hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796P, 796S服務調整
開啟左側

[服務調整] 新巴796P, 796S服務調整

dennis28a 發表於 2015-9-9 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-9-8 22:52 發表

215X、13X的服務對象完全不同,請問可比性在哪?

另外,你咁中意尖東、尖東咁多客嘅話,
我無任歡迎你條296D改行尖東,唔行彌敦道(唔好同796P重疊 ) ...

其實行尖東對 296D 係件好事,分分鐘會搶到部份 796X 市中心客。
但無奈既係,行尖東唔快得多,又少左佐敦同彌敦道,九巴唔會考慮。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2015-9-9 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-9 00:53 發表

唔關事,係運吉自行決定一定要開 798A,仲要唔可能係全日。

九巴對將秀沙一直持開放態度。

最大問題係,山上居民完全接受 798A 依個方案,我地又出咩野聲。

93K換沙田線 vs 798A
如果俾居民選擇,一定係選擇前者

點解欣然接受798A?
係因為班山上居民本身唔係巴士迷
對於運輸署玩嘢搞到康翠失落將秀沙,他們一無所知
結果大家都覺得康翠係由無變有...

可以話
運輸署玩緊愚民政策
kuro 發表於 2015-9-9 08:04 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2015-9-9 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-9-9 00:53 發表

本黎 93K 車隧係換將荃線,但結果唔成事,就由成個東九龍、荃葵去找依筆數。
所以你問得幾好,93K 可以仲咩?九巴一日未有正式方案點換法。

唔關事,係運吉自行決定一定要開 798A,仲要唔可能係全日。

九巴對將秀沙一直持 ...
雖然九巴對將秀沙係持有開放既態度,但如果將秀沙係山下開,新巴可以反到你冇得開,原因新巴插左旗做將沙線, 新巴可以反對其他人開構成競爭的路線.正如當年城巴反對龍運辦將軍澳機場線, 因為會損害E22利益(龍翔道重疊).
最終結果就係將軍澳機場線變左做E22分支(E22A), 城巴做返.同埋798a擺明係新巴送比山上既人,唔通康翠人連人地送比佢都唔要,點都要堅持要返九巴?

hadboy5 發表於 2015-9-9 09:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-9 01:06 發表

其實行尖東對 296D 係件好事,分分鐘會搶到部份 796X 市中心客。
但無奈既係,行尖東唔快得多,又少左佐敦同彌敦道,九巴唔會考慮。
現有的配套下叫296D 行尖東唔係好事,將來將隧轉車站起好就係好事,因為98D 同296D 有同站轉乘,又可以交換尖咀客,當然首要條件係加密,叫條全日線讓路俾四班車發圍的人,護主護到出哂面過我地樓上任何一位會員啦,仲好意思話人護主喎,塊面皮厚過多士
GK3258 發表於 2015-9-9 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2015-9-9 09:11 發表
雖然九巴對將秀沙係持有開放既態度,但如果將秀沙係山下開,新巴可以反到你冇得開,原因新巴插左旗做將沙線, 新巴可以反對其他人開構成競爭的路線.正如當年城巴反對龍運辦將軍澳機場線, 因為會損害E22利益(龍翔道重疊). ...

796P呢?
哦原來係296D令796P構成競爭,所以要用796P黎取代296D
da54 發表於 2015-9-9 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-9-9 00:57 發表
今次又要幫番九巴,九巴一直最想做係 296X,但因為運輸署以「路線重複」為由,強行將 296X 定線計入將南招標範圍。
唔好忘記,796X 定線係黎自 296X,點可能唔經尚德。

所以點錯真係運輸署,點解新巴可以大條道理走 796P 法律 ...
原帖由 dennis28a 於 2015-9-9 00:43 發表
麻煩你搞清楚件事。

705M 件事根本係新巴打橫黎,本黎佢係要將 796X 拉去九龍站,而唔係拆 705M 出黎,九巴當然反對無招標比佢咁拆線。
到後黎 705 真係比左新巴,新巴自己又唔開,決定自己走去拉長 796X 就算。

無人唔比 ...

更正下 d 歷史....

當年 296X 開線時,九巴係已經知道呢條線只係臨時性質,當時運輸署已經
準備緊將軍澳南新線招標工作,296X 將要交俾將來的新經營者營辦,不過因為
招標需時,而將軍澳南出九龍的需求亦漸大,所以先交由九巴提早開辦,並唔係
「因為運輸署以『路線重複』為由,強行將 296X 定線計入將南招標範圍」,
而最後多方消息都話九巴並無競投將軍澳南新線專營權,而呢條路線亦唔係某吹牛
路線網所講由九巴「削予」新巴去做。

點解當年要開 705M 而唔係直接延長 796X 呢?當年新巴建議過直接拉 796X,
不過要加價去到當年投標時去九龍站的收費水平,不過區議員當然嘈唔俾加,而
當年亦無甚麼八達通雙向分段收費,結果折衷方案就係開一條 705M 當係駁腳,
不過最後因九巴反對而作罷。至於點解近年新巴肯收唔加價就拉去尖東,呢個就不得而知了。

坊間有部份所謂巴士路線歷史網頁提供好多錯誤資料,包括 296X/796X 的錯誤描述
多年來都多位資深板友批評,不過可惜被誤導的人越來越多....
至於你們信不信?反正我信了
hadboy5 發表於 2015-9-9 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-9-9 08:04 發表
1.你文盲兼唔識字我唔會怪你。
2.你話796P回程做到油麻地客嘛,咁我由油麻地行去撘296D回程夠得啦可,人哋296D比你條796P快番到尚德,你仲死撐796P應該行彌敦道?
大部分油麻地客唔搭MTR仲要觀塘綫頭站反而會撘796P?!3. ...
以現時情況即使最後796P 全日,可能大家都係三十分鐘一班,不過無法子,佢地好樂得見到呢796C ,296C 重疊的情況再現,而家都開始有人話296D 令796P 構成競爭囉,將來真係全日唔夠客可能有人話296D 阻住地球轉,應該要296D 消失,因為296D 威脅到796P ,令佢客量偏低,將南局面無錯只可怪九巴唔走去投標,但真係有人證明到九巴無入標嘛,唔係當年九巴份標書係只會延長296系入去嘛
FBI2 發表於 2015-9-9 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2015-9-9 10:44 發表

更正下 d 歷史....

當年 296X 開線時,九巴係已經知道呢條線只係臨時性質,當時運輸署已經
準備緊將軍澳南新線招標工作,296X 將要交俾將來的新經營者營辦,不過因為
招標需時,而將軍澳南出九龍的需求亦漸大,所以先交由九巴 ...

話時話,安達臣堆招標仲未有聲氣.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
053h4 發表於 2015-9-9 11:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽