hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796P, 796S服務調整
開啟左側

[服務調整] 新巴796P, 796S服務調整

93A_S3_6:30am 發表於 2015-9-8 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2015-9-8 21:13 發表
第一.反問點解796P去程唔行彌敦道,係要行尖東?仲做到油麻地嫁,啲客識行嘛!
第二.你知唔知漆咸道南去彌敦道好遠,成15分鐘
唔好再同我講行去彌敦道,你咁講我撘296D到彌敦道行去尖東/佐敦都得啦可?
第三.我打死都唔會坐 ...

認了吧.....護主護到出晒面

另外小朋友,你可否用讓人看得明白的文字解釋一下,
你唔係想叫人由油麻地、佐敦行去尖東坐796P嘛?
尖東行去尖沙咀點都比油麻地、佐敦行去尖東近
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2015-9-8 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-9-8 21:40 發表
點解行彌敦道加尖東的14X 會吸引唔到只係尖東的215X,796P行尖東又可以做到超特快俾將軍澳居民,我都唔係好明點解行彌敦道係好事,又唔駛兩敗俱傷,又一定食哂成個尖咀客,你對比下13X 同215X 邊條食尖咀客食到應,邊條開緊個位 ...

215X、13X的服務對象完全不同,請問可比性在哪?

另外,你咁中意尖東、尖東咁多客嘅話,
我無任歡迎你條296D改行尖東,唔行彌敦道(唔好同796P重疊
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
TPCYP 發表於 2015-9-8 23:14 | 顯示全部樓層
點解271總站有個新城站牌?
castanopsis 發表於 2015-9-8 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-9-8 22:52 發表

我無任歡迎你條296D改行尖東,唔行彌敦道(唔好同796P重疊 ) ...

講真,其實尖東客唔少
下繁5/5C/28/215X等路線既人龍真係長得好緊要
甚至連98D都可以尖東四個站坐滿一架車
796P就算行尖東,客量都唔會差(記住尖東去地鐵站都算遠)

不過我同意796P行彌敦道然後飛尚德對全個將軍澳最有利
ccicoltd 發表於 2015-9-8 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 TPCYP 於 2015-9-8 23:14 發表
點解271總站有個新城站牌?

E21X 973 臨門射失的水務工程臨時站。
http://www.nwstbus.com.hk/en/upl ... e/C201501899a02.pdf
http://www.nwstbus.com.hk/en/upl ... e/C201501913a02.pdf
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
3ASV174 發表於 2015-9-8 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-9-8 22:52 發表

我無任歡迎你條296D改行尖東,唔行彌敦道(唔好同796P重疊 ) ...

根本絕大部份新界區都係得一條線入尖咀,
行彌敦道又好,廣東道又好,漆咸道又好,都叫入左尖咀,絕少連尖東尖西都要分兩條線做,所以我都唔明係咩邏輯,如果 796x 無拉去尖咀,班貴客都係行出彌敦道搭車架啦。

不過最神奇係攬住三條尖沙咀線既尚德有人反而覺得自己利益受損,係咪妄想九巴自己開。

我覺得運署守住九巴入將南守得嚴過新巴入尚德係可以理解,
因為將南堆線係當年運輸署招標批俾新巴,只係九巴自己唔入標,依家見人守左十年開始有生意又想拉 296 系入去爭食,咁易批你咪即係拆左運署招標檯戲?
根本當初如果九巴入標直接拉左 296 系入去,就唔會搞成今日亂局,但偏偏裡面組線係運署招標批俾新巴,佢自然唔會隨便俾你拉條相近既線入去摑自己一巴,但尚德就無呢個包袱。

而新巴鬧還鬧,又真係佢有份既線都肯同你拉入將南,所以九巴入唔到去都真係無聲出的,
開頭要 796x 就拉左入調景嶺,要 694 又拉入去,要 N691 又拉入去,要 692P 又拉左,要尖咀線就原價拉埋 796X 去尖咀,唔夠快仲再開多條 796P,要清水灣線又同你玩左季 797R,要通宵線又爆條 N796 俾你,
九巴幾乎插針都唔入,但如果本身唔影響招標七線,亦唔見得運輸署會阻止九巴入將南,N293、91R、93M 又咪係入左去。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3n370 + 1 + 1 Good Point

查看全部評分

THomas20010808 發表於 2015-9-9 00:03 | 顯示全部樓層

講真,新巴在將南服務也開始改善

其實沙田區都有N條缐去尖沙咀
dennis28a 發表於 2015-9-9 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-8 08:32 發表
當年投標,703,705都無開,九巴自己拎條24入啟德北,703,705連開線機會都無
而家新巴服務將南都叫搶生意,九巴交番條重貴過特快的296C出離好唔好?

麻煩你搞清楚件事。

705M 件事根本係新巴打橫黎,本黎佢係要將 796X 拉去九龍站,而唔係拆 705M 出黎,九巴當然反對無招標比佢咁拆線。
到後黎 705 真係比左新巴,新巴自己又唔開,決定自己走去拉長 796X 就算。

無人唔比新巴唔開 703、705,係新巴「自行放棄」開 703、705,
而去換 796C 拉去海麗、796X 拉去尖東。

新巴鐘意可以而家開線嫁,當年拉去海麗,佢想取消 796C 都黎唔切,仲開 703?

家陣 796P 可以咁行,原則上同當年新巴將南專營權(將軍澳市中心及九龍站)有關,
所以九巴真係無得點嘈,當年將軍澳市中心及九龍站建議路線,係真係包括紅磡經彌敦道去九龍站一段 705,
所以 796P 係等於 797M+796X+705,但點解運輸署可以比 796P 行東九龍走廊?依個就係問題所在。

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2015-9-9 00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-7 23:15 發表

不過本來九巴諗住換將秀沙果條,好似唔係 93K

本黎 93K 車隧係換將荃線,但結果唔成事,就由成個東九龍、荃葵去找依筆數。
所以你問得幾好,93K 可以仲咩?九巴一日未有正式方案點換法。

同埋本來全日線變成繁忙時間幾班車,運輸署虧欠將軍澳山上居民,我覺得成件事應該追究落去

仲有應該要追究埋,點解新巴走上山開 798 支線就可以,九巴想重組路線開將秀沙就唔俾。

唔關事,係運吉自行決定一定要開 798A,仲要唔可能係全日。

九巴對將秀沙一直持開放態度。

最大問題係,山上居民完全接受 798A 依個方案,我地又出咩野聲。

dennis28a 發表於 2015-9-9 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-9-8 23:54 發表

我覺得運署守住九巴入將南守得嚴過新巴入尚德係可以理解,
因為將南堆線係當年運輸署招標批俾新巴,只係九巴自己唔入標,依家見人守左十年開始有生意又想拉 296 系入去爭食,咁易批你咪即係拆左運署招標檯戲?
根本當初如果九巴入標直接拉左 296 系入去,就唔會搞成今日亂局,但偏偏裡面組線係運署招標批俾新巴,佢自然唔會隨便俾你拉條相近既線入去摑自己一巴,但尚德就無呢個包袱。

今次又要幫番九巴,九巴一直最想做係 296X,但因為運輸署以「路線重複」為由,強行將 296X 定線計入將南招標範圍。
唔好忘記,796X 定線係黎自 296X,點可能唔經尚德。

所以點錯真係運輸署,點解新巴可以大條道理走 796P 法律隙都可以。
根本上新巴應該開既係將 796X 經尚德兜到紅磡再塞去九龍站,而唔係中間比佢飛東九龍走廊。

但唔怪得新巴,如果新巴真係開 796X 塞到紅磡,到拉去九龍站,
依類極品線都唔知 2 個鐘返唔返到入將軍澳,開 796P 係合理既定線,但運輸署無執行分流,係佢地問題。