hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線過海段通車後,預計新城是大贏家,九記輸家 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 沙中線過海段通車後,預計新城是大贏家,九記輸家

hadboy5 發表於 2015-7-15 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-7-15 10:34 發表

佢上面講個堆線根本有部份而家就應該要死,
只不過係不斷比區佬拉住死唔去咁解。
果堆只得41,93K,85B同109姐,但212同6F 應該唔駛掛,不過5A 唔明而家的存在價值係乜,轉左全冷後
dennis28a 發表於 2015-7-15 15:35 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-7-15 11:27 發表
果堆只得41,93K,85B同109姐,但212同6F 應該唔駛掛,不過5A 唔明而家的存在價值係乜,轉左全冷後

212 觀塘線延線通車後一定開刀,唔需要等太耐。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| bjbus 發表於 2015-7-15 17:15 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2015-7-15 21:27 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-7-14 20:47 發表
真正招標只有觀塘線,中區線同沙田線
荃葵線290
旺角線213D
佐尖線213X
老九做就可以拉埋寶達重組兼海量BBI
老新做就有少少車源同暫時平少少
根據閣下提供資料的話,分分鐘藍田接駁線用全日過海線做埋都唔奇喎,老新做 ...

觀塘線、中區線係無放上標書招標 …

如果計配套的合理對應路線,可以如此解讀 :
荃葵線 : 290 (安達) & 290A (安達及安泰)
旺角線 : 95 (安達)& 213D (安達及安泰)
佐尖線 : 26 (安泰) & 213X (安達及安泰)
紅磡線 : 26 (安泰) & 93K (安達)
觀塘線 : 23、23M、26M (安泰) & 93A、95M、98A (安達)
中區線 : 601 (安達) & 619 (安泰)
不過,九巴已經預先為安達臣提供緊 BBI 了,別忘記 290 & 290A …

新巴做 ? 我個人都不支持架,
除左無大量 BBI 之外,仲有好大機會玩大包圍班次 …

另外,你其實講得岩,若新巴做,藍田線分分鐘用過海線做埋,
但係若將東區線全日兼食埋藍田接駁,就分分鐘唔會夠客,
所以可能只能用聯營的 601/619 去服務,點都要比對家分一杯匙 …

西九龍新區 ? 算吧啦,
俾新城做到成個爛橙咁款 …

SE7378 發表於 2015-7-15 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-7-14 14:04 發表
你無留意佢點回應我咩,新巴做會有安元線,安屯線,安荃葵線,正如樓上講最似樣果條叫701,新巴做安深線只會著重黃大仙至深水埗果段客,假若任何一間公司投到係用現有資源去做定會有額外資源提供俾中標的公 ...

拿拿拿,我從來無講過新巴做會有好多對外線 …

同埋,乜我有講過「會有額外資源提供俾中標的公司」咩 ?

我一直只係講緊西九新區理想中要有咩路線罷了 …
hadboy5 發表於 2015-7-15 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-7-15 21:33 發表

拿拿拿,我從來無講過新巴做會有好多對外線 …

同埋,乜我有講過「會有額外資源提供俾中標的公司」咩 ?

我一直只係講緊西九新區理想中要有咩路線罷了 … ...
額外資源果句係我的提問,okay
新巴Mode 應該係全日東隧過海線,加帳面上極度頻密的藍田接駁車(即82與106的關係),九巴唯一好處係方便到現有路線整合,但車從何來呢,我記得呢份野最具爭議性係接近無任何服務
落觀塘,即管睇下投標結果
castanopsis 發表於 2015-7-16 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-7-15 01:16 發表
西九新區堆線衰都唔係好關新巴事,
因為堆線只係運吉畫出黎搵人做,講真新巴改完之後 701 702 已經好左好多,之後又開埋 701S 702A,如果只靠運吉畫堆 701 702 971 真係食得屎。 ...

今次同意你
無錯,海麗/四小龍交通唔好,新巴有責任
但究竟新巴可以點改善?
除咗914系開多幾班特車、試下荃灣/沙田線之外,其實都無嘢好做
而上面兩項建議需要極大勇氣先做得出嚟,新巴唔夠膽做,絕對正常
上面成堆人淨係識得喺度指指點點
到真係叫佢地發建議既時候,就一條可行既西九新巴線都畫唔出
castanopsis 發表於 2015-7-16 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-7-15 21:47 發表
額外資源果句係我的提問,okay
新巴Mode 應該係全日東隧過海線,加帳面上極度頻密的藍田接駁車(即82與106的關係),九巴唯一好處係方便到現有路線整合,但車從何來呢,我記得呢份野最具爭議性係接近無任何服務
落觀塘,即管睇下 ...

我估運輸署都係打算成班轉乘客推晒落秀安沙
然後成班觀塘客推晒落98A
(運輸署可能會覺得班客會搭13M,不過現實永遠同想象有段距離)

恕我直言
運輸署個方案俾我既感覺係好離地
只係識得用附近既資源、客源拼湊出安達臣既交通網
完全無考慮過大局

西九線,政府覺得安達臣唔夠客,就拉埋藍田山玩
實際上藍田山隨時想16X拉落長深荔,多過要條經安達臣既龍翔道線

尖咀線,政府見隔離有條13X,就拆條213X做埋安達臣
係,觀塘山越來越多尖咀線
但康翠就越嚟越絕望,多咗條213X,過山尖咀線真係唔知何年何月先開得成

咁213X又是否能夠解決觀塘山既有的交通問題?
又實在無幾大幫助
條線拆一半唔拆一半,秀明道曉麗仍然要繼續碌啟麗,唯獨樂華突然間多咗條線,13X/213X任君選擇
回程13X/213X仲要走線8成相同,鬥執雞
好心運輸署唔好偷懶,大執213X/13X/98P啦,咁多資源,我就唔信一定要搞成咁

213D又係
下面有13D/1A,另外一面山有95/98C
1A/98C就越做越多客,13D/95就越做越無心機
點解開213D既同時,唔順便執下堆線?

秀安沙更加唔使講
為咗安達臣要有條轉乘線
犧牲翠林、康盛、秀茂坪、四順咁多區既利益
真係服咗佢
hadboy5 發表於 2015-7-16 08:30 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-7-16 01:46 發表

我估運輸署都係打算成班轉乘客推晒落秀安沙
然後成班觀塘客推晒落98A
(運輸署可能會覺得班客會搭13M,不過現實永遠同想象有段距離)

恕我直言
運輸署個方案俾我既感覺係好離地
只係識得用附近既資源、客源拼湊出安達臣 ...
現有的客量基礎下好難大執13D 同95,但加埋安達臣就唔同左,起碼可以將95過左安達臣後落山去機隧,加士居道跟93K 去旺火,13D 改到跟95咁去旺角,總之未有定論就不便估運輸署想點,或者有意外驚喜都唔定,咁秀茂坪山有四條線落觀塘,而且差不多包哂咁濟唔開新服務係正常姐
hadboy5 發表於 2015-7-16 08:37 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-16 01:13 發表

今次同意你
無錯,海麗/四小龍交通唔好,新巴有責任
但究竟新巴可以點改善?
除咗914系開多幾班特車、試下荃灣/沙田線之外,其實都無嘢好做
而上面兩項建議需要極大勇氣先做得出嚟,新巴唔夠膽做,絕對正常
上面成堆人淨係識得 ...
咁樣整多條海麗西廊,彌敦道沿線落尖咀甚至去到紅磡黃埔的線係咪大膽呀!幾班觀塘線都唔敢係咪唔夠大膽呀,搞到填海區唔好攬住條296C 得唔得呀!咁進取唔拉埋796C 去海麗塞住批評海麗交通唔好的人呀,咁做咪可以改701西廊後直掃落彌敦道囉,九巴反對咪規定只準落客囉