hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴985開辦和305取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴985開辦和305取消消息

ATSE40 發表於 2015-8-31 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-8-31 09:25 發表

其​實305轉985只係透過揾銅鑼灣客笨來成全上環客,在交通暢順情況下305行紅隧出銅鑼灣時間同985行西隧出上環時間相若

109對於愛民邨係垃圾,就如同106對於黃大仙係垃圾一樣。113愛民邨下站已經係轉車站,10分鐘左右就到摩理臣山。106最主要作用係紅磡去銅鑼灣,而113就係何文田去灣仔南。
其實109除咗peak hour有用之外,就係得啲懶得行ge人用。行落公主道有更多選擇。
cong 發表於 2015-8-31 13:30 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2015-8-31 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-8-31 05:15 發表
106除左港島段離哂大譜之外,九龍段都比101、111、116更兜。
所以106對於黃大仙區既客用來過海來說都是廢物。

黃大仙區公屋既密度高過紅磡土瓜灣既唔少。

你睇下條101X
觀塘D樓仲密集過黃大仙
但係你睇佢朝早去西環既客量, 好咩?

我覺得你太睇高黃大仙
以上回應,是否可行?是否合適?
nelson72A 發表於 2015-8-31 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-8-31 09:25 發表

其​實305轉985只係透過揾銅鑼灣客笨來成全上環客,在交通暢順情況下305行紅隧出銅鑼灣時間同985行西隧出上環時間相若

除左星期六外,305經紅隧時無可能交通暢順
即係305行紅隧出銅鑼灣時間同985行西隧出上環時間相若既機會少於20%

樓上報告985既客量已經證明左前305定線對銅鑼灣客較著數,但係銅鑼灣客依然唔Buy
LF6277 發表於 2015-8-31 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 nelson72A 於 2015-8-31 21:29 發表

除左星期六外,305經紅隧時無可能交通暢順
即係305行紅隧出銅鑼灣時間同985行西隧出上環時間相若既機會少於20%

樓上報告985既客量已經證明左前305定線對銅鑼灣客較著數,但係銅鑼灣客依然唔Buy ...

985 可以深入天后既話
比以前係伊利莎伯大廈行入去
銅鑼灣客行少左亦會著數左
S3BL100 發表於 2015-9-1 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-8-31 19:50 發表

你睇下條101X
觀塘D樓仲密集過黃大仙
但係你睇佢朝早去西環既客量, 好咩?

我覺得你太睇高黃大仙

根本無得相提並論

西營盤係有需求,雖然唔係話好多,但至少亦好過無。113 反轉來行,變成 913,同時來回行窩打老道過海的話,
九龍方向旺角一帶站位好過 905,西營盤足以令到條線兩個方向都有客,情況會同而家好唔同

雖然灣仔係 113 主要客源之一,但理論上可以全部由 109 111 等線食返晒,西營盤果堆理論上會係新客

101X 其中一個問題係唔停中環或灣仔,否則我相信客量會好唔同。
至於 913,如果拉埋上慈雲山,其實係會快過 302 去到金鐘,中上環就更加,行車時間合理。
西營盤可以令到兩個方向客量平均,但未至於撐得起全條線,所以我之前話個 idea 係要拉埋上慈雲山先 work…

呢條 913 唔係單一功能的

原帖由 paul2357paul 於 2015-8-31 04:13 發表

我之所以想玩7幹出入3幹過海,
除左想避開哂西九要密密停燈既路段,
仲有想避開哂九龍城三條大動脈同埋唔想俾旺角東、油麻地這些客流量明明唔夠高既地方搵到著數。
咁先至可以將著數位撥回黃大仙區。..

無左旺角客,成件事係唔 work 的

西隧去旺角,一係就 904 905 站位差,一係就 970 971 塞佐敦道塞餐飽,
913 窩打老道打橫切過去,站位其實反而幾好

黃大仙本身點都係搭鐵著數,913 係要咁多樣野加埋,做晒巴士本身有優勢的地方先會 work 的

原帖由 dennis28a 於 2015-8-25 23:57 發表

可以答你,日間大多數情況下,行窩打老道唔會快過行亞皆老街上橋到西隧口好多,繁忙時間甚至慢過。

原因係,係唔少情況下,窩打老道多燈,又慢車,你係萬基大廈塞車果陣,
我部的士通常都去到皆旺,仲未計培正、廣華又要塞燈,繁忙時 ...

不過如果係好似 113 由窩打老道出來,根本上唔到亞皆老街天橋,都係直行窩打老道油麻地段吧啦…
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2015-9-1 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-9-1 01:32 發表

不過如果係好似 113 由窩打老道出來,根本上唔到亞皆老街天橋,都係直行窩打老道油麻地段吧啦…

咁 113 想快改行西隧,點解仲要堅持行界限街、太子道西塞車黑點?
有客還有客,但依段路對巴士係完全唔著數,尤其係返彩虹方向。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
paul2357paul + 1 + 1 終於有人明白我諗乜

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
paul2357paul 發表於 2015-9-1 01:59 | 顯示全部樓層
原帖由 LF6277 於 2015-8-31 21:37 發表

985 可以深入天后既話
比以前係伊利莎伯大廈行入去
銅鑼灣客行少左亦會著數左

灣仔銅鑼灣客似乎最唔滿意既就係凡親果堆老牌過海線改行西隧之後中上環客急增(就算乘客唔駛承擔巴士公司俾多左隧道費既責任都係)。
但早繁和下繁都唔重心放番在中上環客就真係過分。

相反好似例如968、962系這批純正老運出品果堆巴士公司反而由得中上環站站停既版本全日。

LF6277 發表於 2015-9-1 03:58 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-1 01:32 發表

根本無得相提並論

西營盤係有需求,雖然唔係話好多,但至少亦好過無。113 反轉來行,變成 913,同時來回行窩打老道過海的話,
九龍方向旺角一帶站位好過 905,西營盤足以令到條線兩個方向都有客,情況會同而家好唔同

雖然灣仔 ...

113既客根本唔可以過哂落111 109
如果唔係一早就取消到

113既定位係東頭村道同埋九龍城內街去灣仔金鐘中環
格硬拉去西隧仲要兜埋西營盤
只會拖慢上述既車程
感覺就係以九龍中既資源去成就西營盤旺角客

何況
西營盤旺角客仲有幾多?
紅van有眼你見

長遠黎講
九龍中兩條103 113
係應該要用黎配合182轉982X

流星☆雨 發表於 2015-9-1 04:20 | 顯示全部樓層

如果913係想避塞車黑點,改做613太子道東上觀繞行東隧過海會唔會更加好?第時有埋繞道港島北應該會好少少?
始終九龍東行到去美孚調頭經西隧過海對乘客黎講有啲難接受…

edit:西隧以東113多替代品,如果要用上面個行法,可能開616X黃大仙觀繞東隧線會實際啲?順便睇下有無得搞搞條106?甚至拉埋116落水