要轉車食風 你搭埋我果份