hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

mckhgc 發表於 2015-3-16 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2015-3-15 20:16 發表
點解咁多人日日loop新田圍需求低?
新田圍都有1萬人到住,秦石好似唔夠1萬
如果新田圍"需求低",秦石就仲低,錦洗唔洗又CUT秦石D線?

之前都講過N次,大把村人口少過新田圍,但路線待遇反而多過好過新田圍多多聲

如果佢地D歪理成立 ,新田圍1萬人就係需求低,就係應該有咁既待遇,咁既服務已經係好足夠好合理的話,咁大把村大把線要削要飛站。秦石村車公廟路個站、畢架山花園站、映月台站......至少應該8成線「策略性不停」(尤其秦石村,大大個鐵路站o係度),世界花園站直頭要拆左佢,穗禾苑冇資格要280X(溫馨提示:第一,穗禾苑唔係公屋,住得入去都係你情我願自己選擇,新田圍唔係;第二,穗禾苑人口少過新田圍;第三,穗禾苑線唔係只服務穗禾苑一村,單靠一個穗禾苑亦養唔起,但放親o係佢度既線,就要為左遷就佢既道路,連累人地都要陪佢用短車,而新田圍冇呢個問題)。

但佢地唔會理,一係就繼續loop鬼叫你新田圍人口少需求少,一係就「人地有既野你老奉都要有?」

82A仲係吹緊水,就FF係已有服務;舊線被削,新線冇份仲要BBI新線都冇,就FF有新線,再FF埋新田圍人去晒搭新線,唔搭舊線,再再FF埋跟著舊線被削,新田圍人又要反對,所以新田圍人貪得無厭......;281M「重組」建議係削短一大截但不減價,咁就好合理,有不滿就叫要左擁右抱;只知80M一站到九龍塘,80M嚴重削班,大部份時段、連上繁南行都係20分鐘一班就隻字不提。如此以偏蓋全、選擇性評論,兼無所生有FF當真,就是某些「人」既「討論」態度。

SE7378 發表於 2015-3-16 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-3-11 17:22 發表
無野既, 見到隔離飯香就想扒埋一份, 見到金鑛就想據為己有
我唔理自己屋企有幾荒, 唔理自己屋企點唔及其他人, 總之呢我要唔比得其他村差既至高無既上服務, 話之你陪太子讀書, 話之你點影響到其他人, 話之你點睇我唔 ...

其實呢D情況 , 將軍澳係真係發生緊…

北水南調…將北幾時先有運行…

回新田圍某好有創意的師兄 ,
你都係搬去水泉澳住吧啦…
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-16 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-3-15 18:28 發表
其實九巴曾經為左四美,用3部車開20分1班246X上青沙同出長沙灣調頭,去換286X不入四美
我睇唔出新田圍開條20分1班上青沙同長沙灣調頭既線有幾難
當然夠唔夠客就另計,但281M非繁都係咁差,仲未比人cut喎

如果281M同新田圍版 ...
若果有夠唔夠客就另計既前題
咁九巴係新田圍當然做到成pat屎
但好明顯lee 個前題係廢到一個點
會唔會有巴士公司會不計成本地做一條線?
有既咪就係51

我完全唔明白點解新田圍係都要有線上青沙不可
只要做得到82A既
282+82A基本上可以轉得晒大部分有用既青沙線
咁對新田圍一樣有好處
而巴士公司對成本既考慮亦都低好多

當然你可以話老九咩都冇做過
咁但係唔通直上既青沙線又會好可行咩?

而的確有部分板友係新田圍既交通問題上面持兩極化既態度
一邊漠視左區內居民既需要
日日行上行落的確唔係容易
區內條282正正常常但又唔齊BBI
對外線又極唔吸引
山上山下既對外線自己又冇話事權

但另一方面又唔可以唔好忽視原本新田圍需求的確偏低
山上線尾站,山下線比較頻密亦唔使點兜
兩邊路線基本上包到好多主要地方
引致區內既對外線客量更加雪上加霜
再講新田圍覺得條線係命根
但實際得出既客量又唔係多
持分量同話事權都唔高
lee樣野唔係話你嘈話你集合力量就得
因為最基本既野連客量既bargaining power都唔夠

的確老九係有做得唔好既地方
但唔通出到建議山上北行既線都要停站有好合理咩?
之前叫87A兜上山有好合理咩?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
siusiupeople 發表於 2015-3-16 12:59 | 顯示全部樓層

Eragon 發表於 2015-3-16 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-16 12:59 發表

82A 未開,你唔去嘈九巴唔開82A ,反而要係度嘈?

淨係你可以鬧人,人地唔可以鬧你?
siusiupeople 發表於 2015-3-16 13:20 | 顯示全部樓層
Eragon 發表於 2015-3-16 13:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-16 12:06 發表
若果有夠唔夠客就另計既前題
咁九巴係新田圍當然做到成pat屎
但好明顯lee 個前題係廢到一個點
會唔會有巴士公司會不計成本地做一條線?
有既咪就係51

我完全唔明白點解新田圍係都要有線上青沙不可
只要做得到82A既
2 ...

實際上新田圍唔係唔夠資源
而係九巴攞晒新田圍嘅資源去做垃圾嘅線
簡單來講就係資源錯配
而解決方法當然係一次路線重組

有人會話:『重組?九巴、老運咪做緊重組囉。』
將82K改成82A,將281M改短,就叫所謂重組?
呢D係叫cut車,唔係重組。

例如話282同81K分工不清,路線重疊
呢D就係資源錯配
最好就係將282嘅BBI補齊,換81K上水泉澳
咁樣288就唔使開,九巴又可以收水泉澳客四個半

281M呢條大毒瘤更加要趁地淋,盡快上路
本來殺線嘅最佳時間就應該係287X開張
攞281M換287X上山
因為多咗車嘅關係,287X甚至可以加班到15分鐘
其實對大家有好處

而至於82K,我淨係可以講
通常沙田嘅區內流水線都係靠小巴服務
如果係巴士做,一定又疏又冇客

所以應該做嘅,並唔係打口水交
而係等新田圍可以更合理運用返佢現有嘅資源
siusiupeople 發表於 2015-3-16 13:52 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2015-3-16 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-16 02:20 發表
之前都講過N次,大把村人口少過新田圍,但路線待遇反而多過好過新田圍多多聲

用例子答你
呢度人口少過新田圍
人地一樣無青沙線
去沙田市中心得又貴又疏既86
去觀塘黃大仙一樣要行十幾分鐘到呈祥道至有車搭
慘, 唔係得你條邨叫慘
仲有屋邨仲慘過你都未有人潑婦罵街

不過呢我地好多人知道咩叫做對牛彈琴
無論呢度D人講乜
你都係依舊活在你所謂既悲慘世界中

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 well done! 我竟然忘記左呢個屋邨. ...

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
hon_son_wilson 發表於 2015-3-16 14:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-3-16 14:05 發表
呢度(澤安邨)人口少過新田圍
人地一樣無青沙線
去沙田市中心得又貴又疏既86
去觀塘黃大仙一樣要行十幾分鐘到呈祥道至有車搭
慘, 唔係得你條邨叫慘
仲有屋邨仲慘過你都未有人潑婦罵街

糾正資料:
- 澤安邨無青沙線,係因為近獅隧,而且青沙唔順路。(但新田圍可以順路上青沙)
- 澤安邨附近就係畢架山花園(650米),步行5-10分鐘就到(長者另計)。