hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門交通會就rdp的意見
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯門交通會就rdp的意見

樂仔〞 發表於 2015-5-26 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-5-25 22:53 發表

不過,聽聞九巴想係暑假至區選前行政指令縮短59A.

留名等睇九巴蝕錢
hadboy5 發表於 2015-5-26 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-25 22:55 發表

59A而家真係唔係蝕,只係未能令X線達至PROFIT MAXIMIZATION而已.
唔啱整返幾班59X經美樂版,咪可以安心地縮短59A同埋將PROFIT MAXIMIZATION囉,又可以解決到長沙灣上唔到車之餘又可以夠客,返到轉車站又可以幫手清59M條龍
HS1588 發表於 2015-5-26 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-25 22:55 發表

59A而家真係唔係蝕,只係未能令X線達至PROFIT MAXIMIZATION而已.

我返工果陣間唔中見到 59A 平日非繁其實真係十幾個就出九龍 , 回程更加經常得五個以下 ...
如果咁都唔洗蝕 , 我估早繁出九龍 59A 一雞兩味真係幾和味 (朝早位位 $11.5 頂住閘上屯公 , 去到荃灣葵涌又上番幾廿個出九龍既 $5.8 客)
試過星期六三四點坐過一次出九龍 , 屯門上得十零個左右 , 去到荃灣葵涌先上番廿幾個客出九龍 , 同當年 66 差唔多情況

不過講真果 $1.3 真係賺少得幾多 , 講差價既話 95 vs 98C / 38A vs 238X 仲差成兩三蚊
粗略估計 59A 一日都唔會話超過二百人左右會係深水埗上車 , 其實都係賺少左二百零蚊左右 , 為左果少少錢而搞到咁擾民真係 ...
HS1588 發表於 2015-5-26 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-5-26 00:23 發表
唔啱整返幾班59X經美樂版,咪可以安心地縮短59A同埋將PROFIT MAXIMIZATION囉,又可以解決到長沙灣上唔到車之餘又可以夠客,返到轉車站又可以幫手清59M條龍

如果驚深水埗經美樂特車唔夠客就係番旺角開 , 再睇下有無得整一兩架半空車總站直去深水埗做下假特快 ...
資源既野 , 可以試下考慮 KO 259B 搵車開 , 然後就直接將下繁 59A 所有班次由荔景起載
樂仔〞 發表於 2015-5-26 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-5-26 00:28 發表

我返工果陣間唔中見到 59A 平日非繁其實真係十幾個就出九龍 , 回程更加經常得五個以下 ...
如果咁都唔洗蝕 , 我估早繁出九龍 59A 一雞兩味真係幾和味 (朝早位位 $11.5 頂住閘上屯公 , 去到荃灣葵涌又上番幾廿個出 ...

59A 賺得咁緊要係因為出葵芳收貴左 $2.1 , 葵涌返屯門收貴 $1.9
但大把人仍然願意肯比呢 $4 而唔轉車
即使中段點少客都好 , 早繁收貴之餘仲要密密開密密爆 , 加埋下繁 59X 做唔哂既客 , 59A 有賺其實唔出奇

所以先唔明點解老九咁想 59A 縮短 .. 59A 縮短連個大部份收多 $4 既客都無埋 (59A 縮短要減到 $9.4)
但明明九龍收平左個 $1.3 既客遠遠都唔及 $4 個堆多
而家老九都依然咁想蝕大本 , 咁真係無理由阻止佢既 ...
不過屯轉塞車就全個屯門齊齊受罪囉
jx6215 發表於 2015-5-26 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-5-25 22:11 發表

59A 永世都蝕到流血不止

又黎
59A唔係蝕
好多班車比59M搵得更多 利潤更大
(如果唔係點解叫加車比59M牙痛咁聲 CUT車快過無影手)

當59X收貴兩蚊但行車時間同59A相若 就當然59X好做
但旺角依個塞車無底洞對行車時間 回車 班次 有冇位坐都有好大影響
間接做成長沙灣美孚客見車就上既習慣
除非你殺左條線 否則多多特車都改變唔到見車就上依個情況

59M 收平幾蚊 但行車時間一D都唔少
回車慢都算 時間表上仲安排一堆私黎私去既車
係一堆私黎私去但慳唔得幾多時間既車
加埋轉車站既無限上落客
加左咁多次時都仍然過鐘返唔切車拉疏甩班乜都齊
然後又係果D有車你唔上既問題....

當59A位位收足深水埗價 但有荃灣客落完再上返深水埗客
未必搵得少過59X好多 既同時 可能仲好做過59M
講錢講蝕既 CUT曬59M 60M 66M啦
siusiupeople 發表於 2015-5-26 08:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-5-26 09:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Sita1004-1017 發表於 2015-5-26 09:56 | 顯示全部樓層
慍一
原帖由 siusiupeople 於 2015-5-26 09:01 發表

屯轉仲有259D比你轉架。

繁時59X 三份一班次深水埗開咪得囉,有咩唔得啫?

259D非繁慢咁多
stevechau 發表於 2015-5-26 11:09 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-5-26 09:01 發表

屯轉仲有259D比你轉架。

繁時59X 三份一班次深水埗開咪得囉,有咩唔得啫?

咁樣MK已經唔夠車上客...但SSP起車果D又唔係架架坐得滿咁上公路~
老實講...SSP客都唔介意算比多D坐條慢線, 錢又有得佢賺...
唔明雞黎做乜??