hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴停辦港運城免費專車服務
開啟左側

中巴停辦港運城免費專車服務

ahken 發表於 2015-7-3 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2015-7-2 18:11 發表
利申:來自中巴員工家庭0既第二代
(飲中巴柴油長大的說...)

而家0既小新
衰0既係破壞形象、拒絕佢晌1998年年間話要做到0既「服務第一」
即係「自拆招牌」同埋「詐騙乘客」...
仲曳過野原 新之助...
拉埋城巴落水、同 ...
我好同意你既講法,不過我就覺得我寧願俾九記做埋港島,又可以更靈活運用BBI過海
238X 發表於 2015-7-3 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 3/7/2015 00:16 發表
我好同意你既講法,不過我就覺得我寧願俾九記做埋港島,又可以更靈活運用BBI過海

一公司獨大不是好事。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kmbodth 發表於 2015-7-3 20:48 | 顯示全部樓層
尾日只載座位客,有大把年輕巴迷上唔到車而鼓噪大叫,中記安排真的有很大改善空間。CX5尾幾日不時水滾/故障,出車不穩定,應該所有現役CX同VC都派去行,並一齊開尾車疏導人流,甚至之前做cof應裝回cx導航位。已知當日有普通往港運城乘客未能登車。
而原有服務去到十月,中記理應賣架車去城記並租車行至十月以維持服務。
原帖由 238X 於 2015-7-3 19:18 發表
一公司獨大不是好事。
當年城仔已有專利線,但一眾巴士公司的待遇都差過中記,中記班舊員工轉會都幾無奈,對佢地就是壞事。而若無新記出現,可能城記的非專利服務仍有當年規模。

ahken 發表於 2015-7-3 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 ahken 於 2015-7-3 00:10 發表

Well, 你咁講即係覺得新城未去到咁差,係唔係?

咁不如我真係黎個大比拼(老老實實,我唔知你幾多歲,記得唔好聽人講中記乜乜乜就真係認定佢係乜乜乜,否則冇人會服的),我呢個比拼會以後果黎做標準,唔理過程:

1. 尾班車上唔到:中記 ...
推一下,費時有人無視之

評分

參與人數 2iPower -5 HugeC +1 收起 理由
admin69 -5 請勿推文
LAK2 + 1 無視咪無視囉,推你老死人頭

查看全部評分

EX-TL 發表於 2015-7-4 02:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-3 00:10 發表

Well, 你咁講即係覺得新城未去到咁差,係唔係?

咁不如我真係黎個大比拼(老老實實,我唔知你幾多歲,記得唔好聽人講中記乜乜乜就真係認定佢係乜乜乜,否則冇人會服的),我呢個比拼會以後果黎做標準,唔理過程:

1. 尾班車上唔到:中記 ...

其實我剛剛才有空上網, 看罷後本來不想回覆,
但越看越funny, 不禁按了“引用”鍵......

小弟從未居於港島, 無法日夜細嘗中巴的「好」,
但小時候不斷看到爆軑照行可也, 過海線見係中巴
有人會選擇唔上, 巴士脫班脫到失蹤, 車殘唔講,
因為以現代社會人類喜愛懷舊思維, 越舊越有味道,
同當年隨住時代進步而有所要求係完全兩回事.

鍾意擅自改路(當然好多時係改快咗), 車鍾意
開就開, 唔開都冇佢符, 我所舉嘅例子唔係零星
個別事件, 而係時有發生.

你所講的山頂15號尾車上唔晒係人都識講啦, 中巴
唔cut巴士線, 城新係咁cut就淨係話西港島線通車,
又話唔計城新當年鬥到火紅火綠, 合併後做重組嗰堆.

1993年前未有城巴26條線, 中巴服務何其差又唔計?
城巴越來越多線, 中巴先肯做嘢, 呢種係咩營運態度!

「遞手未頂閘都飛站」呢啲個別例子都數埋, 勁!

同埋你話最好俾埋九巴做港島, 真係笑死人, 好意思
話人地盲目保城新, 你呢...?! (其實好明顯我有
開文鬧過城新)

不過其實最好笑係你一時話城新衰過中巴多多聲,
一時就話咁講係唔想佢地步中巴後塵, 一時又數吓城新
不是, 誓要數到佢衰過中巴, 下一個回覆會係咩呢,
真令人期待啊!

溫馨提示:
本板推文係犯板規的, 好似係.(查實我唔清楚板規)

ahken 發表於 2015-7-4 04:58 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-7-4 02:59 發表

其實我剛剛才有空上網, 看罷後本來不想回覆,
但越看越funny, 不禁按了“引用”鍵......

小弟從未居於港島, 無法日夜細嘗中巴的「好」,
但小時候不斷看到爆軑照行可也, 過海線見係中巴
有人會選擇唔上, 巴士脫班脫 ...
哦,原來閣下根本唔係住港島區,咁我果句:「請問閣下幾多歲」已經係多舊魚了,而其他事就如我所講,講左都係白講,枉我仲刻意要真係做個大比拼
我就一直住港島既,我唯有只可以講句,當年中記俾特區正苦同運吉收皮果陣九記的確想入標申請做埋果88條線,但運吉就逼九記扔左份標書你又知唔知?

我個比拼準則其實已經好客觀,甚至以今日2015年7月4日既標準,新城所「勝」出既地方比中記16年前既標準更加「勁」(人一定係要進步,正所謂不進則退),咁多年黎正苦同運吉不斷修例,令到新城某d野完全唔敢做,如果冇變法規同時代停係1998年9月1日的話,冇眼睇了!(其實都係閣下話唔可以比較嘛,錯哂嘛,咁我都可以比較,點解?無他,一直都住港島,咁多年黎睇住三間巴士公司點運作,心裡自然有數,絕唔係因為少睇繼而胸無點墨囉)

唉,講埋呢句,我唔係咩恃老賣老定係咩野,只不過真係眼見新城而家確實唔抵爭,佢地「勝」過中記果d野其實好明顯會第一時間令人保鐵(幾乎合新巴宗旨「第一」吖,不過...),咁我都同意中記衰果d野一樣唔野少;而呢度唔俾推文的話我只好講聲抱歉啦,純粹唔想人眼不見為實咁就判人死刑
GK3258 發表於 2015-7-4 09:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ahken 於 2015-7-4 04:58 發表
哦,原來閣下根本唔係住港島區,咁我果句:「請問閣下幾多歲」已經係多舊魚了,而其他事就如我所講,講左都係白講,枉我仲刻意要真係做個大比拼
我就一直住港島既,我唯有只可以講句,當年中記俾特區正苦同運吉收皮果陣九記的確想 ...
比九巴入到港島堆線,何達文年代暴動都似。。。九巴衰足咁多年,呢一兩年先叫開始追到新城,甚至有少少過到新城,不過九巴最差既時候,都一定好過中巴
當然當年如果九巴入主港島既好多野會好唔同,例如城記依家既母公司唔知會係邊個,不過好肯定未必係完全既好事囉
EX-TL 發表於 2015-7-4 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-4 04:58 發表
我就一直住港島既,我唯有只可以講句,當年中記俾特區正苦同運吉收皮果陣九記的確想 ...

就係連我呢個非港島人都數到幾個離譜嘅例子,
而你數得出嘅就只係山頂乘客滯留事件, 脫班,
遞手都飛站呢啲係人都識講嘅嘢, 真心覺得你
枉為港島人.

1985年港島綫通車, 時值香港經濟騰飛,
商業活動大幅增長, 港島南北兩岸發展不絕,
地鐵通車根本影響唔到巴士幾多, 但你而家
身在2015年, 港島綫加三個站, 沿綫有幾多
大型發展, 青洲發展因為維港唔能夠再填海
ban左(但唔代表我必然贊成填海造地去發展),
港島綫沿線我真係數唔出仲有咩大型發展,
西區居民要去嘅地方又有幾多(南區乘機cut綫
實屬不智).

原來你一直住港島, 難怪閣下咁妒忌我地九龍
新界人有「日日進步」嘅九巴搭啦, 我細個過海
探親.行街.玩一定想嚟嗰部車係中巴, 無他...,
但我老豆同唔少人見到中巴就罷搭, 無他...!

「客觀」係你, 「空無點墨」係我?! It's so funny!

最後, 多謝你凌晨四點幾仲捧我場.

AD118 發表於 2015-7-4 14:56 | 顯示全部樓層
條專車服務想做落去,可以租車叫私營旅巴好似個啲商場免費穿梭服務咁
不過上市公司見錢開眼,中巴剩係想做最賺嘅地產就知,仲點會開善堂呀,唉
LNChickenRice 發表於 2015-7-4 17:30 | 顯示全部樓層

當年中巴唔見0左個專利權0既時候
八仔都只係起步階段,
唔係架架九巴都有部八仔機
俾各位嘟0架...
所以中巴唔裝八仔機、唔收八仔而失專營權?!
只係借口一個...

要老吹中巴仲有乜唔好的話...
恐怕晌九巴、嶼巴、港鐵、小新、城巴身上:
各位都可以大寫文章「互相批鬥」,大搞「無遮大會」...
(不過小弟認為走去打機好過...筆戰好傷腦筋0架...)

講返中巴最後一條線提早摺埋0既事情先:
個人認為會唔會同批旦撻、仲有唯一一架土炮富豪
真係過0左非專利巴士0既退役大限
本來想"R"個特許繼續俾佢地「散步」,
運豬署班「肉」又唔俾...
於是一拍兩散,提早離場
(好可惜地,又一個「官逼民反」場面....|||)

PS 如果真係可以搵返批佳牌亞拉伯「開頂」的話
小弟都想佢地行H1...(反而開頂躉真係四不像:
既無歷史特色,可以Show off舊時逼巴士0既集體回憶
亦都浪費更珍貴0既車隊資源[搵12米大巴開頂?!真係奢侈!])
不過:事實係要咁玩的話,唔搞部仿古現代版出0黎就唔得..
仲浪費...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??