hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287X應該飛走海富苑&柏景灣兩個站
開啟左側

287X應該飛走海富苑&柏景灣兩個站

Snowbb 發表於 2015-11-23 23:01 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-11-23 19:50
講真,兜少個柏景灣總站無咩用
海泓道點都係要兜入去,唔會直路出到去

不過而家  287X  咁多人搭  ,  情況比以前好左好多  ,
我諗九巴都唔會做咩大改動  ,  只係期望佢可以加班就算  。  
paul2357paul 發表於 2015-11-24 00:22 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-23 13:47
......即係話玩N368 日間版,無用的,新界西的過海客唔會同你塞紅隧。就算佢唔慢得好多,但唔穩定呢下己經死。
不如你諗下968 開左線咁耐,有幾多客有968 唔坐走去搭112轉68X/268X 先,
相信怡和街條人龍會答到你。......

嫌例如968碌到上環先至過海太慢既客,改搭紅隧線過海既話,都會情願在紅隧口轉西鐵多過落去西九龍轉本土線。
paul2357paul 發表於 2015-11-24 00:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-11-20 13:09

......
但行西隧分分鐘更慢(因為有現有路線比較,同新西線根本唔同),如果因為咁而倒走灣仔客倉,邊個負責?

西隧青沙唔塞車又點?入西隧之前電車路沿路唔使塞車?
你不斷誇大行某條幹道的好處,而對於幹道前後巿區路段的塞車狀況隻字不提,算唔算係取巧同以偏概全?
......

這點未試過在下繁在灣仔/銅鑼灣搭果大堆西隧正線過海既客確實很難明白。
試過在金鐘等18:15由銅鑼灣開出既936可以勁到過左18:45都仲有得搭,由此唔難想像到下繁既軒尼斯道可以有幾塞。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-24 00:45 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2015-11-23 22:29
呢個係一個站友提議嘅

287X而家下繁開7車行105分一單

咁首先要考慮返下繁287X其實係大角咀用左幾耐時間
之前track低既record
ref:https://onedrive.live.com/edit.aspx?cid=cb154c52bfc0914f&page=view&resid=CB154C52BFC0914F!235&parId=CB154C52BFC0914F!231&app=Excel
由銘基去到君匯港平均用左8分半鐘
最extreme既case用左11分鐘
入柏景灣大約平均用用左5分鐘

就算直去櫻桃街
最多成程車只會俾你快到5-6分鐘既時間
所以正線冇咩可能因此由105分鐘一單減到落80分鐘一單

而其實287X塞車位係多
但同時間班次疏都一樣係問題所在

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
drbean7218 發表於 2015-11-24 09:03 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2015-11-23 22:29
呢個係一個站友提議嘅

287X而家下繁開7車行105分一單

無錯。我在另一個討論區都提過, 如果以現在7部車行, 要拆的只能4部車行正線, 3部車行大角咀。大家都是20 mins 一班。
但是如果現有287X 10 架車全出, 咁就可以7架車行287X, 3架車行大角咀。

因為每次一塞車就好難預班次, 尤其是博康開1845-1920這3班車。就算有車突圍落到去大角咀, 但大角咀的乘客又未必上唔到車, 再望eta 下一班車又要等15 mins

短期來講, 我更concern 287x 拉上去水泉澳後, 但只加一車, 對放工時間在大角咀等車的乘客有咩影響?
drbean7218 發表於 2015-11-24 09:10 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-24 00:45
咁首先要考慮返下繁287X其實係大角咀用左幾耐時間
之前track低既record
ref:https://onedrive.live.com/e ...

105 分鐘其實預多了。

好多時塞埋車都是80 mins已經行完。

如果行到/ 超過105 mins, 我就見過2次。一次有人跳樓封了一段彌敦道, 287X要兜窩打老道出返去亞皆老街返回原線。另一次是塞完佐敦, 油麻地及旺角, 再塞連翔道。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-24 11:06 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2015-11-24 09:10
105 分鐘其實預多了。

好多時塞埋車都是80 mins已經行完。

80分鐘行完但仲要俾休息時間司機呢

如果老九肯抽返10架車落287X行既
就已經可以加密返佢到10分鐘一班

拆開兩條線暫時會出現既問題係對彌敦道既客快幾分鐘
但候車時間不變
對吸多D彌敦道既客冇咩幫助
而大角咀亦都要確保到吸返多三分一車客
咁先可以用得好D資源
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2015-11-24 14:02 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-23 13:47
我唔駛理本身係咪已經一開線就行西隧,總之呢兩條線灣仔一樣有大把人上車。
即係話玩N368 日間版,無用的,新界西的過海客唔會同你塞紅隧。就算佢唔慢得好多,但唔穩定呢下己經死。
不如你諗下968 開左線咁耐,有幾多客有968 唔坐走去搭112轉68X/268X 先,
相信怡和街條人龍會答到你。

走去搵個要塞入旺角的方法去比較,真係笑死人,點解唔係搵佔中版 968 去比?

而且事實係而家無一條全日線行紅隧返新界西,你唔會因為改線而拖慢本來灣仔銅鑼灣客的車程而趕客,但 182 回程改行西隧根本唔同

你計少左車海級班次的101/111,返沙田一樣可以紅隧轉火車都得。
咁你過左海都要經公主道窩打老道,點會唔關事?

巴士公司搵你做 RDP 就真係蝕死

如果乘客改坐 101/111 轉東鐵,巴士公司即刻每位少收 $6.7;如果係 182 下繁九巴黃金時段乘客改搭 101,因為係新巴時段,更加係 $16 變 $0

除非你覺得灣仔客倒走唔可惜,灣仔客 $16 唔係錢,但中上環客的 $16 就好矜貴

咁你數得出幾多個情況先?

為左反駁他人立論,搞到要講埋晒一堆違反常識既野,真係可悲

在「路面暢通」同「塞到喊」之間,仲可以係慢車,同埋塞得來仲行到,google maps 顯示路況都有四隻顏色啦

況且路面平均車速唔係只係得 0 km/h 同 70 km/h 兩個可能性,可以係中間任何一個數字

而事實係公主道北行下繁根本幾暢通,窩打老道同獅隧係慢車但唔會塞到郁唔到

太樂觀了,上面有人都話晚繁6點中環開7點都未到新翠邨,唔停站比你慳到十分鐘又點咪又係慢。
你自己對比番982X 行車時間就知龍與鳳。

我話由灣仔起計,你就同我由中環計起,算唔算轉移視線?

六點中環開車,幾點去到灣仔先?

灣仔邊度先? 熙信大廈又係灣仔,堅拿道西尾站又係灣仔。35 分鐘我相信尾班車就得既。

站數差唔多但勝在過左西隧後唔駛塞,呢點己經好有吸引力。

菲林明道起計得未?

西隧後唔使塞又點?而家灣仔至上環一段好暢通咩?閒閒地都要行 20-30 分,呢個時間行紅隧已經過左何文田,甚至入緊獅隧,
如果係臨入隧道前兩個站起計就更加。

早繁982X 可以同182 打成平手到灣仔,部份班次可以快過182,我真係唔知點倒走左灣仔個客倉。
下繁可以用早繁行車時間比較,一樣架咋。

咁你有無提過幹道前後巿區路段的塞車狀況呀? 無囉。我就真係唔知邊個取巧同以偏概全了。

呢句真係笑死,稍為有常識的都知道下繁同上繁路況可以差好遠

上繁獅隧出九龍,龍尾可以去到新田圍甚至博康,然後 182 仲要行三條入紅隧的路當中最塞果條,
公主道龍尾分分鐘去到愛民村,隨時要塞 20-30 分鐘先入隧道,982X 去灣仔同 182 打和唔出奇

咁下繁堅拿道西又使唔使塞 20-30 分先入紅隧?出左紅隧使唔使塞 20-30 分先去到愛民村?獅隧往沙田會唔會塞到落九龍塘唔郁得?

事實係公主道北行根本暢通,窩打老道同獅隧亦只係慢車,唔會郁唔到

我真係唔知你自己講既野,到底你自己信幾多…

反而係灣仔經電車路入西隧,路況唔見得好過公主道窩打老道,分分鐘仲差,你好應該自己坐返程西隧線領教下

你覺得我係打手,咪當係囉,我上面都有講九巴捉蟲架玩182X 回程增加紅隧擠塞。
我更加斷言沙中線過海後,182 註定要執笠,改做982 乃是有先見之明,九巴要死我做咩唔成全佢?

182X 班次如無意外會全數由 182 抽調,有幾增加紅隧擠塞呀?

我無講過唔值得開西隧青沙回程,但係咪事必要影響灣仔乘客甚至倒走佢地去做中上環客?
又點解一定要抽 182 而唔係搵條貴線去做?你好似無答過。

182 變晒做 982 就真係捉蟲,而家係灣仔直到半夜都出到唔少客,但中上環只係繁忙時間,
況且灣仔內街唔近沙中線會展站,當然日後如果真係因為沙中線搞到中上環潛在客量仲多過灣仔,無人講過唔可以再改,
但點解要而家就先行將客倉送俾人?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
GU9338 + 1 + 1 我真係唔知你自己講既野,到底你自己信幾多.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
drbean7218 發表於 2015-11-24 14:03 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-24 11:06
80分鐘行完但仲要俾休息時間司機呢

如果老九肯抽返10架車落287X行既

如果要計埋休息時間。 現在夜晚是100 mins, 80 mins 行車, 20 mins 休息。

我都想10 架車落哂做287X。班次密些, 我預時間預得好些。唔駛在奧運站見到等> 20 mins 要直飛去葵芳轉城隧車。

但我concern 多多車塞哂在佐敦道及彌敦道, 會否影響回車?
S3BL100 發表於 2015-11-24 14:08 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-11-23 19:50
講真,兜少個柏景灣總站無咩用
海泓道點都係要兜入去,唔會直路出到去

而且同 52X 有一個好大的分別,係 52X 南昌係落客站,但 287X 柏景灣係上客站

287X 在大角咀好有戰略意義,以而家情況,九巴有無誘因倒走大角咀客都係問題,因為風險好高,而彌敦道客其實唔會快得太多

如果日後再有彌敦道線上青沙(281X 全日?),相信結果會係貴線唔入柏景灣,而 287X 照入,唔上兜路就坐架貴車

fb.com/scientisthk2usa/