hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴936新增回程服務消息
開啟左側

[服務調整] 九巴936新增回程服務消息

siusiupeople 發表於 2015-7-11 08:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ky927 發表於 2015-7-11 09:06 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-11 08:50 發表

城記做好930 先好同人講拆線啦。

唔係挑機,不過你覺得930宜家唔好在邊度呢?

我覺得除左新界走線冗長之外,論價錢同班次都不過不失啦。

BTW,98年時殺左條337,但之後都無聲音話要過海線,係咪真係咁低需求?

siusiupeople 發表於 2015-7-11 09:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PF2802 發表於 2015-7-11 09:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-7-11 01:32 發表
葵青想過海線做得好唔容易,一來長久以來個保鐵文化好濃,特別系荃葵,好早已經有鐵,二來價錢啦(我屎忽當然唔會同你用價錢給客啦,緊系玩多d 98C果類屎忽數啦 )

三來速度,沒得鬥,荃灣線過海個時間同密度,沒得打,有都唔走去打 ...
930打得都算成功 近年九記37都停新都會打埋一份 成績仲唔錯添
TR5774
HS1588 發表於 2015-7-11 09:46 | 顯示全部樓層
936 回程九龍係咪會加站 ?
如果係既話應該都會吸走唔少灣荃客
仲會係特貴版 905X
AVD1 發表於 2015-7-11 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-11 09:35 發表

早前930 減左班,全日15 變左部份時間20,
你係生客見20 分鐘一班都唔搭你啦,20 分鐘坐鐵起碼去左一半路程。
當然班客可以預時間,但唔好忘記930 沿線都有鐵路,
班次上點都唔可以太疏車。

仲有,
班次時不時都唔準,你係客點放 ...

你都識講有鐵,巴士公司點爭?
真心想講 930 而家有得全日服務已經算係咁,又或者好彩話當年一開始就已經係全日。

如果當初 930 只係做繁時,我諗到今時今日呢條線都只不過係一條繁時線。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ky927 發表於 2015-7-11 10:19 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-7-11 09:35 發表

你係生客見20 分鐘一班都唔搭你啦,20 分鐘坐鐵起碼去左一半路程。

仲有,

睇返班次,其實都係夜晚打後先20啫。平均都12/15。其實好多新市鎮過海線都係差不多呢啲班次。繁時仲拆左A/X山黎,差不多架啦。12/15呢啲班次好多新市鎮過海線都係大概呢啲班次。好似新界東182/170/307非繁都係12/15。入夜就20。好難話用960/961/681等呢啲大線去比。呢啲線先天有好條件打好左個底,班次可以好密。
ML3941 發表於 2015-7-11 10:23 | 顯示全部樓層
對比起將軍澳得690 690 692P 694
荃葵過海線已經好好多
rusf101001 發表於 2015-7-11 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-7-11 10:19 發表

睇返班次,其實都係夜晚打後先20啫。平均都12/15。其實好多新市鎮過海線都係差不多呢啲班次。繁時仲拆左A/X山黎,差不多架啦。12/15呢啲班次好多新市鎮過海線都係大概呢啲班次。好似新界東182/170/307非繁都係12/15。 ...

930非繁忙其實係沙咀道係執到唔少客
試過差唔多爆窗邊位,兜到去葵芳都會上

934A+930X二合一聯營叫939算吧la

(有日係馬市總站睇681平日5點幾開始城巴脫班脫到有d開半個鐘一班)

kl9327 發表於 2015-7-11 11:59 | 顯示全部樓層

仲有,
930 大部分時間都係 15 分鐘一班
20 分一班既時段,例如夜晚出港島,根本需求好低
而深夜返荃灣開 20 分一班都可以坐滿窗口位