hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從290/290A成功看路線發展
開啟左側

[其他] 從290/290A成功看路線發展

siusiupeople 發表於 2015-10-15 08:49 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2015-10-15 13:23 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-10-15 08:49
講到小巴轉小巴咁吸引,290系應該好少人坐先係,不過宜家多多加班車都唔夠做,
就知小巴吸引力好低。 ...

咁又唔可以咁講
喺未有290年代,揀官荃轉102都係好正路
(所以唔存在小巴吸引力低嘅問題,係因為冇乜得揀)

小弟以前喺九龍灣等102嗰陣
見到唔少官荃落車後D人都係排102
ryandroid 發表於 2015-10-15 15:33 | 顯示全部樓層

或者咁講
對比其他區的巴士配套
290/290A唔算係成功
只係地區人口及道路問題而產生出嚟而目前Work嘅路線

當六號幹線起好
290就會行新路直達荃葵
290A喺將軍澳區嘅主要作用就會變成龍翔道轉車嘅駁車

而安達臣石道及安達臣石礦場都起好哂樓時
順利、秀茂坪、安達臣人口足夠時或者會要求自己區有直達巴士資源而不與將軍澳區共用
到時290A有機會拆線、不停順利、秀茂坪又或者減班

所以長遠嚟講290/290A只係過渡產物
而其他區好多都已經發展好
交通配套本身基本成形
所以好難再揾到現時的地區整一條290/290A有快線慢線嘅路線

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
cong + 1 夠鐘食藥喇

查看全部評分

ryandroid 發表於 2015-10-15 16:49 | 顯示全部樓層

再以299為例
299X同原299都係快慢線
但係九巴冇咁做
而選擇299拆線為299X
馬鞍山段納入99
所以拆線係正常做法
如果299X同原299同時並存
只會係沙田西貢的乘客上唔到299X而焗搭慢線299

而290/290A唔拆開一條總站將軍澳區、一條順秀
只係區議會及巴士資源問題
長遠的方向都會係分區拆線
所以相同總站的快慢線並非算係成功的
TommyS58 發表於 2015-10-15 17:17 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2015-10-15 15:33
或者咁講
對比其他區的巴士配套
290/290A唔算係成功

好難講,而家290A服務範圍除咗係官塘山荃灣,仲有少部分係去將軍澳
一拆線就會嘈話樓下冇車入將軍澳(尤其尚德)
~~
ryandroid 發表於 2015-10-15 17:29 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2015-10-15 17:17
好難講,而家290A服務範圍除咗係官塘山荃灣,仲有少部分係去將軍澳
一拆線就會嘈話樓下冇車入將軍澳(尤其 ...

你講順秀入將軍澳?
呢啲到時開架單層巴都仲得
TommyS58 發表於 2015-10-15 18:51 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2015-10-15 17:29
你講順秀入將軍澳?
呢啲到時開架單層巴都仲得

即係有咁樣既方法,就算有冇人用呢個方法,區會都會話有
仲有其實順秀都有人上,天韻都有時有十個既
同埋咁樣cut290A將軍澳走線,咁變相290/a冇得交換用車,同埋荃灣將軍澳客就拉疏
~~
castanopsis 發表於 2015-10-15 21:37 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2015-10-15 18:51
同埋 ...

長遠而言係絕對應該用新路
無理由有條公路由將南/康城直接駁到落西九龍公路都唔用
你估日日塞落龍翔道好好玩?
爭在究竟點重組

秀順去將軍澳客係要處理
但是否一定要留成條290A處理?其實未必
而就算290A全條保留,都唔影響290改行新路/拆線
ryandroid 發表於 2015-10-15 22:26 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2015-10-15 18:51
同埋 ...

加車咪得囉
拆得線嘅290 至少都加返至10-15分鐘一班

我冇話到時290A唔服務將軍澳區
不過應該就要減班,例如30分鐘一班
視乎係保唔保留順秀嘅巴士站
一般應該會維持原狀
但難保到時觀塘區要求獨立一條巴士線咁je
castanopsis 發表於 2015-10-15 23:49 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2015-10-14 21:11
以前正線係有特別班次飛直去景林,
但唔係全部都係咁。

我早繁厚德圈從來都未見過有正常班次98D出現
就算當年8-10分鐘一班特車既年代,此次見都係多人既特班

有無版友可以證實誰是誰非?