hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

kmb71k 發表於 2015-3-10 21:30 | 顯示全部樓層

某人自視過高, 得不到想要服務就妄想被外部勢力迫害, 妄想病發作, 像是全世界欠了他一樣, 都係快D睇醫生, 以免病入膏肓

o拿, 我講緊我咋
以上回應,是否可行?是否合適?
mckhgc 發表於 2015-3-10 23:25 | 顯示全部樓層
尋晚見周公時,經歷一個咁既故事,同大家分享下:

有一條村子,住了數名小康人士,和一名乞丐。小康人士雖非家財萬貫,但總算豐衣足食;而乞丐的財產,長期只有兜子內的10元,但尚可勉強維生。

村子數度開發了新的礦洞,使村子財產增加,同時進行財產重組,數名小康人士分得更多財產,生活水準因而持續提升。但不知何故,每次財產重組也沒有乞丐的份,甚至還偶然會因此刻扣乞丐的食物,而乞丐的財產,始終維持兜內的10元。極其量只是每次財產重組,使小康人士財產增加後,個別小康人士或會向乞丐施捨一些冷飯菜汁,而以這村的獨有術語,那些冷飯菜汁好像叫BBI甚麼的。雖然可使乞丐生活略見改善,但仍與小康人士有相當距離,不過乞丐也不敢再要求甚麼了。

乞丐偶有微言,埋怨財產分配不公,與為何每次開發新礦洞所得的新財產,自己總也是全村唯一無份的一個,即被小康人士大罵:「你有成10蚊,已經好富有好幸福,好過我地條村好多人,其他村大把人恨到流晒口水都冇,咁都唔知足.....」

然而,小康人士從來不說,或說不出,上句之「好多人」、「其他村大把人」,具體是指哪個/哪些人,到底是哪個傳說還是哪個時空次元中的,從來無人知道。

後來,小康人士之間,興起一種新玩意:青色的砂製茶壺。某天,小康人士聯手圍毆乞丐,乞丐寡不敵眾,被打得落花流水,小康人士便對乞丐說:「拿!你唔夠我地打,即係武力不及我地,持份細過我地,對財產需求細過我地,有財產你又唔支持唔珍惜乜乜乜......,你有咁多財產都用唔到,咁唔好擺o係你度咁浪費喇!而家我地就用你既財產,去做就我地人人一青色砂製茶壺大家Happy....」

於是,小康人士就在乞丐兜內拿錢,用乞丐的財產入手了人人一手青色砂製茶壺,歡天喜地地玩著。乞丐不只沒有青色砂製茶壺(當然又是全村唯一沒有的一個),連原有10元的兜子,也只剩下6元了。

小康人士人人一手青色砂製茶壺後,甚至對乞丐的冷飯菜汁(BBI)施捨也減少。

乞丐哀求小康人士施捨多1毫2毫,或施捨多一點冷飯菜汁(BBI),至少維持未入手青色砂製茶壺前的施捨量,不增也勿減,你猜猜小康人士怎說?

「你有成6蚊,已經好富有好幸福,好過我地條村好多人,其他村大把人恨到流晒口水都冇,貪得無厭阿茂整餅,不知所謂」(當然那些「好多人」、「其他村大把人」,又不知是哪個傳說哪個時空次元的)

「有2蚊8毫2仙畀你已經萬能,乜都夠晒,快活過神仙,你知唔知呢2蚊8毫2仙,好多人恨到流晒口水?何況你唔止得2蚊8毫2仙,仲嘈乜呀嘈,收皮啦」

「不如你連2蚊8毫2仙都唔好要,去換個你心愛既青色砂製茶壺過你,好唔好」

「你唔夠我地(咁多個加埋)打,即係我地對財產需求大過你,分D財產畀我地好合理,Demand is the King呀,你一個乞衣重要,定我地全村咁多個小康人士加埋重要?」

「你個乞衣幾唔夠錢都係你既事,唔代表你可以搶我地小康人士既1分1毫,我地小康人士冇責任照顧你」

「全世界唔係以你個乞衣為中心,做乞衣都做得惡過人」

「不如全村所有人財產都分畀你,咁你仲唔係richest of the richest」.......

村子又有一礦洞開發中,內藏繼青色砂製茶壺後,又一新玩意,是一條鐵造的、埋在沙中的線,村子各小康人士正熱切期待 。

此物乃一神器,可把村子各小康人士的財產大大提升,由小康升至中產、甚至富裕級別。但唯獨對那乞丐,不單無效,甚至還會產生反效果,會把乞丐兜內的財產進一步消減,至剩下2元8毫2仙甚麼的.....

然而,村子的小康人士始終堅持,無論怎樣,乞丐一定最少有2元8毫2仙財產,有這2元8毫2仙,已經是萬能、是神仙、比很多人好、很多人恨到口水長流也恨不到了。乞丐無論乞求哀求甚麼,也是貪得無厭阿茂整餅乜乜乜。

完。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ma212223 + 1 唔認同都要比返創意分

查看全部評分

yyy5138 發表於 2015-3-11 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-10 23:25 發表
尋晚見周公時,經歷一個咁既故事,同大家分享下:

有一條村子,住了數名小康人士,和一名乞丐。小康人士雖非家財萬貫,但總算豐衣足食;而乞丐的財產,長期只有兜子內的10元,但尚可勉強維生。

村子數度開發了新的礦洞,使村子財產增加 ...

我諗N版適合你多d
富 豪 大 法 好!
AV385 發表於 2015-3-11 15:26 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2015-3-10 02:52 發表

垃圾前七之王82K人人退避三舍,除新田圍人外幾乎冇人搭,咁多年來想斬都斬唔到,都係因為新田圍客倉。原來咁都叫唔支持唔珍惜,係要做到去個七仔都走轉82K,至叫支持,至叫珍惜,至叫值得唔畀人斬,明白明白!又開眼界長見識了!:victo ...
咁你自己都話垃圾,咁比人斬都應該啦,斬左佢,你又怨人地斬,唔斬你又話佢垃圾,你想點呢?
有條87B出旺角,你又話兜到暈,問你不如斬左佢換條270AA / 271A或者281AA,你又話我FF,乜而家樓主既建議唔係FF咩?
我都好想問下,究竟係斬哂總站線開D你同你期望有九成九相似既線容易D,
定係剷左個山起個車站,再要經十個八個區議會同意先或者可能成功容易D??

人人都係得兩隻腳一個屁股嫁者,新田圍人口,都冇咩可能有大增長
我就當你FF到個站,你係咪可以做到左腳撐新站,右腳挺總站先?
你人就係得咁多,多左人用新站就自然少左人用總站
或者可能你新田圍D人,會因為多左個新站就會成世人都每日出多兩次街,一次用新站, 一次用總站
如果唔係,到時東不成,西不就,新站就小貓三四隻,總站線又唔見多幾隻小貓,到時又多兩條線運椅,就唔好怨人地要斬你啦

仲有,呢個世界大把人有卑微既要求,有邊一區冇,你話282好差,但起碼你比緊一個282既價錢去用282,
大把人,係大把人比緊一個87B,甚至87D既價錢去享受一個282既服務,咁個D人又點呢?

你要爭取你想要既野,你去,訓街好絕食好裸跑好,你去
但唔好搞到人地,尤其,尤其尤其係一D可能比你更慘既人
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
kmb71k 發表於 2015-3-11 17:22 | 顯示全部樓層
無野既, 見到隔離飯香就想扒埋一份, 見到金鑛就想據為己有
我唔理自己屋企有幾荒, 唔理自己屋企點唔及其他人, 總之呢我要唔比得其他村差既至高無既上服務, 話之你陪太子讀書, 話之你點影響到其他人, 話之你點睇我唔順眼

都係果句啦, 好快D見下醫生, 我唔想係香港見到鄭捷二號
以上回應,是否可行?是否合適?
mckhgc 發表於 2015-3-11 20:18 | 顯示全部樓層
先禮後兵,見你咁好心機打咁多字覆/丙我,亦難得唔係剩識人身攻擊同發爛渣,講聲多謝先,辛苦晒。

原帖由 AV385 於 2015-3-11 15:26 發表
咁你自己都話垃圾,咁比人斬都應該啦,斬左佢,你又怨人地斬,唔斬你又話佢垃圾,你想點呢?.

冇飯食,焗著食C當飯,唔等如舊C唔係C,更唔係唔可以話舊C係C!斬左舊C去換飯,有邊個唔想?有冇人理呀?82B,82C呢D開黎等殺既膠線就開,說好的82A就影都冇,好合理?老狗運豬做緊乜?

慘得過呢度有「人」夠膽當82A已開左,連「新田圍有82A好方便」都講得出,呢D就係呢度某些「人」對新田圍既態度。

有條87B出旺角,你又話兜到暈,問你不如斬左佢換條270AA / 271A或者281AA,你又話我FF,乜而家樓主既建議唔係FF咩?
我都好想問下,究竟係斬哂總站線開D你同你期望有九成九相似既線容易D,
定係剷左個山起個車站,再要經十個八個區議會同意先或者可能成功容易D??

去到而家,咩271,281A,270A停唔停新田圍,我冇意見(我只係認為技術上絕對做到,咁多年來一直唔做,只係對老狗、運豬對新田圍無視歧視、區議員廢柴的鐵證),咩斬晒總站D線咩開271A 270AA,只係你發惡時係咁叫,唔好屈我,我冇意見。

再講一次,我唯三意見,

1.斬82K換班次、收費俱較合理既82A;
2.282、82A增設足夠BBI;
3.興建有蓋行人天橋連升降機接駁秦石村同車公廟站。

就係咁多,其他唔好問我

人人都係得兩隻腳一個屁股嫁者,新田圍人口,都冇咩可能有大增長
我就當你FF到個站,你係咪可以做到左腳撐新站,右腳挺總站先?
你人就係得咁多,多左人用新站就自然少左人用總站
或者可能你新田圍D人,會因為多左個新站就會成世人都每日出多兩次街,一次用新站, 一次用總站
如果唔係,到時東不成,西不就,新站就小貓三四隻,總站線又唔見多幾隻小貓,到時又多兩條線運椅,就唔好怨人地要斬你啦

又屈人兼歪曲事實,如果有新站可以提供比舊站更好既路線,舊站線冇人搭,斬就好行夾唔送啦,邊個會怨?
而家係舊線係咁斬係咁陰乾,但完全冇新線呀!連BBI轉新線都冇呀!畀著係第二D村,唔暴動要還神喇!

已經講過好多次,講人口,大把地方少過新田圍,但呢D地方又往往係逢巴士經過必停(或絕大多數會停),甚至係有代替品既都照停。
呢度某些「人」大鬧FF、攪到人既訴求,唔少地方早已做到有凸:世界花園、畢架山花園連澤安村、映月台、天馬苑....仲有上面版友其他例子。

如果覺得新田圍係停5條線(已經計埋有等如冇既74A)就已經好夠,咁唔該拆左世界花園個站去!最多最多只保留假日使用做行山客!

仲有,呢個世界大把人有卑微既要求,有邊一區冇,你話282好差,但起碼你比緊一個282既價錢去用282,
大把人,係大把人比緊一個87B,甚至87D既價錢去享受一個282既服務,咁個D人又點呢?

我話282好差?邊度?幾時?又老屈!新田圍唯一可靠、班次收費均合理、知到佢幾點開車又長期準時既巴士線,得佢咋!我多謝佢都黎唔切啦!

我係話以現況黎講,282絕對唔係呢度某D「人」講到咁萬能!「唔係萬能」≠「好差」!我都話我唔介意佢萬能架,set 足夠 BBI味係囉!現實又點呢?老狗運豬廢區議員,有人理有人做野嗎?同佢地講佢地有理?

有咩地方,有咩「大把人」,係幾乎去親邊度,都要畀$6.8、甚至$9.4(87B、87D全程收費)作駁腳費(類似282),至可以有合理服務既!請舉實例!哪區、哪村、哪線?就算有咁既例子,係咪公屋?唔係的話,邊個叫當地居民選擇住入去?

幫你唸埋勒,馬坑村算唔算丫?不過人地既所謂282服務,唔係去隔離村唔係去個新界火車站,係去到中環老銅呢D CBD地帶,我唔知邊個慘勒。

講親呢個話題,呢度就梗係有「人」話新田圍交通好方便,好過好多村、咁多路線,好多村恨到恨唔到....但就永遠講唔出「好多村」既具體例子。之前勉勉強強講得出三彩,就已被站友秒殺。

我又舉個例子,成個沙田城河東,由顯徑掃到沙田醫院任何一處,要去大圍,最平$3.1,其次$3.5,最貴$5.1(沙田醫院上803)。唯獨有個地方,同大圍距離,同畀$3.5既地方相若,但呢個地方去大圍,就最平要畀$5.1,最貴要畀$6.8,咁o個D人又點呢?呢度仲大把「人」話o個度好方便,好到好多人恨都恨唔到喎!

你要爭取你想要既野,你去,訓街好絕食好裸跑好,你去
但唔好搞到人地,尤其,尤其尤其係一D可能比你更慘既人

請問可以點「搞」到比新田圍更慘既人?又係請舉例!
講搞,新田圍味就係你所講,本身已經慘,仲要畀唔慘既人攪o個個囉!

開287X,新田圍冇份,仲要損失(2)81M/81K轉87A BBI,再為左D行兩步會死既原87A大帝,要87B停多一站兼兜上兜。287X既得益者,係咪搞到更慘既人?

開280X,新田圍冇份,仲要損失280P,仲有80M大削。280X既得益者,係咪搞到更慘既人?

開沙中線,新田圍冇份,仲要損失........

以上,有邊款「搞」得唔嚴重過離譜過270A 271北行增停新田圍多多聲?又幾時有人講半句公道說話?
BlackBird 發表於 2015-3-11 23:30 | 顯示全部樓層

又係新田圍?好悶呀!
一句講晒:新田圍交通比起其他沙田邨差,佢地絕對有權爭取更好服務
巴迷覺得轉車行路無所謂唔代表新田圍市民覺得無所謂
P960早日摺線
271_N271 發表於 2015-3-11 23:53 | 顯示全部樓層
我feel到而家係有人係度發老脾,想攪大佢
將自己形容到有咁慘得咁慘,講到全世界都欺凌緊自己咁
得罪講句,如果我係老九,可能之前仲有諗過點樣執新田圍既交通既,
不過見到呢篇咁既野真係慳番啖氣好過
mckhgc 發表於 2015-3-11 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-3-11 23:30 發表
又係新田圍?好悶呀!
一句講晒:新田圍交通比起其他沙田邨差,佢地絕對有權爭取更好服務
巴迷覺得轉車行路無所謂唔代表新田圍市民覺得無所謂

豪宅地段,何來更好服務?

為一條村開新線?又話你一條村養唔起條線,拎幾條村再加市中心既客量黎同你一條村比,然後話你冇客需求低持份低;就算畀你繁時打得爆,一樣拎非繁打唔爆黎入你,死未?

拉其他線?莫講話繞路,哪怕本身路過既,增設一站停幾十秒,都天打雷劈話你攪到人拉人落水,但其他人係咁圍毆新田圍到變豬頭,再拉埋落化糞池就得喎。

再來下去,新田圍人自己走出村去搭其他路線,可能都有罪,因為多幾個新田圍客上落,拖慢人地D線.....
HS1588 發表於 2015-3-12 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2015-3-10 21:11 發表

唔好幻想被逼害好喎
老九老運區議員點睇新田圍係一回事 ,
你講到全世界當正新田圍係眼中釘咁 , 但有幾多真係事實 ? 定係閣下無限放大 / 誇大站友既言論 ?

新田圍無啦啦又點會係滔天大罪 ? 講訴求過份既話麗港城 ...

如果唔係行沙田路等路線唔可以雙向停新田圍 (如果得單向得既話,就真係停都無乜意思,之前唔熟果頭仲以為可以雙向加站)
我覺得以上等線加停新田圍邨問題唔大。

新田圍邨服務不斷被減少大家有目共睹,
果度居民想爭取更多服務,其實我覺得並唔算過份,82M 80M 280P 被削減服務的確令交通服務差左好多
當然以上有部分版友唔想佢樓下條線兜路我都仲可以理解
但係有個別人士既言論真係令我大開眼界:

87B 入迴旋處可以換青沙線,新田圍就要老奉陪兜,無得出聲
最重要既係條青沙線根本無新田圍份,不過我覺得兜多一兩分鐘唔過份,當 OK。
但新田圍邨居民要求加站就即刻比人話係過份,唔合理
以上言論令我覺得呢條友只係張偉沖之流,講野完全係以偏概全。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 講得好!只許全世界搶劫新田圍,不准新田圍乞返 ...

查看全部評分