hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796P, 796S服務調整
開啟左側

[服務調整] 新巴796P, 796S服務調整

93A_S3_6:30am 發表於 2015-9-8 17:57 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

對尚德大山頭主義者,只能夆勸一句,
你係咁關心自己資源嘅,唔該自己用行動來支持!

到時候嚮彌敦道等車,見到$7.5嘅796P都唔好上,繼續死等$9.4嘅296D,
咁先係真真正正的支持!請唔好以支持作為借口「奪它人之權利」
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
YY487 發表於 2015-9-8 18:05 | 顯示全部樓層
s031096 發表於 2015-9-8 19:32 | 顯示全部樓層
原帖由 YY487 於 2015-9-8 18:05 發表

講競爭就唔該俾 296D 入調景嶺啦
以前區會年年都講希望296D行一行入彩明苑
但係新巴反對,然後新巴自己整咗條796P出嚟令班議員收聲
lsc04d11 發表於 2015-9-8 20:49 | 顯示全部樓層

796S O個四班係咪可以豪D搵N796搞掂?(0510後開出班次只以牛頭角站做總站)
係咪今年RDP建議過N796改行觀塘道並精點停站?
當然要玩新巴熟既「中途下車分段」啦。
kuro 發表於 2015-9-8 21:13 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2015-9-8 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-9-8 17:52 發表
睇左七頁,見到一幕出晒面的忠犬護主。
任何理由下,796P絕對應該行彌敦道而非尖東!

第一,如果你話做尖東客,其實尖東大部份地區行翻過彌敦道上車仍有吸引力,
唔明點解冇人提,與其剩係諗尖東,行彌敦道最重要一點係可以做埋佐敦 ...
點解行彌敦道加尖東的14X 會吸引唔到只係尖東的215X,796P行尖東又可以做到超特快俾將軍澳居民,我都唔係好明點解行彌敦道係好事,又唔駛兩敗俱傷,又一定食哂成個尖咀客,你對比下13X 同215X 邊條食尖咀客食到應,邊條開緊個位班次先?因為佐敦客得失尖咀客仲得不償失,護咩主先,實是求是,如果尖咀加佐敦客係大個尖東客點解服務範圍大一倍13X 係開緊雙位班次,假若你認為兜麗晶趕客點解兜調景嶺的796P 吸引過佢,提出行尖東紅磡好明顯幫緊老新喎,令佢條線大賺喎,又可以縮796X 喎,唔通幫新巴係叫護主呀!
KG1428 發表於 2015-9-8 21:47 | 顯示全部樓層

回復 74# 的帖子

我覺得你個建議想法
796S可以取消/縮做早上巴士線(學59S一樣)
hadboy5 發表於 2015-9-8 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-9-8 21:13 發表
第一.反問點解796P去程唔行彌敦道,係要行尖東?仲做到油麻地嫁,啲客識行嘛!
第二.你知唔知漆咸道南去彌敦道好遠,成15分鐘
唔好再同我講行去彌敦道,你咁講我撘296D到彌敦道行去尖東/佐敦都得啦可?
第三.我打死都唔會坐 ...
佢覺得796P 咁行法就變左第二條98D ,發夢都無咁早,係中港城開唔知塞幾耐先去到新港中心,點樣預時間呀,呢條線咁膽直入調景嶺我相信可以變98D 都有可能,唔算兜的98D 都嚇走大部份坑口客時,796p咁行法對調景嶺打後有咩吸引力先
hadboy5 發表於 2015-9-8 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 s031096 於 2015-9-8 19:32 發表
以前區會年年都講希望296D行一行入彩明苑
但係新巴反對,然後新巴自己整咗條796P出嚟令班議員收聲
相信呢種聲音依然存在,但無咁大,始終得四班車
lsc04d11 發表於 2015-9-8 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 8-9-2015 09:47 PM 發表
我覺得你個建議想法
796S可以取消/縮做早上巴士線(學59S一樣)

個冧巴唔取消或唔轉,實有人日曬時等796s....
最慘係s線一向都係特定時間服務。。。。

反正n796個回程都差唔多,只要執下去程就唔洗留住個誤導人既796s貼紙
(根據城新經驗,佢只會加句以上路線只於指定時間服務,詳情請參閱時間表。
得一一班又係咁寫,只係冇一至六早繁既962x屯官站又有。。。冇人會特別留意?)