hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 280X客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 280X客量

castanopsis 發表於 2015-4-17 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2015-4-17 21:45 發表
九龍站至彌敦道一帶d燈位真係見到都唔開胃

講真
我樓下條98D塞足成條東九龍走廊,隨時成粒鐘先到尖嘴
但每日都仲有萬幾人搭佢instead of港鐵
所以280X塞柯士甸道係慢,但絕對唔係條線少客既唯一原因
280X客量差,知名度低、站位唔好、班次疏都係主要因素

只要:
- 柯士甸道加站方便佐敦乘客
- 加密班次至繁時10/非繁15
- 290/A式大規模宣傳

三樣做齊
條線絕對可以做得起
 樓主| straysheep123 發表於 2015-4-18 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-4-17 22:59 發表

講真
我樓下條98D塞足成條東九龍走廊,隨時成粒鐘先到尖嘴
但每日都仲有萬幾人搭佢instead of港鐵
所以280X塞柯士甸道係慢,但絕對唔係條線少客既唯一原因
280X客量差,知名度低、站位唔好、班次疏都係主要因素

只要:
-  ...

唔認同兩者相同.....
將軍澳坐龜出尖咀根本唔方便.....一係過兩次海一係坐足成個九龍半島仲要轉多次

兩樣方法都係慢

咁樣寧願塞足一個東九龍走廊好正常

沙中坐龜出尖咀....

轉一程去到尖東又得

唔轉近尖東同美麗華行過去又得

轉兩程去到尖咀站亦得

280X最失敗既地方係:

1. 又要同龜鬥快

2. 又唔出車海,20分鐘一班,286X/287X都唔算密車,要轉車等同撞彩

3. 獨市位(火炭工業區近山尾街同穗禾苑)客又少

4. 少宣傳

5. 彌敦道唔俾左轉甘肅街 / 左轉佐敦道,結果塞足幾隻長命燈,感覺又慢

6. 81又平又唔算太慢,而且深入民心
Ricky403 發表於 2015-4-18 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2015-4-18 00:07 發表

將軍澳坐龜出尖咀根本唔方便.....一係過兩次海一係坐足成個九龍半島仲要轉多次

兩樣方法都係慢

沙中坐龜出尖咀....

轉一程去到尖東又得

唔轉近尖東同美 ...

宣傳少就未必,始終都有源禾路嘅人話樓下電梯大堂都有280X poster,但東鐵線實在太平

同埋280X真係要加班,20分鐘一班真係保巴都好難保得落
siusiupeople 發表於 2015-4-18 22:47 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2015-4-19 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-4-18 22:47 發表

沙田出尖東要$8.6,當然早繁七五折除外,280X 只係貴少少。

沙田出紅磡 $5.5 大把人寧願行過去

回程尖咀及尖東都有兩蚊機
mrm23 發表於 2015-4-19 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2015-4-17 10:11 發表
如果講青沙轉車站的吸引力真是不大。

現在青沙線轉車最多人其中一個地點是大圍站(入沙田方向), 得益者的綠色小巴線
因為2者加埋一齊真是發揮特快的效果。

e.g.奧運站-> 第一城 20 mins
香港站 -> 馬市 45 m ...

其實都有唔少人車公廟站轉馬鐵...
Ricky403 發表於 2015-4-19 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2015-4-19 00:18 發表

沙田出紅磡 $5.5 大把人寧願行過去

回程尖咀及尖東都有兩蚊機

不過其實280X都唔係冇得做,紅磡站行番入彌敦道都唔近,加上東鐵線都不時會脫班

280X係衰在計錯數屈入去九龍站同柯士甸道,加上班次又疏,結果唔少潛在乘客都被趕番去保鐵
drbean7218 發表於 2015-4-19 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 mrm23 於 2015-4-19 09:17 發表

其實都有唔少人車公廟站轉馬鐵...
如果21:00後/ 落287X前見到大圍站排1x人等803, 我都會直落車公廟站轉馬鐵。但每次得我一個人咁做。

其他的多數都是轉小巴, 因為他們多數去富豪, 第一城及濱景。  可能E42 會多些人在車公廟站落轉馬鐵。

如果19:45-21:00在大圍落車, 我好多時落了287X唔用等好耐已經上到803繼續行程, 10 mins 到石門, 15 mins 到海柏, 22 mins 到利安。
不過最怕跟著E42埋站, 一見E42埋站分分鐘多幾個人爭位坐。
drbean7218 發表於 2015-4-19 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2015-4-18 00:07 發表

兩樣方法都係慢

沙中坐龜出尖咀....

轉一程去到尖東又得

唔轉近尖東同美 ...
班次疏真是唔得。

尋晚我在18:22在香港站上了東涌線想去奧運站搭287X轉280X去沙市。在奧運站前我都望望一個apps, 有班287x 18:26經過奧運站, 下班車要18:45先到, 上到青沙再駁19:02到的280X。 最後我直坐MTR去葵芳見46P就上, 上到城隧口即時上埋263, 去到沙田鐵路站只是18:58。
CRH5 發表於 2015-4-19 21:36 | 顯示全部樓層

前個禮拜六試過,帝都落西隧口好快,around12分鐘就到。
西隧口落尖嘴就恐怖,塞到飛起,用左接近20分鐘先落到中間道
早知西隧口轉904好過