hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴停辦港運城免費專車服務
開啟左側

中巴停辦港運城免費專車服務

行山友 發表於 2015-6-29 16:14 | 顯示全部樓層

今日上午坐到CX5 在政府合署的班次11:30
ahken 發表於 2015-7-1 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-6-26 08:06 發表

諗起西港島線通車後新城果堆垃圾重組或者可能會令人後悔早知當年中巴唔好換左新巴。
冇錯,新城根本衰過中記多多聲
EX-TL 發表於 2015-7-1 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-1 09:13 發表

錯晒, 根本冇得直接比較

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AD118 + 10 agree

查看全部評分

ahken 發表於 2015-7-2 15:35 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-7-1 12:03 發表

錯晒, 根本冇得直接比較

咁點為之啱?簡接比較唔可以?你地係機器嗎?

唔通要我唔好出聲由得新城沉淪落去?

真心覺得以前中記D衰野而家新城有過之而無不及喎大佬
你估呢到係某D極權國家?

Sorry可能我偏激左D,我就係想新城唔好步中記後塵先咁講啫

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 有過之而無不及既衰野真係有排數。。 ...
LNChickenRice + 1 + 10 若有絕對真理,小弟懶得十卜...

查看全部評分

nwfb1001 發表於 2015-7-2 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-1 09:13 發表

點衰法?
LNChickenRice 發表於 2015-7-2 18:11 | 顯示全部樓層
利申:來自中巴員工家庭0既第二代
(飲中巴柴油長大的說...)

而家0既小新
衰0既係破壞形象、拒絕佢晌1998年年間話要做到0既「服務第一」
即係「自拆招牌」同埋「詐騙乘客」...
仲曳過野原 新之助...
拉埋城巴落水、同港鐵「休戰、聯盟」(指緊西港島線一役)等等
真係見到都想出張T689豬紙,好好恥笑一番...

而中巴呢?
衰在唔積極,衰在富二代「少理」巴士業務
員工怨憤(繼而罷工)、車隊老化、車廂不潔、
車長賽車0既駕駛態度、乘客0既唔多期望中巴有乜好服務...
通通都係事實。
不過,總好過小新0既「講就天下無敵,
結果派車、服務有心無力...」(OMG,連小弟都撞火了)
至少中巴真係唔多掩飾上述0既「末期專利權症狀」...

PS 情願新巴0既成個專利權,編去城巴車務三課好過...

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
EX-TL 發表於 2015-7-2 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ahken 於 2015-7-2 15:35 發表

咁點為之啱?簡接比較唔可以?你地係機器嗎?

唔通要我唔好出聲由得新城沉淪落去?

真心覺得以前中記D衰野而家新城有過之而無不及喎大佬
你估呢到係某D極權國家?

Sorry可能我偏激左D,我就係想新城唔好步中記後塵先 ...

直接用中記啲衰嘢套落城新度, 唔知幾多瓣城新係中?

要拎城新衰嘢嚟數, 然後逐項打分, 再同中巴衰嘢嚟比,
根本係冇得比, 因為大家衰嘅嘢唔同, 比嚟冇意思.

中巴專營權最後幾年同亞視現在一樣遭人唾棄, 「死因」幾乎一樣
係管理不善(中間發生過嘅事只係催化劑), 得唔到政府同大眾支持,
城新暫時在管理上未有大問題, 每日仲有大量乘客搭佢地, 唔會話
罷搭, 所以你話城新衰過中巴多多聲, 我相信仲有一大段距離.

不過原來你最後係想激勵城新唔好步中巴後塵, 咁我唯有同你講,
當我從來冇回覆過你啦!
GK3258 發表於 2015-7-2 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-7-2 20:35 發表

中巴專營權最後幾年同亞視現在一樣遭人唾棄, 「死因」幾 ...
老老實實,班次做到八九成足,車cut極都叫有聽下運吉講,脫班遠不及當年中巴過份
新城比中巴好得多最少服務水平合格,只係進取度差啲
ahken 發表於 2015-7-3 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-7-2 20:35 發表

中巴專營權最後幾年同亞視現在一樣遭人唾棄, 「死因」幾 ...

Well, 你咁講即係覺得新城未去到咁差,係唔係?

咁不如我真係黎個大比拼(老老實實,我唔知你幾多歲,記得唔好聽人講中記乜乜乜就真係認定佢係乜乜乜,否則冇人會服的),我呢個比拼會以後果黎做標準,唔理過程:

1. 尾班車上唔到:中記15號連脫兩班,仲要係大規模(講緊超過200人)vs新記110尾班車仲玩野出單層結果頂閘頂到一堆過海客上唔到車(人數當然冇咁多,最多廿幾人,所以唔夠震撼)後果就係尾班車上唔到車果d人要自求多福了>中記大大勝

2. Cut巴士線:中記甚少cut巴士線,而且cut親果d都必定係又重疊又比較少人搭果d(例如16號)vs而家新城好似動不動就要cut走巴士線(絕對唔係新城未做一家人果陣鬥開線而俾運吉行政指令cut線果d, 千萬不要誤會),例子好明顯係43x及5系同18系(南港島線都未開你就cut, 勁!)後果當然係倒客落鐵/小巴etc>新城大勝

3. 遞手未頂閘都飛站:中記vs新城就明顯中記勝,但新城我呢排有留意到有老人家搭2同10號呢類流水線,佢地遞慢左少少隻手就飛...後果固然係要被迫搭第二架或者再等下一班囉

4. 車長及司機對乘客既協助:中記時代你上車或者問站長去邊度都一定答到你,而且指示十分清晰冇老點,最怕你唔問而已vs新城 - 之前118 cut走北角提速,咁新記同九記都有110在紅隧口直去北角既,但只有九記會叫人搭新110,反而新城都猛咁叫人搭102(唔好忘記新巴都有份開110既情況下d站長都叫北角客搭102同106),新城大勝...後果唔駛講都知,102慢同塞就梗架啦,仲要搞到唔少北角人唔知有110可以代替舊118快速地落北角,繼而中102同106伏後寧願繼續保鐵(不少紅隧過海客都係火車過海客,佢地心諗捱多幾年有沙中線過海更加可以保鐵,yeah!)

5. 罷工只有中記份,所以中記勝

大家公道自在人心,我並唔係話中記好新城衰,的而且確而家新城俾人感覺仲hea做/敫(錯字)衍過以前中記(正如樓樓上果位所講,新記完全忘記自己要服務第一),令人髮指!

咪再盲目保新城吧,而且要記住,呢度係香港,每個人都有言論自由,亦都在此重申一次

當然唔啱聽的話亦大可完全無視
ahken 發表於 2015-7-3 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-7-2 23:11 發表
老老實實,班次做到八九成足,車cut極都叫有聽下運吉講,脫班遠不及當年中巴過份
新城比中巴好得多最少服務水平合格,只係進取度差啲

嘩,真係有聽?定係得個樣(你睇而家條18號咪保留住囉, right?你睇我幾q咁聽話?)

脫班不及當年中巴過份?我唔想多講,我今年年頭試過係灣北等18號等左8個字,唔係脫班?