hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月27日起 98D 98P 修改班次
開啟左側

[服務調整] 3月27日起 98D 98P 修改班次

mak5052 發表於 2015-4-7 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-4-7 22:03 發表

BTW 岩岩諗起,或者692P/690P都可以一戰改行中九龍幹線,西隧 ...

看現時整條六號幹線暫定走線, 以下線路可能行六幹:
E22A, A29, 796P (行全段)
297, 796X (行將軍澳到九展段, 之後行體育城出土瓜灣下路)
694 (行將藍隧道段)
215P (行東隧口以西)
另估計692可能以將藍隧道線復活, 290, 690有機會拆條六幹線, 101X可能借機改行六幹, 西隧
hadboy5 發表於 2015-4-8 08:40 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-4-7 22:50 發表

看現時整條六號幹線暫定走線, 以下線路可能行六幹:
E22A, A29, 796P (行全段)
297, 796X (行將軍澳到九展段, 之後行體育城出土瓜灣下路)
694 (行將藍隧道段)
215P (行東隧口以西)
另估計692可能以將藍隧道線復活, 2 ...
嘩,得一條九巴線可以使用六幹,睇來城巴專用通道喎,796P 行得點解296D 唔得?師兄你係得概
mak5052 發表於 2015-4-8 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-4-8 08:40 發表
嘩,得一條九巴線可以使用六幹,睇來城巴專用通道喎,796P 行得點解296D 唔得?師兄你係得概

296D, 98D行法相似, 上面我曾提過98D行六幹被人反對 (行六幹停不到佑寧堂此大站), 296D都會停該站, 故296D不宜行六幹
GK3258 發表於 2015-4-8 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-7 14:35 發表

如果E22A同A29一齊改道
觀塘道/黃大仙個位唔知可以點處理?

如果城巴想賺到盡
隨時係A29兜成個將軍澳行藍隧+中九龍幹線,E22A就繼續碌觀塘道
務求最多將軍澳人上貴車
(我當然唔希望會咁)

紅字:
講真,行將軍澳隧道既隨時超 ...
一定超過一半
朝早行將隧,七成私家車的士,兩成校巴小巴大巴,一成夜晚入黎違泊既大車
將軍澳多左間新巴,一切交通都變得好麻煩,重叠搞到客少,多客既都疏車,少客連線都無
安達臣都比新巴搶埋既真係末日。好心佢搞好自己西區先過黎啦,累街坊
hadboy5 發表於 2015-4-8 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-4-8 10:48 發表

296D, 98D行法相似, 上面我曾提過98D行六幹被人反對 (行六幹停不到佑寧堂此大站), 296D都會停該站, 故296D不宜行六幹
佑寧堂成為大站即代表果度的客去佐敦,行六幹後下一站後係佐敦的話問題不大,根本就係D 客怕太耐先到尖咀先唔坐到尾
castanopsis 發表於 2015-4-8 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-4-8 12:49 發表
佑寧堂成為大站即代表果度的客去佐敦,行六幹後下一站後係佐敦的話問題不大,根本就係D 客怕太耐先到尖咀先唔坐到尾

問題係行六幹究竟節省到幾多時間?
去程繁時或者節省到10幾分鐘
但非繁可能仲慢過行東九龍走廊
要記住,中九龍幹線開通後,連東九龍走廊都唔會再咁塞車
回程就更加肯定係東九龍走廊快

佐敦站位問題無你想像中咁簡單
佑寧堂落車既人,有唔少都唔係去緊佐敦,而係油麻地
因為唔塞車既時候,我搭完98D行埋過去都仲快過地鐵
而回程你見勞資上車既客,有一大半都係油麻地行過嚟
如果你有刨過文章,你會知道有人甚至遠至旺角都照行去搭98D
如果行六幹,最近都要停到柯士甸道(280X甚至連柯士甸道都無站)
去佐敦已經唔方便,遑論油麻地
hadboy5 發表於 2015-4-8 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-8 13:39 發表

問題係行六幹究竟節省到幾多時間?
去程繁時或者節省到10幾分鐘
但非繁可能仲慢過行東九龍走廊
要記住,中九龍幹線開通後,連東九龍走廊都唔會再咁塞車
回程就更加肯定係東九龍走廊快

佐敦站位問題無你想像中咁簡單
佑寧 ...
東廊仲有一個因素係紅隧呀,果個位足而令你班次不穩啦,將來行六幹理論上跟280X入去的話,中郵個站唔會好過勞審,份powerpoint 聲稱十分鐘就可以由尖沙咀去將軍澳,但現時路線都至少要廿五分鐘非繁忙時間,當然,要睇埋最終出入口先再定論98D 適唔適合行六幹,萬一將隧轉乘站開通左98D 就無咁易離開,反而想知係轉車站開左後可否將296D先尖沙咀後彌敦道往佐敦,分流乘乘客
GK3258 發表於 2015-4-8 16:16 | 顯示全部樓層
東廊起得黎西隧都應該差唔多比番政府,到時紅隧自然舒緩
castanopsis 發表於 2015-4-8 16:34 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-4-8 16:06 發表
東廊仲有一個因素係紅隧呀,果個位足而令你班次不穩啦,將來行六幹理論上跟280X入去的話,中郵個站唔會好過勞審,份powerpoint 聲稱十分鐘就可以由尖沙咀去將軍澳,但現時路線都至少要廿五分鐘非繁忙時間,當然,要睇埋最終出入口 ...

10分鐘應該係私家車時間,巴士你預15差唔多
講真,唔知你有無坐過98D,非繁/夜晚絕對係可以15分鐘從佐敦飛到返寶林
所以話六幹快唔到幾多就係咁解

中郵只係回程安排,去程呢?
九展山谷道就更加係完全停唔到(雖然非繁客唔多)
hadboy5 發表於 2015-4-8 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-8 16:34 發表

10分鐘應該係私家車時間,巴士你預15差唔多
講真,唔知你有無坐過98D,非繁/夜晚絕對係可以15分鐘從佐敦飛到返寶林
所以話六幹快唔到幾多就係咁解

中郵只係回程安排,去程呢?
九展山谷道就更加係完全停唔到(雖然非繁客唔多) ...
我坐過幾次,佔中時期一次,兩年前一次,我個friend 係元朗去將軍澳返工,我叫佢西鐵加98D ,結果佢果次用左一個鐘,非繁時間,係咁插我搵笨,佔中時間坐果次係坑口用半個鐘至七個字左右飛到佑寧堂,前提係一D 塞車都無,之前果次都係五個字左右去到紅隧口附近