hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息

GW5878 發表於 2015-12-5 19:37 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-5 13:36
全世界唔係圍住寶林轉

根本 798 上唔到車亦只係上午某段繁忙時間,而家 798A 根本無清客作用,但想推遲 ...

加一班車就算數?
調景嶺尚德冇快過、茵怡就由望車興嘆變做閘長,一定唔係佢地想見到既畫面
798問題係定線唔直線,呢類趕客式走線(對調景嶺同尚德而言,起碼呢兩區係有唔少人搭巴士,但798唔見得旺場)好應該一拆二解決
好似你個方案,得山上係嬴家,山下就繼續受迫798,真係多謝哂

開20分鐘有乜問題?用多左車有乜問題?起碼咁會吸引更多將南人搭。
反而我想問轉車點解冇吸引力,我係巴士站唔係死等98A或者290/290A既其中一條,
89呢類密車又算快既線,(無論觀塘定彩虹轉)會慢得過企係巴士站食風30分鐘再搭30分鐘先到
而價錢上基本上同現時落寶林轉798係一樣,時間都差唔多,點解我要睇時間做人?
而且你個人口POOL仲小過88X,分分鐘單層都嫌大架,開16座小巴或者都夠

到而家仲堅持秀茂坪唔係問題?
即係咁,由692取消唔保留晚繁回程,之後將荃定線兜入秀順內街但簡化將軍澳坑寶走線,
已經得罪左全將軍澳山下既人,
運吉自己搞到觀塘同將軍澳議員七國咁亂,呢類事一定會係可一不可再,
咁岩呢個時候就係安達臣巴士線既招標出爐
結局就係觀塘既沙田線冇將軍澳份玩,亦都係現時安秀沙既初稿
與其話運吉一步步推大家入死角,不如叫觀塘霸權既人反省下,點解條將荃定線可以搞到做觀塘深入過做將軍澳,都仲未計係用692取消換返黎
咁既然運吉落左個咁既決定,你果D乜野經過唔停站真係冇可能發生,因為條沙田線係永世都唔經得秀茂坪出,以前唔得,今日既798A唔得,將來都唔得
到之後運吉見將軍澳媽聲四起,咁唯有放返D甜頭比將軍澳,但到觀塘霸權既人唔滿意
康翠如果要怪就怪當年觀塘霸權者點解要拉條線拉到入內街,如果唔係既話之後既事根本唔會發生

搞成今日既田地,如果康翠想沙田線做尾站,新巴同九巴都幫你唔到,自己CALL GOGOVAN啦
運吉都幫唔到你手,
不如建議路政署整條將隧-翠林支路天橋,起好左都仲有機會比你尾站出

你話搭lift只係極近lift塔果堆人
你難保有樓起到好遠lift塔

不過講左咁耐,康翠為左爬山,無論爬完山之後係觀塘左兜右兜(如290A)都好滿意,反而落一落寶林(那怕只係幾個站)都謝絕
咁仲唔係聯同外敵(仲要係阻住自己沙田快車既外敵)打自己人?
根本就係「經寶林是原罪」,一日到黑就話建議690/E22A/98P行山走
話到山上面經寶林幾浪費時間
但又唔好調返轉建議98A 98C經隧道走?
現時98C坑口上車,25分鐘都未去到將軍澳道;但如果搭A29既話唔塞車4分鐘就到,Even早繁塞車都係15分鐘塞到出去
咁樣唔通又唔係浪費時間?
即係你話到「全世界唔係圍住寶林轉」既時候
唔通「全世界又係一定要圍住康翠轉」?

發完夢啦。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
CTB690 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

S3BL100 發表於 2015-12-5 23:09 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2015-12-5 19:06
康翠寶林?咁798cut左佢?同埋寶林支唔支持到2條沙田線?

除左上面 GW5878 的方案外,幾時有人建議過兩條沙田線做寶林?

咁你夠竟係想山上有全日沙田線定想山上有快車坐?行完山去厚德再番寶林又話驚佢地唔坐,佢地唔坐咪唔坐,如果798A全日化佢地又話行番落山先出市區好慢又唔坐,咁咩都佢地講曬,成日話要咩線咩線,但行隧道就唔坐,690都有樣你睇,佢地如果798A又唔坐,咪又係搞到好似690咁非繁出哂單層hea住做,但係如果798行完山再去厚德再番寶林起碼有厚德寶林支持著,798A山上客唔坐只靠寶林客支持咪要面對殺線既風險

最後一句真係好 slippery slope

你覺唔覺得康翠落寶林花十分鐘兜入坑口再折返寶林好搵笨?就算有坑口客撐住,咁 798B 咪一樣無左坑口客,但就兜走左康翠客,成盤數真係無分別甚至好左?
定係你個目的只係專登要康翠兜路,去滿足你的口味?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-12-5 23:20 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2015-12-5 15:26
逐樣講
第一樣係飛站問題,你用A29同290比,根本唔洽當。A29班客上唔到,一樣死死氣坐A22,根本班客無得 ...

其實觀塘道 A29 唔加站,班客唔係一定上 A22,可以係 E22 都得,因為 A22 有機會慢過 E22,咁城巴每位就唔見廿幾蚊

但都係啦,一條線路經某處,加站與唔加站都可以有好多理由,只要運吉唔放行已經可以

第二樣,無錯康翠加寶琳support唔到廿分鐘一班,拆唔到線,改去坑口岀寶琳又唔會 buy,行完去坑口再行番寶琳岀又可能搞到山上客唔坐,呢個問題係死症黎。
運吉伏過九巴太多次,根本唔會對比佢經呢邊有信心,基於現實,根本798A走線係無得改,除非一個更唔可能發生既事,就係康翠夾秀比九巴做左,不過新巴一定反對。所以基於現實考慮,我會話依家已經係最好。呢個大頭佛係運吉搞岀黎,要怪只能怪佢

其實呢度大家都墮入左一個思考盲點

如果只係睇 798A,康翠加寶林的確支持唔到 20 分鐘一班車,但係如果兩條線夾硬來睇盤數,
康翠併寶林坑口、康城併將南,vs 康翠併寶林、康城併將南坑口,咁到時坑口都只係左手交右手,成盤數唔會有分別,
反而係康翠兜埋坑口先入隧道,會好影響觀感,到時 798A 盤數可能好睇左,但 overall 少左康翠客,反而可能仲衰

換句話說,驚 798A 唔夠客,想做靚盤數而兜多個區,其實唔會對 overall 盤數有正面影響,分分鐘仲適得其反

所以應該問的問題,反而係拆兩條 20 分一班,對比起 798 不變、康城併康翠 30 分一班,前者能唔能夠比後者吸多大約 1000 個客,cover 返用多左的資源

呢個大頭佛係運吉搞出來,佢地一定要找數,問題係點樣令康翠康城有全日線之餘,巴士公司又肯做。
但見呢個版上面普遍係兩種諗法,一係就係覺得新巴有義務倒多一倍車落 798 個 pool 蝕錢,
一係就覺得可以蒙混過關,求其塞兜路線俾新增服務地區,甚至專登整一D見到都想嘔的定線,又唔做全日,兩種諗法都係唔 work 的

S3BL100 發表於 2015-12-6 00:00 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2015-12-5 19:37
加一班車就算數?
調景嶺尚德冇快過、茵怡就由望車興嘆變做閘長,一定唔係佢地想見到既畫面
798問題係定 ...

咁我又問返你,而家開特別線,首要目的應該係提供合理服務,覆蓋而家無服務地區,定係令到已經有完善覆蓋的地區更開心?
你覺唔覺得你有少少本末倒置?本來無既就求其敷衍,本來有的就繼續送禮俾佢地

開20分鐘有乜問題?用多左車有乜問題?起碼咁會吸引更多將南人搭。
反而我想問轉車點解冇吸引力,我係巴士站唔係死等98A或者290/290A既其中一條,
89呢類密車又算快既線,(無論觀塘定彩虹轉)會慢得過企係巴士站食風30分鐘再搭30分鐘先到
而價錢上基本上同現時落寶林轉798係一樣,時間都差唔多,點解我要睇時間做人?
而且你個人口POOL仲小過88X,分分鐘單層都嫌大架,開16座小巴或者都夠

康翠加康城人口個 pool 其實同 88X 差唔多

另 98A 同 89 之間係無轉乘優惠的

即係咁,如果按現時定線俾 798A 798B 齊齊全日,798B 再加兜調景嶺,對康翠康城都唔係理想,但我相信全將軍澳都會收貨。
但問題係倒多七部車落去,單靠將軍澳,每日搵唔搵到 3500 個新客?

而家 798 一日都係大概 5000 個客咋。

就算將南吸到而家嫌 798 慢的新客,再加康城康翠(但本身吸客能力已經差過康城併康翠新線),又做唔做到呢個數?

如果係康城併康翠,起碼出少兩部車,當然我亦唔認為單靠呢兩度可以出到 2500 個新客,
但至少因為唔郁 798,有空間俾我玩上午入將軍澳、下午入沙田用不同定線,做多D沙田居民,起碼唔係事必上晝要有車由沙田巿中心入康翠同康城

而呢班客的發展潛力同上升空間係多過將軍澳入沙田

但如果係 798A + 798B,因為你強行將 798 將軍澳覆蓋拆開,一條擺康翠一條擺康城,
我睇唔到點樣可以在唔影響沙田巿中心、河畔、沙乙博有全日車去晒寶林坑口將南的同時
可以發掘沙田新客,即係做埋第一城、小瀝源之類…

沙田區搵唔到對應的新客,我唔覺得 798 拆線可以回到本,但正如上面所講,呢筆數係要找的。
想馬兒好,又想馬兒不吃草,係唔 work 的。

到而家仲堅持秀茂坪唔係問題?
即係咁,由692取消唔保留晚繁回程,之後將荃定線兜入秀順內街但簡化將軍澳坑寶走線,
已經得罪左全將軍澳山下既人,
運吉自己搞到觀塘同將軍澳議員七國咁亂,呢類事一定會係可一不可再,
咁岩呢個時候就係安達臣巴士線既招標出爐
結局就係觀塘既沙田線冇將軍澳份玩,亦都係現時安秀沙既初稿
與其話運吉一步步推大家入死角,不如叫觀塘霸權既人反省下,點解條將荃定線可以搞到做觀塘深入過做將軍澳,都仲未計係用692取消換返黎
咁既然運吉落左個咁既決定,你果D乜野經過唔停站真係冇可能發生,因為條沙田線係永世都唔經得秀茂坪出,以前唔得,今日既798A唔得,將來都唔得
到之後運吉見將軍澳媽聲四起,咁唯有放返D甜頭比將軍澳,但到觀塘霸權既人唔滿意
康翠如果要怪就怪當年觀塘霸權者點解要拉條線拉到入內街,如果唔係既話之後既事根本唔會發生

個 point 係,爬山走唔停秀茂坪唔係問題,人地又唔係無沙田線,亦唔會因為你口中「觀塘霸權」而證明到運吉今次處理手法無問題,講完

不過講左咁耐,康翠為左爬山,無論爬完山之後係觀塘左兜右兜(如290A)都好滿意,反而落一落寶林(那怕只係幾個站)都謝絕
咁仲唔係聯同外敵(仲要係阻住自己沙田快車既外敵)打自己人?
根本就係「經寶林是原罪」,一日到黑就話建議690/E22A/98P行山走
話到山上面經寶林幾浪費時間
但又唔好調返轉建議98A 98C經隧道走?
現時98C坑口上車,25分鐘都未去到將軍澳道;但如果搭A29既話唔塞車4分鐘就到,Even早繁塞車都係15分鐘塞到出去
咁樣唔通又唔係浪費時間?
即係你話到「全世界唔係圍住寶林轉」既時候
唔通「全世界又係一定要圍住康翠轉」?

至少唔係好似你個方案,唔知點解寶林會有兩條沙田線,明明都係做咁多客,
而你就搞到康翠比起而家 798A 仲要兜,表面上幫 798A 搵多幾個客,但 overall 唔會在寶林坑口搵到更多客,對盤數無幫助

經寶林唔係原罪,但至少唔係好似你咁,FF 山上奉旨要兜落山再出巿區,而寶林行山花多的時間,比起山上兜落山再走花多的時間係少好多,後者亦唔順路,要兜到落坑口先走更加係荒謬

而巴士公司亦唔係事必要 98A 98C 逆走行隧道,佢地覺得而家咁行吸到最多客,唔想逆走倒客走倒錢落海就唔會逆走,你可以 FF 到千秋萬世

GK3258 發表於 2015-12-6 01:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-5 23:20
其實觀塘道 A29 唔加站,班客唔係一定上 A22,可以係 E22 都得,因為 A22 有機會慢過 E22,咁城巴每位就唔 ...

比運吉陰過都仲要再比佢陰多次?佢唔會反對你加個站落去架,呢個伏位真係不可一不可再。除非你一開始就係想搶埋寶達上秀,否則康翠要有線落山段一定係798A走法無得走。而康城又一定係頭站,呢個事實,根本你知我知新巴都知,如果唔係都唔會搞條咁既798AB岀黎。明顯新巴從來都無諗過要投放更多資源落去。從佢投到呢條線之後既班次做法,你都應該明佢根本唔覺呢條線係好賺,因為呢條線唔可能大流水,做極一轉客都係得十蚊(區內小貓真係少到填唔到空既時間囉),一直你見佢根本就係避緊加車。今次小執,唯一爭議既係798B點解唔將南直岀,而新巴亦暗地裡答左你,就係佢根本求奇開黎塞住區會把口。所以你話佢係環境所迫又好,剩係諗錢都好,根本現在情況就係死局,除非將沙客量突然大升,又或者運吉硬上弓比新記過秀茂坪,否則一切大改都只係ff ,未來可見既就只有798AB加班
橫看香港巴膠
oldenglish 發表於 2015-12-6 01:54 | 顯示全部樓層
如果在寶琳北路過將軍澳隧道公路橋下後興建道路接駁兩者如何???
即寶琳北路出九龍方向(過翠琳後)連接將軍澳隧道公路出九龍方向及反之亦然。
假切工程是可行的。

GW5878 發表於 2015-12-6 05:07 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-6 00:00
咁我又問返你,而家開特別線,首要目的應該係提供合理服務,覆蓋而家無服務地區,定係令到已經有完善覆蓋 ...

本身茵怡同調景嶺(包尚德)呢兩區係有改善空間時,我唔見得咁樣叫做「送禮」你既「本來有」論根本就只係描述過於表面既事實
實情就係呢兩個站既居民都唔係點係早繁搭798,一個就上唔到,另一個就係太兜唔願上

都係果句,你唔好當清半康城會上車,連796X都冇乜客你唔係期待沙田線有客?
你條定線基本上得康翠呢兩個細區
冇BBI又點?唔搭得?呢兩程車費加埋都唔算貴

你覺得798有見頂,咁所以就可以唔理將南囉?
現時搭296A轉89真係分分鐘仲快過798,你真係難保成批將南客唔會回流?
而且現時晚繁798沙田方向客量高企,其實都係工業邨走出黎
成個工業邨去新界東市場基本上都係798完勝
你開輔線去載呢批客,根本就輔線打主線
除非你話有好多人晚間去新界東係出觀塘轉車或者搭鐵,否則根本吸唔到新血
但係頭先講左798係完勝,點解?(注意係對沙田客而唔係將軍澳客,因為方向相反,相關道路同鐵路轉線通道情況會完全唔同)
觀塘轉車要塞觀塘道,89D/89X又班次不穩,晚繁基本上有得上繞道避得就避
而將軍澳去新界東基本上都唔會諗鐵,特別係你想做既馬鐵區,又貴又兜又耐仲要同人迫九龍塘段
所以我都幾肯定你想做果批客基本上有798都實上去到老隧或者新城市再轉車
咁再開條線做佢地有乜意義?

好喇既然798有咁多工業邨客,早繁將軍澳方向點解又唔多客?
好簡單,30分鐘先一班,同你建議既死因一模一樣
一個唔該送左車尾真係隨時收得警告信

秀茂坪有沙田線就唔會爭取你架車停站?你會唔會太天真?
好簡單一個比喻,
假設98A現時係計劃開辦,而秀茂坪已經有13M,
你估下佢地想繼續碌平D既13M定係爭取98A係佢地果度有站等有貴D既快車?
我諗睇返現時實情,佢地會傾向搭98A,13M係寶達至中秀係拍蚊既

當然,觀塘山三區要一次做哂又係冇可能,因為安達臣條路就並排住順利秀茂坪
而你又唔可以下下叫人搭LIFT落山搭車(因為會加重順秀個交通流量),再加上有返部分路線係去到自己屋企門口都好合理
你可以話條沙田線係運吉,但係根本冇得畫得再好D,除非真係完全唔經安達臣,但係咁違背左想做安達臣既原意

你可以繼續批鬥運吉做法有問題,
但係批鬥還批鬥,呢個689政權係唔會承認自己做錯,你點講都改變唔到「將沙唔能夠行寶林路出城」呢個事實
而且呢個「錯」本身又唔係完全一面倒運吉造成,你要無視霸權者既之前行動既咁可以繼續自我感受良好

你覺得我個方案兩條線做哂寶林係多餘,FINE,
不過我睇清楚D你既方案都係一樣
根本要維持寶林尾站,兩條線都經寶林係走唔甩(除非康城開果條經哂798所有地區除寶林)
我既方案其實夠可以改一改,改成一條係跟98S,另一條係跟A29P逆行隧道走,令到將南由頭站變尾站再加大個吸引力
但有一點必須承認,就係我咁多個方案,點都冇你果個方案咁離地。

乜原來寶林行山走叫順路
略去地理因素,原本1KM隧道段要兜足10分鐘先行完,真係多謝哂
再考慮返地理因素,變左翠林就覺得10分鐘好合理,但sorry,呢1km隧道路段論其實係apply寶林,因為佢地可以3分鐘上到隧道公路
自己果區路線頭站然後兜人地果區就叫荒謬
人地果區路線頭站然後兜自己果區就叫順路
龍門任你搬,師父明白了

ma212223 發表於 2015-12-6 07:00 | 顯示全部樓層

康翠開經寶林上隧道會再經過一次康翠果頭嘅公路但寶林開經山上唔會再經過寶林
已經係兩樣唔同嘅事

咩撇除地理因素根本得啖笑
我撇除成本同quota因素每條邨一條線都得㖭

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 靚抽

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?
CTB690 發表於 2015-12-6 09:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-5 23:09
除左上面 GW5878 的方案外,幾時有人建議過兩條沙田線做寶林?

798B可以服務調景嶺+尚德,唔一定要厚德
castanopsis 發表於 2015-12-6 11:48 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2015-12-5 11:31
投左番黎既將沙線,講到白就係將軍澳去沙田,你拉到岀厲鬼城,仲係將軍澳範圍咩?從頭到尾問題唔係安達臣 ...

講真,佢要開支線,你吹佢唔漲
好多版友都講過,現時只有路線專營權,無地區專營權
只要調景嶺無新巴秀茂坪線線,93M就可以可以踩入調景嶺做生意
同樣道理,你九巴無意開麗港城沙田線,新巴開線入去既不構成重疊亦不構成明顯競爭,係無問題
(翠屏單向一個站就放咗佢啦)

如果康翠唔行山出,基本上798唔會拆得好

點解?
康翠一落山就係寶林,兩區逼住要一齊做,而寶林一定要尾站
換言之,得一個方案係可行——現有798A/B拆法
但798A/B拆法根本就唔理想
寶林一嘢由繁時10分鐘一班減到落20已經好難令人接受
(反而如果山下自體分拆,寶林group坑口仲有機會保得住12/15分鐘一班)
798B康城兜晒調景嶺尚德將廣坑口先出公路,更是毫無吸引力可言,最大潛在客源將南康城仍然食唔正

所以康翠都係要行山走
問題係點先可以令秀茂坪段唔會大量搶走秀安沙客
而我既解決方案,就係兜翠屏麗港城,或者樂華三彩