hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴停站標準
開啟左側

[問題] 九巴停站標準

YY487 發表於 2015-7-22 12:33 | 顯示全部樓層

樓主| rusf101001 發表於 2015-7-22 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 YY487 於 2015-7-22 12:33 發表
東鐵接駁 K12 K14 K17 南運路不停站
九巴 71A 南運路站站停
講開醒起307C比307P多左幾個站
tonytse126 發表於 2015-7-22 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2015-7-21 23:10 發表
除左樓主講既問題 (個人覺得普通線路過停一停無乜所謂 , 例如 83S / 88X 我覺得唔係問題) ,
仲想探討下停站距離

舉個例 , 長沙灣西行  30X + 234X / 42A + 41 呢兩組
兩條線係北河街之後停站 :
30X , 234X : 北河 ...

以前青衣線於長沙灣徑是用905那個位的, 所以係無好似依家咁隔咁遠, 只是重組後前一個站又無相應作調整先會搞到依家咁樣
至於樓上話要將遊樂場個站搬D線去後面東京街, 我想可以搬的得最前的荃葵線吧, 不過這也令更多車塞在東京街站, 變相將個問題推咗去後面而已
ckw7a5 發表於 2015-7-22 15:03 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

原帖由 YY487 於 2015-7-22 12:33 發表
東鐵接駁 K12 K14 K17 南運路不停站
九巴 71A 南運路站站停

果3條係MTR 接駁巴, 71A 係九巴,無野好比較,
唔好又係度講富亨要K巴, 完全OFF TOPIC

你話K17 去富善停大埔中心, 去火車站唔停新興就真係奇怪

另外72A 係大埔墟-大埔舊墟一帶的停法都好怪
去工業邨: 廣福邨->廣福道->榮暉花園->太平工業中心(中間經過寶鄉橋、林村河畔、平安里三站不停)
去大圍: 沐恩中學->安慈路->舊墟公園->寶鄉街->運頭角里->廣福邨(中間經過廣福道不停)
"寶鄉橋、寶鄉街";"舊墟公園、林村河畔";"廣福道東行、廣福道西行" ;"安慈路、平安里" 明明對面是有站的, 卻只停一邊

原帖由 rusf101001 於 2015-7-22 12:41 發表
講開醒起307C比307P多左幾個站

其實2架車總站唔一樣ga~ 307c 係大埔頭,307p 係汀太路, 仲要係翠怡街個站, 307c 一轉出汀太路係北行, 307p 一開車已經汀太路南行

JX9097 發表於 2015-7-22 15:28 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-7-22 09:38 發表

九龍灣鐵路站南行已經分左流
北行應該都參考返來分返

黃大仙鐵路站同沙田坳道都好近
最好除62X/258D/259D停
龍翔官立中學,沙田坳道
其餘路線只停天馬苑同埋黃大仙鐵路站

而西行摩士公園泳池太遠冇得諗
最多都係天 ...

個人覺得黃大仙站同沙田坳道唔算近
若果cut走沙田坳道的話
宿舍(龍翔道兩邊)/現崇山/新光/豪園咪要行多五分鐘出入?
同埋相信都有唔少人坐車喺沙田坳道落,跟住轉37M返上慈雲山
呢批人咪變咗要焗行/轉2F,3C?
 樓主| rusf101001 發表於 2015-7-22 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ckw7a5 於 2015-7-22 15:03 發表

其實2架車總站唔一樣ga~ 307c 係大埔頭,307p 係汀太路, 仲要係翠怡街個站, 307c 一轉出汀太路係北行, 307p 一開車已經汀太路南行

大埔頭屈咁大個圈返太和係好弱智
跟返307P最好

廣福邨廣智樓,廣福球場兩個站真係唔知點解停
kmb71k 發表於 2015-7-22 18:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ckw7a5 於 2015-7-22 15:03 發表 另外72A 係大埔墟-大埔舊墟一帶的停法都好怪
去工業邨: 廣福邨->廣福道->榮暉花園->太平工業中心(中間經過寶鄉橋、林村河畔、平安里三站不停)
去大圍: 沐恩中學->安慈路->舊墟公園->寶鄉街->運頭角里->廣福邨(中間經過廣福道不停)
"寶鄉橋、寶鄉街";"舊墟公園、林村河畔";"廣福道東行、廣福道西行" ;"安慈路、平安里" 明明對面是有站的, 卻只停一邊

其實平安里已經有十幾條線埋站
加上個站又唔係大
再停太多路線似乎唔係咁好
再者榮暉花園同平安里兩站相隔又唔係遠

其實榮暉花園個站係比較集中係工業邨方向既路線
平安里就比較集中出九龍既路線

原帖由 ckw7a5 於 2015-7-22 15:03 發表

搭過兩班307C, 基本上就算南運路有站, 都無乜客會等車, 有都係一個起兩個止

原帖由 rusf101001 於 2015-7-22 18:27 發表

大埔頭屈咁大個圈返太和係好弱智
跟返307P最好

廣福邨廣智樓,廣福球場兩個站真係唔知點解停

翠怡街個站只係普通一個巴士站坑
本身要擺307P, 另外仲有條主線71K要用
呢個站唔係咁適宜擺兩線總站

其實大埔頭真係無咩人搭307C
有都搭晒307A
307C不如改太和開好過

以上回應,是否可行?是否合適?
miklcct 發表於 2015-7-22 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-7-22 18:35 發表

其實平安里已經有十幾條線埋站
加上個站又唔係大
再停太多路線似乎唔係咁好
再者榮暉花園同平安里兩站相隔又唔係遠

其實榮暉花園個站係比較集中係工業邨方向既路線
平安里就比較集中出九龍既路線

搭過兩班307C ...

一條行東隧,一條行西隧,無得比。去上環要搭C,去灣仔要搭A
進智公交
樂仔〞 發表於 2015-7-22 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-7-22 09:38 發表

九龍灣鐵路站南行已經分左流
北行應該都參考返來分返

九龍灣站南行個所謂分流真係多謝哂
前面多咗一堆線,但個站一次過只可以放三部車 ...
結果以前就後面塞死,而家就前面塞死 ...
mckhgc 發表於 2015-7-22 20:53 | 顯示全部樓層

不知樓主是否指極近距離連停兩站?
定是性質相近既,有D停,有D唔停?

先講下樓主提過既:

曾大屋(南行)

一直以來,都係左轉獅隧公路既線停,直行車公廟路既唔停,係乜野原因?
會唔會係埋左站後,就難以cut回中線直行?
但「不知為何」(謎之音:你懂的),直行車公廟路既86A幾個月前增停此站,咁又冇問題喎,亦唔見話cut唔到線,但又唔見其他直行線增停此站

同一個站,86C增停此幾乎空氣站,但「不知為何」(謎之音:你懂的x2)不停下一個有10000人口既屋村既站(謎之音:那10000「物體」真的是「人」嗎?至少,老九有當個「它/牠」們是「人」嗎?)

仲有樓主唔好問曾大屋呢個站真頭係咪應該存在,冇左曾大屋站,即係86C冇得停秦石附近,對秦石D人咁唔公平,有人又嬲嬲豬喇(你估秦石人係後山那堆XX,可以任人魚肉的嗎?)

葵涌廣場/文化博物館

路經葵涌廣場既巴士線,而又右轉既,幾乎都唔停葵涌廣場,而停下一站智芳街,例如30(往荃威花園)、47X(往葵盛東)、61M(往友愛南),但同樣行法既272P就停喎。
其實智芳街落車既客,有唔少目的地係葵廣或新都會一帶,智芳街落車仲要兜Z形天橋,頗為不便。

如果係因為埋左站後難以短距離右轉,咁點解272P又可以?類似情況,文化博物館(北行),埋左站後,亦一樣要短距離右轉,但又所有途經既線都停喎。

永光書院、天馬苑(西行)

兩個極近距離的站,大多數途經路線只二選一停,但
「不知為何」,2F、38、40P、42C、89卻是兩站都停
「不知為何」x2,89(往瀝源)本只停永光書院,後來增停天馬苑
「不知為何」x3,僅89增停天馬苑,類似的80、89B依然只停永光書院
「不知為何」x4,從來不見有大俠維護正義,向天馬天宏發炮,指其「為行少幾步,有永光書院都唔夠,竟要89增停天馬苑,人地唔快唔緊要,最緊要自己行少兩步,正一惡霸土皇帝」.....

白田邨瑞田樓、黃棣珊紀念中學

兩個極近距離的站,又係除2E及104唔經前者外,所有路經既線都停晒兩站,應該分流。部份線只停前者,部份線只停後者!