hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從九巴到站時間見到九巴開始好過新城
開啟左側

從九巴到站時間見到九巴開始好過新城

hkt116 發表於 2015-7-10 00:12 | 顯示全部樓層

明明有啲車根本係定點班次,夾硬整個大包圍時段好似懶得打時段咁,究竟而家新城係咪唔想撈?以前支持新城嘅我真係想叫新城讓咗個專營權俾九巴。

正垃圾

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 以前支持新城嘅我真係想叫新城讓咗個專營權 ...

查看全部評分

HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net
s031096 發表於 2015-7-10 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hkt116 於 2015-7-10 00:12 發表
明明有啲車根本係定點班次,夾硬整個大包圍時段好似懶得打時段咁,究竟而家新城係咪唔想撈?以前支持新城嘅我真係想叫新城讓咗個專營權俾九巴。

正垃圾 ...
因為佢地D車太易壞
如果有車壞咗就要收住車先
如果定點就係人知甩咗班
GK3258 發表於 2015-7-10 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9141 於 2015-7-9 23:00 發表
佢再咁搞法遲d有南港島線,北港島線個d到時d人實轉晒0066棄新城
搞唔搞,到通車都會轉哂0066架啦
根本兩者相比巴士無野贏,最多咪東西快線同過海直達囉
新城大方向啱既,硬碰硬一定輸,倒不如早陰早着,廢事到時殺唔到線
GK3258 發表於 2015-7-10 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9141 於 2015-7-9 22:54 發表

早幾年何達文時期新城真係好過九巴
又係帶頭推出到站時間,又係部車加裝lcd報站(其實唔太實用)
何達文走咗之後九巴就開始進取,又轉車站又新線又到站時間
相反新城就開始走下坡,又cut 線又甩班,連自己創先河既到站時間都 ...
你講既電豬紙同你無講既側長牌,都仲係九巴未追到新城既野
總之各有各好啦
neosan 發表於 2015-7-10 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-7-10 00:26 發表
你講既電豬紙同你無講既側長牌,都仲係九巴未追到新城既野
總之各有各好啦

新城咁多年黎巴士入邊都無豬紙
但九巴95%以上都有張豬紙你睇下,叫好過無
而且,有巴士報站,嗰個顯示仲有N咁多個站先到總站既LCDMON真係乜用
尤其係城巴A線嗰個,字又細粒
ahken 發表於 2015-7-10 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9141 於 2015-7-9 23:00 發表
佢再咁搞法遲d有南港島線,北港島線個d到時d人實轉晒0066棄新城
的確,有齊南北港島線果陣先搞流水線提速就已經太遲(係新城送走d客去0066度在先)
唯一佢地仲有得做既就係柴小地區

不如新城以後叫自己做柴小巴士公司算囉,反正佢地而家所有特快線資源都完全地擺哂落柴小度(明明南區都好有需要反而佢地一味諗定點cut線,真係吹q漲)
ahken 發表於 2015-7-10 01:53 | 顯示全部樓層

原帖由 hkt116 於 2015-7-10 00:12 發表

正垃圾 ...
又係香港(中國)政府做既好事,當年中巴專營權完結之前九記都有份入紙,但俾痕會逼九記將份標書放入碎紙機度唔俾佢玩所以最後係小新攞到
ahken 發表於 2015-7-10 01:57 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-7-10 00:23 發表
搞唔搞,到通車都會轉哂0066架啦
根本兩者相比巴士無野贏,最多咪東西快線同過海直達囉
新城大方向啱既,硬碰硬一定輸,倒不如早陰早着,廢事到時殺唔到線 ...
東西快線又做到九唔搭八(18x乃最佳例子,竟然仲俾佢地諗到用18號找數呢下「正」
過海直達?我笑而不語了,咪又係我所提過既柴小村巴囉,其他地方全部人死哂得番柴小仲有人生還咩你估
ahken 發表於 2015-7-10 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2015-7-10 00:31 發表

而且,有巴士報站,嗰個顯示仲有N咁多個站先到總站既LCDMON真係乜用
尤其係城巴A線嗰個,字又細粒 ...
哈,講起LCD mon 真係火滾,咁花心機搞呢d gimmick野,不如實實在在貼番乳豬紙,然後再幫d垃圾流水線提速好過啦
大佬,你一上車都唔想你個目的地要N+N個站後先到啦係唔係先(經典例子2同82), 明明0066既話都係幾個站既事,眼睇見個LCD mon個心仲唔離一離?(嘩,有冇搞錯,仲有成廿九幾個站先到我要去既地方,仲要唔係去總站啦喎

下次仲賣唔賣你帳?No way! 0066見(更甚自己渣車算,越搞路面越塞車,塞過廣州不是夢)
hkt116 發表於 2015-7-10 03:06 | 顯示全部樓層

原帖由 s031096 於 2015-7-10 00:18 發表
因為佢地D車太易壞
如果有車壞咗就要收住車先
如果定點就係人知甩咗班

壞唔壞車我就唔知,再者,我唔信一條線每日10部車,每日嗰10部車都會壞1部,如果係咁嘅話不如咪做。
仲有,行定點班次係便民措施,我覺得實際有呢個必要去做囉。

原帖由 neosan 於 2015-7-10 00:31 發表

尤其係城巴A線嗰個,字又細粒 ...

算數啦.新城有電子豬盤又點?架架都係「維修中」、「準備中」、「零件未到」,收檔啦。
九巴起碼有95%車輛會入豬紙 (除咗部分缺乏資源嘅通宵線以及經常唔攞掛牌車嘅路線外)
HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net