hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月鳥,點解將荃線完全冇聲氣?
開啟左側

3月鳥,點解將荃線完全冇聲氣?

93A_S3_6:30am 發表於 2015-3-6 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-3-6 00:19 發表
呢個假設係快慢線全日聯合班次 10 分鐘一班,但如果中間有一段時間係聯合班次 15 分鐘一班,咁就已經無人會專登等快車,
因為根據我搭 95 既經驗,行晒秀明道都係 5 分鐘,就算入埋四順,相信大部份時間都慢唔到 17 分鐘咁多,連 1 ...

九巴今次有心不計成本咁投呢條線翻泥,其實全日十分鐘聯合班次都未必完全無可能,當然呢樣要等進一步資料

就算只係得繁時會開晒快慢線同做到十分鐘聯合班次,咁以上做法一樣可以只在繁忙時間實施,對將軍澳同秀順兩邊都有利
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
3AV53 發表於 2015-3-6 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-3-6 00:36 發表
講真俾我係巴士公司咁計,要揀一條線龍翔道飛站,就一定會揀慢線飛,拉返勻兩條線既行車時間,
但聽有關方面口風,快線似乎真係會局部飛站,但我覺得個「局部」飛站飛秀茂坪道同順利邨道已經係極限,
講真如果終極目的唔係要將其中 ...
我估兩條線都唔停龍翔道,而快線甚至秀茂坪道開始已經飛站,慢線就停埋坪石開始飛站。
慢線如果龍翔道都有站,同29M轉龍翔道車冇分別,

而且龍翔道都未至於要5條半荃葵線做咁誇張。

93A_S3_6:30am 發表於 2015-3-6 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 最後熱狗 於 2015-3-6 00:38 發表
即係咁,將南去荃葵一定多客過去秀順,
只不過有冇人用將荃去荃葵咁解既啫,
唔好忘記兩線聯合班次10分鐘一班,
咁點解唔用其中一條線去服務埋康城呢?
至少唔會少客過將荃兩線聯合10分鐘喺將南載空氣囉。 ...

上文都講左,兩線都係調景嶺做總站係為左行跳飛機,既然咁設計得,當然應該響後段都盡量吸客而唔係白行

入康城的話,我唔太見得會吸得多客過響將南,最少短期內一定唔會
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
3AV53 發表於 2015-3-6 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-3-6 01:09 發表

九巴今次有心不計成本咁投呢條線翻泥,其實全日十分鐘聯合班次都未必完全無可能,當然呢樣要等進一步資料

就算只係得繁時會開晒快慢線同做到十分鐘聯合班次,咁以上做法一樣可以只在繁忙時間實施,對將軍澳同秀順兩邊都有 ...
其實佢寫得兩條線既服務時間都係全日,一定唔會得繁時有晒快慢線,
只係當中兩邊總站服務時間既分別,
可能快線將軍澳早開早收,荃灣遲開遲收都未定。
3ASV174 發表於 2015-3-6 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-3-6 01:12 發表
我估兩條線都唔停龍翔道,而快線甚至秀茂坪道開始已經飛站,慢線就停埋坪石開始飛站。
慢線如果龍翔道都有站,同29M轉龍翔道車冇分別,

而且龍翔道都未至於要5條半荃葵線做咁誇張。 ...
我反而覺得龍翔道應該係會停,因為唔見得將荃會有雙向客源,但停埋龍翔道就有,
事實上龍翔道入荃灣,將荃都係最快,29M 落去轉任何荃葵車都一係兜路,一係唔到市中心,而依家龍翔道下繁 38 40 40P 42C 加埋都係唔夠載,無理由將荃有位反而飛站。
EF107 發表於 2015-3-6 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-3-6 01:22 發表
我反而覺得龍翔道應該係會停,因為唔見得將荃會有雙向客源,但停埋龍翔道就有,
事實上龍翔道入荃灣,將荃都係最快,29M 落去轉任何荃葵車都一係兜路,一係唔到市中心,而依家龍翔道下繁 38 40 40P 42C 加埋都係唔夠載,無理由將荃有 ...

據了解,龍翔道會停
但 摩士公園泳池, 永光書院, 天馬苑, 鑽石山鐵路站 都係冇站

290: 完全不停順利,秀茂坪,
290A: 基順小學, 順安,順天,再入中秀上秀,行多四個字
將廠準備賣走果條線 9架車
加埋青衣廠出10架車
應該夠車行吧.

GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
3AV53 發表於 2015-3-6 01:55 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2015-3-6 01:41 發表

據了解,龍翔道會停
但 摩士公園泳池, 永光書院, 天馬苑, 鑽石山鐵路站 都係冇站

290A: 基順小學, 順安,順天,再入中秀上秀,行多四個字
加埋青衣廠出10架車
...
即係290 寶達>彩雲>彩虹站>彩虹邨>黃大仙站>豐力樓>畢架山花園>葵芳?

咁計法梁潔華上車12個站就到葵芳都唔差,不過40客量會進一步受打擊,兩條聯合班次10分鐘一班直到葵芳仲邊有人會等15-20分鐘一班要兜美孚既40。

castanopsis 發表於 2015-3-6 02:27 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-3-6 01:22 發表
事實上龍翔道入荃灣,將荃都係最快,29M 落去轉任何荃葵車都一係兜路,一係唔到市中心,而依家龍翔道下繁 38 40 40P 42C 加埋都係唔夠載,無理由將荃有 ...

客觀分析,根據往績,將荃線客源唔會太單向
你望下成個將軍澳,邊幾條線雙向客源最多?
一定係798/796X,講緊逆向一樣企人/頂閘
這兩條線的共同點是另一邊總站擁有龐大的人口,唔少人搭入將軍澳返工返學
以荃葵的人口,要做雙向客源,唔使一定靠黃大仙/新浦崗
不過將荃線走線能否吸引在荃葵住,將軍澳工業邨/學校返工返學既人就好難講...
始終全將軍澳最大的學校區,是總站區調景嶺/將南
lsc04d11 發表於 2015-3-6 05:57 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 6-3-2015 01:41 AM 發表

據了解,龍翔道會停

加埋青衣廠出10架車
...

其實唔聽龍翔道太多站都好,234C都係咁樣JE,停完畢架山、豐力樓,停埋黃大仙就到九龍灣。
到時咪又整個38,40,40P,42C(去程可再加屯門/天水圍既觀塘線)轉乘優惠就得。
或者學新巴30X咁,真係冇人,咪龍翔道每個站加停囉。

但會停彩雲吧?
hadboy5 發表於 2015-3-6 08:15 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2015-3-6 01:41 發表

據了解,龍翔道會停

加埋青衣廠出10架車
...
其實只停鑽石山站,黃大仙站,豐力樓乜都夠啦,假若係咁停站法,大約幾耐到荃灣?想客量更有保障可以考慮停四美街,之後跟75X 咁出返來,咁就真係有效分流荃葵四線,希望呢條線可以證明俾九巴睇荃葵直達黃大仙有得做