hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 280X客量有冇改善空間?
開啟左側

[問題] 280X客量有冇改善空間?

樓主| 982X 發表於 2015-8-9 18:57 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-9 17:48 發表

人地水泉澳等到頸都長都無287X 搭,288 仲要疏過282,你自已諗下新田圍需求咁低282 都咁密車,
仲想整多尐BBI你用? 你幾時同新田圍國某君咁同聲同氣?

你新田圍有鬼咁多人搭咩? 無ma。 ...

282好似唔計mos最好賺既沙田區內線喎, 何來需求低
petcity 發表於 2015-8-9 19:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
BlackBird 發表於 2015-8-9 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-9 17:45 發表

新田圍呢尐人口老化區駛鬼咁多BBI咩?
280P 新田圍得40客出油尖旺咋陰公,你新田圍需求低唔好拉280X 落水,
280X 將來仲有火炭新公屋比佢慢慢食,它要守三幾年先呢。 ...

咁不如你講下加左BBI邊個蝕底啦
九巴蝕?原本既280X客蝕?定係只係你睇新田圍唔順眼?
再唔係如果你唔想280X好客既就不如講清楚,唔好死撐
P960早日摺線
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-10 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2015-8-9 09:40 發表

咁呢樣到時睇佢點拆,威記車係重要
但究竟點配合重組亦係重點,亦都咁講
我區只要求最低限度服務,反正覆診時間係固定
你可以俾到時間人搭車,咁唔係問題喇

再唔係上面有人提過80x拉上黎囉,咁咪加停李嘉誠
玩雙向分段(不過 ...
反而我覺得有另一個問題係
第一城同小瀝源又真係儲到一批客
甚至當82K左段同右段大家都咁多客既時候
82K->82A實際上未必係一個最佳既選擇
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2015-8-10 04:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-10 01:51 發表
反而我覺得有另一個問題係
第一城同小瀝源又真係儲到一批客
甚至當82K左段同右段大家都咁多客既時候
82K->82A實際上未必係一個最佳既選擇

講起82K,早排見到區會會議紀錄入面,
巴士公司話想拎82K/B資源服務水泉澳呢類新區,
82K可能有得靠水泉澳續命

流星☆雨 發表於 2015-8-10 04:40 | 顯示全部樓層
講開新田圍,之前好似有某位可能選新田圍既立法會議員建議87D停新田圍…得啖笑。
Snowbb 發表於 2015-8-10 07:51 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2015-8-10 04:33 發表

大大條 813 係度 , 82K 根本冇立足之地 ,
更何況好似仲有小巴去大圍 , 82K 不如安於現狀仲好過拉上水泉澳被小巴打殘 .
 樓主| 982X 發表於 2015-8-10 08:03 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2015-8-10 04:40 發表
講開新田圍,之前好似有某位可能選新田圍既立法會議員建議87D停新田圍…得啖笑。

要停新田圍就要用曾大屋上公路, 人地依家mos仲講緊87D飛唔飛濱景富安好, 經新田圍仲兜左, 咁太離譜
siusiupeople 發表於 2015-8-10 08:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-10 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2015-8-10 04:33 發表

會唔會雞左82K同82B送去水泉澳

82K上水泉澳用處唔大
第一城又有小巴
大圍又有小巴
82K都冇咩可以執
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過