hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門交通會就rdp的意見
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯門交通會就rdp的意見

樓主| FBI2 發表於 2015-5-25 15:35 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-5-25 10:41 發表
cut 59A,59X加11.5、11.3分段,轉其它路線收足12.8,禮成。

同樣是不可能,明明59X位位收多1.3,點解要賣大包? 倒不如陰乾59A,等剩餘既客"不甘心"地俾多1.3坐59X算.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
樂仔〞 發表於 2015-5-25 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-25 15:27 發表

59A最大既作用係屯碼蝴蝶出入葵涌大窩口嘛,我知呵.
而家搶錢,對葵涌返屯碼既59A客冇影響,佢地一樣俾11.3返到,只不過如果要係屯轉轉其他線,就要12.8,看不出有任何不合理之處.如果覺得貴,可以改坐57M,58M.61M,67M到
...

葵涌往返屯門收 $12.8 從來不合理
因為佢地本身唔係收呢個價 , 佢都根本無任何理由去陪同加價
279X 轉元朗線呢 D 錯一次就夠 , 唔可能因為佢錯 , 所以大家都可以錯
你試下你 D 41M 44 間接加價 , 我唔信你唔反對 , 你覺得 59A 無問題只係因為 59A 與你無關呢到好多人都認同 59A 部份時間要陰乾 , 但陰乾還陰乾 , 唔係代表可以為所欲為
樂仔〞 發表於 2015-5-25 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-25 15:35 發表

同樣是不可能,明明59X位位收多1.3,點解要賣大包? 倒不如陰乾59A,等剩餘既客"不甘心"地俾多1.3坐59X算.

班客好難「不甘心」喎 , 因為上唔到車
呢 $1.3 唔係唔願比 , 係比唔到班客上 59A 從來唔係因為佢平 , 係因為 59X 上唔到車 , 令班客不得不搭 59A
如果 59X 上到車既 , 九巴呢 $1.3 一早就袋袋平安 , 唔洗搞到今日咁既局面

Sita1004-1017 發表於 2015-5-25 15:54 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-5-25 15:35 發表

我好識睇價錢,甚少搭66X,會搭52X>66X(返屯門)、60M>59A(出九龍)或66M/60M<>234X

樂仔〞 發表於 2015-5-25 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2015-5-25 15:54 發表
我好識睇價錢,甚少搭66X,會搭52X>66X(返屯門)、60M>59A(出九龍)或66M/60M234X

你一時就碼頭 , 一時就青公 , 一時就大興山景新墟 , 究竟你住邊架 ...
LRT1027 發表於 2015-5-25 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-5-25 16:30 發表

你一時就碼頭 , 一時就青公 , 一時就大興山景新墟 , 究竟你住邊架 ...
呢個版友成日都搬龍門架啦
又何需與他咁認真
miklcct 發表於 2015-5-25 17:36 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2015-5-25 15:46 發表

班客好難「不甘心」喎 , 因為上唔到車
呢 $1.3 唔係唔願比 , 係比唔到班客上 59A 從來唔係因為佢平 , 係因為 59X 上唔到車 , 令班客不得不搭 59A
如果 59X 上到車既 , 九巴呢 $1.3 一早就袋袋平安 , 唔洗搞到今日咁 ...

將59A取消,晚間班次全數改為59X特車,52X加11.3分段,完。
進智公交
MW2917@60x 發表於 2015-5-25 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 25/5/2015 17:36 發表

將59A取消,晚間班次全數改為59X特車,52X加11.3分段,完。

1.荃灣-葵涌去美孚-深水埗班客點?
2.美樂會冇左直車出九龍,點補償?
3.52X往屯門不停荔枝角鐵路站,同埋老九點會肯減價?
就算減價,有幾多人會去兜深井?
4.你認為得番59M,59X 會食得哂原本59A的客?
Sita1004-1017 發表於 2015-5-25 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 MW2917@60x 於 2015-5-25 17:49 發表

1.荃灣-葵涌去美孚-深水埗班客點?
2.美樂會冇左直車出九龍,點補償?
3.52X往屯門不停荔枝角鐵路站,同埋老九點會肯減價?
就算減價,有幾多人會去兜深井?
4.你認為得番59M,59X 會食得哂原本59A的客? ...
其實可以搭52X係美孚前落車然後轉X線(58X除外),$11.5坐真正X線
樂仔〞 發表於 2015-5-25 19:07 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-5-25 17:36 發表

單靠長沙灣荔枝角美孚不足以打爆 59X 特車 , 咁樣運空氣唔見得有用
至於 52X 分段 .. 個 $0.2 - $0.5 就算吧啦 , 根本屯門人唔係見 59A 平而上 , 更何況可以「因平而上 59A」既客得碼頭人做到 , 其他區要平既都唔可以搭 59A
呢個所謂搶到盡既理據本身就好薄弱 , 只係大家都認同九龍比返 $12.8 係合理 , 但唔可以話因為 59A 平而死等 , 因為實際上無乜人會咁做 , 除非佢唔想係碼頭行返去美樂花園