hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

poondriver 發表於 2015-5-29 14:34 | 顯示全部樓層

呢個星期孖仔終於識玩A仔帶頭正線跟尾
結果就係將廣開始就分家

而今日最有趣既就係2部車一齊到站 正常既將軍澳人都會坐290
A仔就一路飛呀飛 上山開始睇apps 已經有5分鐘距離
最恐怖就係我部290去到彩虹黃大仙慢慢行上到龍翔道既時候 側邊就有部290A極速過頭
望下個廣告冇認錯就係我響將廣見到個部A仔師傅下次可唔可以唔好渣咁快呀
GA6072 發表於 2015-5-29 18:29 | 顯示全部樓層
原帖由 lokwah2a 於 2015-5-29 12:31 發表
你選擇不在車站多等 10分鐘而上了 290A, 心理是要調較一下

如果你住 "秀茂坪", "四順" 的話, 一定可以接受到, 還會覺得很方便

睇黎A仔出九龍可以SKIP翠林康盛
跑[size=15.9999914169312px]翠林路直出馬游塘
GK3258 發表於 2015-5-29 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2015-5-29 14:00 發表

我係想搭290A, 想知最差情況會係點, 何況290 都係等, 時間上無著數
的確, 如果你中途落車, 感覺比尾站落車感受好, 這是必然的
對比“企”鐵,要轉多兩程車既我打死都坐290,始終一早應該預訂幾點A車幾點正線,而且坐巴士點都舒服過鐵
3ASV174 發表於 2015-5-30 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 poondriver 於 2015-5-29 14:34 發表
呢個星期孖仔終於識玩A仔帶頭正線跟尾
結果就係將廣開始就分家

而今日最有趣既就係2部車一齊到站 正常既將軍澳人都會坐290
A仔就一路飛呀飛 上山開始睇apps 已經有5分鐘距離
最恐怖就係我部290去到彩虹黃大仙慢慢 ...
其實o的司傳渣慣左之後,計全程行車時間絕大部份 290A 已經同 290 相差少過 10 分鐘,
所以呢個月我搭 290 都未試過快得過前面班 290A,搭 290A 亦未試過俾後面班 290 爬到頭。

上個星期寶林搭 290 入荃灣,有 290A 唔上,等多班 290 先上,
結果去到大窩口站我先追得返架 290A,但我要停埋燈佢唔使停,結果佢放到我影都唔見。

再上個星期一朝早搭 0820 班 E22A 入機場,
去到景林邨,見到 0820 彩明開架 290A o係對面去緊荃灣,結果佢上到企人都仲早過我落到龍翔道,之後我架 E22A 爬左頭但o係龍翔道站站停,佢好快過返我頭又係放到我尾燈都見唔到。
waltotsang 發表於 2015-5-30 01:51 | 顯示全部樓層
港鐵加價後
將軍澳用兩蚊機搭去荃灣($9.6)同荃灣西($9.4)貴過290/A優惠價
kc_loo 發表於 2015-5-30 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-5-29 19:14 發表
對比“企”鐵,要轉多兩程車既我打死都坐290,始終一早應該預訂幾點A車幾點正線,而且坐巴士點都舒服過鐵

其實真係個個人既習慣, 接受程度唔同, 我亦有朋友同你同一說法,
但對我來講就比較難接受
過左黃大仙, 同A29 條路既行法, 雖知之前有版友說時間相差不算好大, 但舒適程度差非常遠
事實上290 令我感受非常轉節, 而且站站停真係好辛苦
kay 發表於 2015-5-30 08:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2015-5-30 02:02 發表

其實真係個個人既習慣, 接受程度唔同, 我亦有朋友同你同一說法,
但對我來講就比較難接受
過左黃大仙, 同A29 條路既行法, 雖知之前有版友說時間相差不算好大, 但舒適程度差非常遠
事實上290 令我感受非常轉節, 而 ...
如果290都叫轉節,290A似乎會係難以接受

290如果當初唔為將軍澳設想既,寶達至彩虹其實可以站站停

其實依家死等290唔會快過上一班290A到荃灣,見290A就上又唔會比後面290爬頭

如果唔係將軍澳唔想同人地分享資源,全日10分鐘1班290A其實對將軍澳黎講無損失
世界很簡單 人類很複雜
3bx 發表於 2015-5-30 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-5-30 08:26 發表
如果290都叫轉節,290A似乎會係難以接受

290如果當初唔為將軍澳設想既,寶達至彩虹其實可以站站停

其實依家死等290唔會快過上一班290A到荃灣,見290A就上又唔會比後面290爬頭

如果唔係將軍澳唔想同人地分享資源,全日10分鐘1班290A其實對將軍澳黎講無損失 ...

全日10分鐘一班290A,相信會趕走好多290客,現時乘客中好多已經係習慣
定點等290,而且班次也算係穩定。

樓上講到290同290A相差不足10分鐘,其實也是正常。
因為西行290A將軍澳段上客較少,車速較快,而且即使順秀行得慢被290爬頭,
290也因為行得快,食晒彩雲及龍翔道客,變相290A也可從後趕上

東行方面,290A行順秀相對燈位唔算多,最耐係等轉入秀明道燈位,
或者要跟前車排隊入站。

反而290/290A我個人覺得最浪費時間就係入寶琳圈,特別係往將南方向。
燈位時間太短,又唔順燈,如果往將南改以98C行法相對時間可縮短。
3ASV174 發表於 2015-5-30 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2015-5-30 02:02 發表

但對我來講就比較難接受
事實上290 令我感受非常轉節, 而 ...
站站停呢,
其實坑口出發去到荃灣,即使 290 真係連豐力樓都停埋,仍然比港鐵少站,
根本無比佢更好嘅選擇。
GK3258 發表於 2015-5-30 12:59 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2015-5-30 10:40 發表

全日10分鐘一班290A,相信會趕走好多290客,現時乘客中好多已經係習慣
定點等290,而且班次也算係穩定。

樓上講到290同290A相差不足10分鐘,其實也是正常。
因為西行290A將軍澳段上客較少,車速較快,而且即使順秀行得慢被290 ...
唔入寶琳圈,出面未必吸到多客,寶琳班客就一定走
唔好睇少新都城既吸客能力,98D十分鐘一班新都城都可以班班60-70個客,因為搭鐵耐,寶琳班客先係金礦